Green Environment Support - Consultanta de mediu Bucuresti

Responsabil de mediu

Pentru identificarea cat mai corecta a diferentelor dintre cei doi termeni, ar fi indicat sa plecam in prima faza de la nomenclatorul privind clasificarea ocupatiilor din Romania (COR).

Conform legislatiei in vigoare, toate firmele si persoanele fizice autorizate din Romania sunt obligate sa incadreze salariatii folosind codurile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) de aceea vom porni de la aceasta clasificare in identificarea diferentelor dintre cei doi termeni.

Interogand lista privind clasificarea ocupatiilor, am regasit doar Responsabilul de mediu, in Categoria 3 – tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic, subcategoria 3257- inspectori in domeniul protectiei mediului si sanatatii ocupationale, asimilati, fiind codat cu simbolul numeric 325710.

Consultantul de mediu nu a fost identificat in cadrul unui singur cod COR, lucru lesne de inteles intrucat acesta detine un cumul de specializari si atributii extrem de diversificate, activitatile realizate putandu-se regasi in fisele de post intocmite pentru majoritatea codurilor specifice subcategoriei 3257- inspectori in domeniul protectiei mediului si sanatatii ocupationale, asimilati, consultantul de mediu fiind astfel, in masura sa desfasoare activitati specifice codurilor 325702-manager al sistemelor de management de mediu, 325710-responsabil de mediu, 325703-auditor de mediu, 325713-specialist in managementul deseurilor, etc.
CE SPUNE LEGISLATIA DE MEDIU?
Inainte de a cauta cele doua ocupatii in COR, trebuie identificata in legislatia de mediu existenta obligativitatii desemnarii unor persoane care sa gestioneze problemele de mediu ale companiilor.

Atributiile specifice responsabilului de mediu au aparut in principal datorita cerintei prevazute in OUG. nr. 195/2005 privind protectia mediului, prin care persoanele juridice care desfasoara activitati cu impact semnificativ asupra mediului organizeaza structuri proprii specializate pentru protectia mediului. Conform acestei cerinte, sunt vizate in principal companiile care detin autorizatie de mediu si care sunt considerate, prin prisma activitatilor desfasurate, cu impact semnificativ asupra mediului.

O alta solicitare legislativa, o regasim in Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deseurilor, de aceasta data adresata tuturor generatorilor de deseuri, indiferent de activitate, capacitate, detinere sau nu a autorizatiei de mediu si care mentioneaza faptul ca „detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane”;
DIFERENTELE MAJORE INTRE RESPONSABILUL DE MEDIU SI CONSULTANTUL DE MEDIU
In privinta evaluarii diferentelor majore intre responsabilul de mediu si consultantul de mediu putem spune ca acestea nu se limiteaza la atributiile prevazute in fisa postului, constand in principal in capacitatile acestora din urma de a identifica problemele de mediu specifice unei game extrem de diverse de domenii de activitate si de a propune solutiile optime in vederea conformarii atat legislative cat mai ales in raport cu cerintele pietei si comunitatilor in care activeaza respectivele companii.

In privinta pregatirii profesionale, ambii trebuie sa detina studii superioare, de preferat in domenii conexe protectiei mediului, acestea fiind completate ulterior cu diferite cursuri de specialitate (audit, management de mediu, sustenabilitate, sisteme informationale geografice, prelevare si interpretare date, realizare rapoarte tehnice, etc).

Diferentele apar insa ulterior, in momentul in care se decide modalitatea de aplicare a tuturor cunostiintelor dobandite si dezvoltarea personala si/sau in cadrul unui grup de experti.

Galerie foto
  • ...