Dr. Nicoleta Miron -clinica stomatologica-Bucuresti

Terapia endodontica

Atunci cand caria a ajuns prea profund (aproape de nerv) sau chiar a interesat camera pulpara, este necesar tratamentul de canal cu extractia nervului si apoi obturarea canalului cu materiale speciale pentru aceasta.

Sedintele de extirpare (scoatere a nervului) sunt complet nedureroase datorita anesteziilor bine efectuate. Dintii pe care se face aceasta extirpare au mai una sau mai multe radacini si canale radiculare. Aceasta duce la costuri diferite si la diferenta in numarul de ore de tratament.

Ce trebuie sa stiti despre tratamentul de canal este faptul ca se face sub o izolare completa cu un sistem special- diga-astfel incat substantele dezinfectante pe care le folosim noi sa nu ajunga in gura pacientului si nici saliva sa ajunga in dintele pe care il tratam. Controlam in permanenta lungimea canalelor cu un aparat - apexfinder - care ne indica cu precizie pozitia varfului acului pe canal fata de varful radacinii. Spalam abundent cu substante dezinfectante, astfel incat canalul sa fie cat mai curat posibil in vederea sigilarii lui cu material specific de obturatie de canal.

Sunt situatii cand pacientul vine cu abces si cu secretii purulente pe canal. Atunci facem un tratament care necesita de obicei mai multe sedinte, tratament de gangrena. Pot exista una sau mai multe sedinte intermediare pana la obturarea definitiva a canalului. Dupa curatarea completa si largirea definitiva a canalului, in conditiile in care mai exista secretii purulente pe canal se aplica o substanta Hidroxide de calciu, care are rolul de a omori bacteriile si de a scadea secretia purulenta. Se asteapta 2 saptamani si apoi se revine, se scoate substanta aceasta si daca secretia a disparut se face sigilarea permanenta a canalului. Daca secrectia persista, se reaplica hidroxidul de calciu. In general nu sunt necesare decat 1-2 sedinte intermediare cu hydroxid de calciu.

Retratamentul endodontic se refera la indepartarea obturatiilor de canal care nu sunt corect efectuate si care prezinta semne de infectie la varful radacinii (granuloame) sau care creeaza dureri la nivelul dintelui. Sunt de cele mai multe ori foarte greu de rezolvat, si din cauza aceasta necesita mai multe sedinte de tratament sau indrumarea catre un specialist endodont. In cursul retratamentului se pot indeparta si diversi corpi straini din canal (ace, sarme).

Trebuie sa stiti ca de tratamentul endodontic facut corect depinde cel mai mult durata de supravietuire a dintelui pe arcada. Va va scuti ulterior si de multe costuri in schimbarea lucrarilor protetice, a altor retratamente de canal sau a interventiilor chirurgicale de rezectie apicala.

Indepartarea dispozitivelor radiculare tip RCR se realizeaza destul de dificil, in 1-2 sedinte. Aceasta manevra este necesara atunci cand trebuie facut retratament endodontic, sau cand RCR-ul este incorect efectuat sau cand dintele are carie secundara.

Sedintele de urgenta constau in:

drenaj endodontic, adica creearea unui acces dinspre exterior inspre canal, care sa permita evacuarea puroiului aflat sub presiune incizie abces: evacuarea puroiului localizat submucos si spalaturi abundente dezinfectante pansament calmant: sub anestezie se curata dintele si se aplica o substanta calmanta in imediata vecinatate cu nervul si apoi se acopera cu pansament provizoriu.

Galerie foto
  • ...