Stratos Management - Consultanta de Mediu Bucuresti

Avize si Autorizatii

...
Aviz de Mediu

Aviz de Mediu - Ce este?
Avizul de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului în planul sau programul supus adoptarii, conform prevederilor art.2 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Aviz de Mediu pentru planuri si programe
Avizul de Mediu pentru planuri si programe este un act tehnico-juridic eliberat de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului în planul sau programul supus adoptarii (planuri si programe, inclusiv cele co-finantate de Comunitatea Europeana, precum si modificarile acestora, care se supun pregatirii si/sau adoptarii de catre autoritatile publice la nivel national, regional sau local, sau care sunt pregatite de aceste autoritati în vederea adoptarii printr-o procedura legislativa de catre Parlament sau Guvern si care sunt impuse prin prevederi legislative, de reglementare sau administrative).

Avizul Mediu pentru planuri si programe este obligatoriu la initierea si adoptarea acestora.

Avizul Mediu pentru planuri si programe se obtine în urma derularii procedurii de evaluare strategica de mediu (SEA).

Evaluarea de mediu pentru planuri si programe (SEA) are scopul de a identifica si de a analiza efectele planurilor sau programelor asupra mediului în timpul elaborarii lor si înainte de a fi adoptate.
 
 
Tipuri de planuri si programe ce se supun evaluarii SEA
În cazul unor planuri sau proiecte, al caror impact asupra mediului înconjurator, ariilor protejate de interes comunitar sau national poate fi semnificativ negativ, ori informatiile despre respectivul plan/proiect furnizate autoritatilor sunt neconcludente, autoritatile pot solicita elaborarea unui Studiu de Evaluare Adecvata SEA. Memoriul de prezentare completat conform legii 292/2018 va sta la baza analizei etapizate efectuate de autoritati si a dezbaterilor publice (dupa caz).

SEA poate fi solicitat pentru planuri urbanistice zonale (PUZ), planuri urbanistice generale (PUG), planuri de amenajarea teritoriului zonal sau judetean (PATZ, PATJ), planuri de gestiune a deseurilor (PJGD, PRGD), planuri de management ale ariilor naturale protejate, strategii privind gestiunea unor resurse naturale etc.
 
Aviz de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu
Avizul de Mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu este un act tehnico-juridic eliberat în scris de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite obligatiile de mediu, ca prevederi ale unui program pentru conformare, în vederea asumarii acestora de catre partile implicate, în urmatoarele situatii:

schimbarea titularului unei activitati cu impact asupra mediului
modificarea sau încetarea unor astfel de activitati, inclusiv pentru vânzare de actiuni, vânzari de active, fuziune, divizare, concesionare, dizolvare urmata de închidere, lichidare în conditiile legii.
Documentul este emis în scopul cunoasterii impactului asupra mediului de catre partile implicate în tranzactie si asumarii responsabilitatilor privind protectia mediului.
 
 
Aviz de Mediu - La ce foloseste?
Avizul de Mediu trebuie obtinut în situatia elaborarii planurilor urbanistice solicitate în certificatul de urbanism: PUD, PUZ si PUG (Planul Urbanistic de Detaliu, Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic General) si atesta faptul ca proiectul propus este în acord cu legislatia de mediu în vigoare.

Solicitarea si obtinerea Aviz Mediu pentru planuri si programe este obligatorie, iar Avizul de Mediu obtinut este valabil pe toata perioada implementarii planului sau programului.

În cazul în care se doreste transferul unui aviz de mediu, aveti nevoie de elaborarea în formatul precizat în legislatie a unei justificari (cerere motivata) având la baza o serie de documente si declaratii.
 
 
Aviz de Mediu - Sanctiuni
Nerespectarea restrictiilor sau interdictiilor stabilite pentru protectia apei si a atmosferei, prevazute de actele normative în vigoare se sanctioneaza cu amenda între 50.000 lei si 100.000 de lei sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cum te ajutaStrat|?
Stratos te poate ajuta atât cu elaborarea documentatiei pentru obtinerea avizului sau a transferului acestuia, cât si în relatia cu autoritatile de mediu, asigurând schimbul de informatii corect si în timp real. Obtine avizul de mediu imediat. Contacteaza specialistii de mediu Stratos!

...
Acord de Mediu

Acordul de Mediu - Ce este?
Acord de Mediu este un act administrativ emis de catre Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM), solicitat înainte de începerea realizarii unui proiect, prin care sunt stabilite conditiile si, dupa caz, masurile pentru protectia mediului ce trebuie respectate în cadrul proiectului respectiv.
 
 
Acord de mediu - La ce foloseste?
Obtinerea acestui Acord de Mediu este obligatorie înaintea demararii oricarui proiect public ori privat sau pentru modificarea ori extinderea activitatilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului, fiind necesara în anumite cazuri, identificarea si evaluarea impactului asupra mediului prin parcurgerea etapelor prevazute în legislatie.

Acordul de Mediu este valabil pe întreaga perioada a punerii în aplicare a proiectului.

Transferul Acordului de Mediu catre o alta societate se poate face daca noul titular implementeaza proiectul în aceleasi conditii pentru care a fost emis Acordul de Mediu.
Cum te ajutaS|?
Expertul de mediu va identifica impactul generat de proiect asupra mediului, va elabora documentatia privind evaluarea acestui impact si te va sustine pe parcursul procesului de obtinere a Acordului de mediu. Esti pe punctul de a demara un proiect? Obtine Acordul de mediu rapid!
 
Obtine Acordul de Mediu
 
Acord de Mediu - Sanctiuni
Cele mai importante si frecvente penalitati aplicate agentilor economici care detin acte de reglementare sunt urmatoarele:

Pentru nerespectarea obligatiilor pe care persoanele fizice si juridice le au, de a furniza si/sau utiliza informatii corecte pentru elaborarea evaluarilor de mediu, evaluarilor impactului asupra mediului, a bilanturilor de mediu si a rapoartelor de amplasament. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.
Pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de mediu/autorizatiei integrate de mediu de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.
Pentru nerespectarea obligatiei titularului de a notifica autoritatea competenta pentru protectia mediului, când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a conditiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificarii. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.
Pentru nerespectarea de catre titularii activitatilor care fac obiectul procedurilor de reglementare, din punct de vedere al protectiei mediului, de a respecta termenele impuse de autoritatea competenta de protectia mediului, în derularea acestor proceduri. Amenda este cuprinsa între 7.500 si 15.000 lei pentru persoane fizice, si între 50.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice.
Pentru poluarea accidentala datorita nesupravegherii executarii lucrarilor noi, functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare, mentionate în prevederile acordului de mediu si/sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu. Amenda este cuprinsa între 7.500 si 15.000 lei pentru persoane fizice si între 50.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice.
Pentru continuarea activitatii dupa suspendarea acordului de mediu sau a autorizatiei, respectiv a autorizatiei integrate de mediu. Ultimele doua actiuni (pct. 5 si 6) constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, daca au fost de natura sa puna în pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.
Continuarea activitatii dupa suspendarea acordului de mediu sau a autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, se sanctioneaza cu amenda între 50.000 lei si 100.000 de lei sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

...
Autorizatie de Mediu

Autorizatie de Mediu - Ce este?
Conditiile de desfasurare a activitatilor cu impact de mediu sunt reglementate de catre autoritatile competente prin emiterea unui act de reglementare denumit Autorizatie de Mediu.

In functie de tipul activitatii, al echipamentelor/instalatiilor utilizate si al impactului generat, actul de reglementare emis poate sa fie Autorizatie de mediu sau Autorizatie integrata de mediu, diferenta fiind data în principal de masurile impuse de autoritate în vederea gestionarii impactului generat asupra mediului. 
 
 
Autorizatie de mediu - la ce foloseste?
Aceste Autorizatii de Mediu stabilesc masurile ce trebuie respectate si modul în care se verifica aceste masuri, în vederea limitarii impactului activitatii autorizate asupra mediului.
În anumite cazuri chiar definite prin lege, Autorizatia de mediu stabileste modul de actiune în cazul unor situatii generatoare de poluare a factorilor de mediu, pentru reducerea si eliminarea impactului asupra mediului si a sanatatii umane. 

Nu toate activitatile au nevoie de autorizatie de mediu, iar o lista a activitatilor ce necesita obtinerea unei autorizatii de mediu o gasiti în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.    

Odata obtinuta Autorizatia de mediu, acesta trebuie vizata anual (obligativitate introdusa prin legislatie în 2019), iar dupa caz:

revizuita, daca conditiile autorizarii initiale se modifica substantial
transferata, daca se pastreaza aceleasi coduri CAEN (activitati ca cea autorizata initial), dar activitatea este derulata pe o alta societate.
Functionarea fara Autorizatie de mediu poate fi sanctionata cu amenda conform OUG 195/2005 privind protectia mediului. Cuantumul amenzii este de la 30.000 lei la 60.000 lei, pentru persoane juridice.
 
 
Autorizatie de Mediu - cum te ajuta Stratos
Obtinerea unei Autorizatii de mediu, revizuirea ei sau viza anuala a autorizatiei de mediu presupune un proces birocratic consumator de timp si care implica competente în domeniul protectiei mediului. Stratos este partenerul de care ai nevoie în aceasta situatie.
Stratos te sprijina si asigura toate demersurile necesare pentru obtinerea Autorizatiei de mediu:

Întocmirea documentatiei tehnice necesare pentru obtinerea Autorizatiei de mediu (fisa de prezentare, declaratii)
Înregistrarea societatii comerciale în Sistemul Integrat de Mediu de pe site-ul ANPM – sectiunea reglementari
Publicarea anunturilor specifice de mediu
Identificarea neconformitatilor privind protectia mediului legate de amplasament
Reprezentarea societatii în relatia cu Agentia pentru Protectia Mediului si cu autoritatile de control
Activitati de monitorizare a calitatii mediului, solicitate prin Autorizatia de mediu: identificarea laboratoarelor acreditate în vederea efectuarii analizelor de apa, aer, sol, zgomot si vibratii.
 
Autorizatie de Mediu - Sanctiuni
Cele mai importante si frecvente penalitati aplicate agentilor economici care detin acte de reglementare sunt urmatoarele:

Pentru nerespectarea obligatiilor pe care persoanele fizice si juridice le au de a furniza si/sau utiliza informatii corecte pentru elaborarea evaluarilor de mediu, evaluarilor impactului asupra mediului, a bilanturilor de mediu si a rapoartelor de amplasament. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.
Pentru nerespectarea prevederilor legate de autorizatia de mediu/autorizatia integrata de mediu de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului.
În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.

Pentru nerespectarea obligatiei titularului de a notifica autoritatea competenta pentru protectia mediului când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, sau cu privire la orice modificare a conditiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificarii.
În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.

Pentru nerespectarea de catre titularii activitatilor care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului, de a respecta termenele impuse de autoritatea competenta de protectia mediului în derularea acestor proceduri. Amenda este cuprinsa între 7.500 si 15.000 lei pentru persoane fizice si între 50.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice.
Pentru poluarea accidentala datorita nesupravegherii executarii lucrarilor noi, functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare, mentionate în prevederile acordului de mediu si/sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu. Amenda este cuprinsa între 7.500 si 15.000 lei pentru persoane fizice si între 50.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice.
Pentru continuarea activitatii dupa suspendarea acordului de mediu sau a autorizatiei, respectiv a autorizatiei integrate de mediu.
Ultimele doua actiuni (pct. 5 si 6) constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, daca au fost de natura sa puna în pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.

Continuarea activitatii dupa suspendarea acordului de mediu sau a autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu se sanctioneaza cu amenda între 50.000 lei si 100.000 de lei sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

...
Acord de Preluare Ape Uzate

Acord de preluare ape uzate - Ce este?
Acord de preluare ape uzate (sau accept de evacuare ape uzate) este documentul justificativ în baza caruia se permite evacuarea apelor uzate în retelele de canalizare sau statii de epurare. Acest document este emis de catre societatile teritoriale ce administreaza serviciile publice de alimentare cu apa si canalizare, iar obtinerea lui este reglementata prin hotarâre de guvern.
 
 
Acord de Preluare Ape Uzate - Cum te ajutam?
Ai nevoie de Acord de preluare ape uzate? Apeleaza la consultantii de mediu Stratos!
Prin echipa de specialisti în servicii de mediu de care dispune, Stratos ofera servicii specializate de obtinere a Acordului de preluare ape uzate:

Identificarea operatorului economic emitent al Acordului de preluare ape uzate pentru zona în care se afla proiectul
Întocmirea documentatiei tehnice necesare pentru obtinere Acord de preluare ape uzate, în conformitate cu legislatia în vigoare si cu cerintele emitentului
Întocmirea planului de prevenire si de interventie în cazul poluarilor accidentale, în conformitate cu legislatia în vigoare
Identificarea masurilor necesare pentru respectarea conditiilor calitative si cantitative la evacuarea apelor uzate în reteaua publica de canalizare
Reprezentarea societatii în relatia cu emitentul de Acord de preluare ape uzate si în relatia cu organele de control
Contacteaza-ne
 
Acordul de preluare ape uzate - La ce foloseste?
Conform legislatiei si normativelor tehnice pentru protectia apelor, la eliminarea apelor uzate trebuie respectati parametrii/indicatorii de calitate stabiliti prin lege, iar acest act reprezinta modalitatea de verificare si control a respectarii legislatiei. 
 
 
Acord de preluare a apelor uzate - Sanctiuni
Se sanctioneaza cu amenda de la 500 – 1000 lei evacuarea apelor uzate si pluviale la reteaua de canalizare fara acord de preluare ape uzate.
Pentru nerespectarea obligatiilor pe care persoanele fizice si juridice le au, de a furniza si/sau utiliza informatii corecte pentru elaborarea evaluarilor de mediu, evaluarilor impactului asupra mediului, a bilanturilor de mediu si a rapoartelor de amplasament. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 la 60.000 lei.