Maco Motors Bosch Car Service

Executam reparatii la sistemul de directie

Sistemul de directie este unul dintre cele mai complexe sisteme instalate pe un autovehicul, acesta avand multiple roluri:

  • trebuie sa nu influenteze pozitia rotilor.
  • trebuie sa nu fie influentat de oscilatiile suspensiilor la denivelarile drumului.
  • trebuie sa nu transmita volanului socurile primite de la roti.
  • trebuie sa permita soferului sa efectueze schimbarea directiei de mers rapid si fara efort.

Unghiurile rotilor directoare ajuta la stabilitatea acestora, adica la tendinta de a reveni si de a-si pastra pozitia neutra in cazul in care au fost deviate de la aceasta prin rotirea volanului de catre sofer sau datorita factorilor externi (denivelari ori obstacolele de pe drum).

Unghiul de convergenta. Acest unghi asigura paralelismul planurilor de miscare al rotilor directoare.

Unghiul de inclinare laterala a pivotului. Acesta are rolul de a mari tendinta rotilor directoare de reveni la pozitia pentru mersul in linie dreapta si de a usura manipularea volanului in cazul in care acestea au fost scoase din pozitia neutra.

Unghiul de inclinare longitudinala a pivotului. Acest unghi este cunoscut si drept „unghi de fuga” si asigura stabilitatea autovehiculului in timpul mersului.

Masinile de generatie mai noua si toate cele construite la momentul actual au sisteme de directie servo-asistate, sisteme care ajuta soferul sa schimbe pozitia rotilor fara efort inclusiv atunci cand autovehiculul sta pe loc.

Defectiuni ale sistemului de directie:

  • manevrarea greoaie a volanului. Aceasta poate fi determinata de defectarea pompei de presiune a servodirectiei, de faptul ca pompa nu baga suficient ulei sau datorita griparii pivotilor.
  • resimtirea loviturilor puternice in volan. Aceasta defectiune este determinata de prezenta aerului in instalatia hidraulica.
  • aparitia zgomotului in timpul virarii rotilor. Acest simptom nu poate fi considerat neaparat o defectiune deoarece este dat de o cantitate prea mica de ulei in instalatie, lucru care se remediaza imediat ce vasul a fost reumplut pana la limita normala de functionare.
  • aparitia jocului la volan. Jocul maxim la volan admis conform legislatiei in vigoare este de 15 grade, orice depasire a acestuia reprezentand o defectiune a sistemului de directie. Acest joc poate aparea datorita angrenajelor prea uzate in caseta de directie, datorita uzurii capetelor de bara sau a pivotilor sau datorita jocului aparut la articulatia cardanica a volanului.

Vino la noi si bucura-te de cel mai corect raport calitate-pret. Profesionalismul specialistilor nostri si calitatea pieselor folosite este motivul pentru care vei reveni cu placere

Galerie foto
  • ...