Feqs Group - Servicii si solutii in domeniul securitatii la incendiu, Bucuresti

Instalatii de desfumare si de evacuare a gazelor

Instalatii de desfumare si de evacuare a gazelor fierbinti

Principalul obiectiv urmarit în apararea împotriva incendiilor îl reprezinta evacuarea, salvarea si protectia persoanelor periclitate, asa cum este prezentat în articolul 1, alin. 1 din Legea 307/2006 privind apararea împotriva incendiilor.

Sistemele si instalatiile de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti – DESFUMAREA – sunt un mijloc de protectie activ în securitatea la incendiu a unei cladiri si au ca scop asigurarea evacuarii ocupantilor, identificarea cu usurinta a focarului de incendiu si facilitarea interventiei pompierilor.

Desfumarea este prezenta în standardele europene mai si dupa acronimul SHEVS (Smoke and Heat Exhaust Ventilation Systems). Ea poate fi realizata în 3 variante:1. Desfumare prin tiraj natural organizat;

De regula, desfumarea se asigura prin tiraj natural, organizat, realizând circulatia aerului si evacuarea fumului utilizând trape de desfumare decupate în partea superioara a fatadei sau în acoperis, având compensare de aer proaspat prin grile de introducere, goluri si usi actionate automat prin IDSAI la izbucnirea incendiului.

2. Desfumare mecanica;

În cazul în care ventilatia natural organizata nu poate fi realizata (spatii subterane, cladiri fara ferestre sau care nu pot fi deschise) este necesara folosirea conductelor de evacuare a fumului si gazelor fierbinti pentru dirijare catre o deschidere a cladirii cu ajutorul ventilatoarelor. Pentru obtinerea aerului de compensare necesar în cadrul acestui sistem se utilizeaza obligatoriu introducerea mecanica a aerului.

3. Desfumare combinata.

In acest caz, evacuarea fumului este realizata natural prin trape, dar introducerea aerului de compensare este realizata mecanic, deoarece natural este dificil de realizat si organizat. Viteza aerului la gurile de introducere nu va depasi 5m/s, iar sectiunea grilei de introducere va fi de minim 60% din suprafata trapei de evacuare a fumului.

Pentru realizarea sistemelor de desfumare este necesara o proiectare riguroasa, deoarece au un rol foarte important la evacuarea în siguranta a persoanelor din cladire. Totodata, sistemele de desfumare reduc riscul de colaps al cladirii si mentin o buna vizibilitate pentru interventia eficienta a echipelor specializate în cazul stingerii unui incendiu.

Galerie foto
  • ...