Atletico Kinetic - Centru recuperare medicala Bucuresti

Electroterapie

In mod sigur ai mai auzit de electroterapie, insa poate ca nu ai fost constient ca ea poate fi una dintre numeroasele metode de tratament care te face sa scapi de durerea deranjanta provocata de o serie ampla de afectiuni.

Electroterapia foloseste semnale electrice pentru a interfera cu transmiterea semnalelor neuronale de durere catre creier. Ea incetineste sau distrage mesajul care trebuie sa ajunga de la nervi catre creier. Din punct de vedere al fizioterapiei, atingerea “Portii Durerii” unei persoane, fie intr-un episod de durere cronica, fie intr-unul de durere acuta, este o arie absolut esentiala de tratament, iar electroterapia este o resursa foarte utila in situatii in care medicamentele conventionale nu sunt la fel de eficiente.

Electroterapia poate implica, de asemenea, utilizarea acestui curent electric pentru a grabi vindecarea tesutului acolo unde a aparut afectarea tisulara.

Daca nu reusesti sa ai parte de un control suficient al durerii si altor simptome, electroterapia, un tratament care directioneaza impulsuri electrice usoare catre zona problematica, poate fi o optiune.

Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, pentru a intari musculatura, ceea ce duce la imbunatatiri in ceea ce priveste functionarea fizica.

Device-urile pentru electroterapie sunt in general alimentate cu baterie si direct la o sursa de curent si conectate prin fire de electrozi care se plaseaza pe piele. Pad-urile pentru electrozi sunt adezive, astfel ca vor sta fixe pe piele. Dupa atasarea electrozilor si pornirea unitatii pentru electroterapie, un curent electric usor este trimis catre piele prin electrod.

Exista de asemenea si unele device-uri mai noi pentru electroterapie care nu mai folosesc firele, combinand electrozii si bateria intr-un singu device care poate fi purtat discret la spate, pe brat, pe picior sau in alta parte, in timp ce lucrezi sau desfasori alte activitati zilnice. Nivelul de simulare electrica se poate ajusta in cazul acestor device-uri printr-un controler manual.
Cand este recomandata electroterapia?
Electroterapia este folosita in general in combinatie cu alte tratamente, mai degraba decat singura. Pentru persoanele care fac fizioterapie, electroterapia poate ameliora durerea suficient pentru a putea relua activitatiile zilnice. Electroterapia se numara printre metodele care amelioreaza durerea care au parte de tot mai multa atentie, mai ales pe fondul dovezilor privind riscurile potentiale si efectele adverse ale medicatiei opioide.

Electroterapia poate imbraca multe forme, insa cea mai comuna este electrostimularea nervoasa transcutanata, sau TENS.

Desi ideea folosirii electricitatii direct pe corp suna dureros, multe persoane gasesc aceasta senzatie relaxanta. In cazul TENS, de pilda, poti resimti furnicaturi sau vibratii.

Mecanismul exact al efectelor benefice ale electroterapiei ramane unul controversat. Stimularea electrica poate bloca in mod direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, stimularea electrica s-a dovedit a promova eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organismul uman.
Tipuri de electroterapie
Toate device-urile pentru electroterapie prezinta similaritati, insa terapiile variaza in general in functie de frecventa, de tipul undelor si de efecte. Iata mai jos cateva dintre cele mai folosite tipuri de electroterapie:

electrostimularea nervoasa transcutanata (TENS);
electrostimularea nervoasa percutanata (PENS);
electrostimularea musculara (EMS);
curent interferential (IFC);
terapia cu camp electromagnetic pulsat (PEMF);
stimularea galvanica (GS).
Terapia cu laser si cea cu ultrasunete sunt adesea clasificate tot la categoria electroterapie, intrand in categoria mai larga a agentilor electro-fizici, in ciuda faptului ca ele nu transmit un curent electric.

Pentru terapia cu ultrasunetele se folosesc unde sonore directionate catre zona afectata, pentru a grabi procesul de vindecare.

Terapia cu laser poate fi si ea utilizata pentru a contribui la vindecarea tesutului si confera un tratament mai targetat si mai intens.

Galerie foto
  • ...