Denislav Marinov - Birou Avocat limba Romana in Bulgaria

Asigurari sociale in Bulgaria

Conform legii, salariul minim brut pe tara in anul 2010 este de 240 de leva (aproximativ 123 de euro).

In Bulgaria exista "Clasificarea activitatilor economice nationale".

In Clasificarea aceasta sunt incluse toate domeniile de activitate, de exemplu: agricultura, constructii, comert, turism, hoteluri, restaurante, transport, tranzactii imobilare, sanatate, repararea autovehiculelor etc. Fiecare domeniu de activitate are un cod.

 

In anul 2010 cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:

• Pentru conditii normale de munca - 20,5 % (11,6 la suta pentru angajator si 8,9 la suta este cota contributiei individuala).
In cota de contributie mai sus este inclusa si cota de 5 % aferenta fondurilor de pensii administrate privat pentru persoanele nascute dupa anul 1960.

In cota de contributie mai sus este inclusa si cota de 1 % pentru somaj.

• Cota contributilor datorate de angajatori in functie de clasa de risc privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale este intre 0,4 si 1,1 la suta (si depinde de domeniul de activitate a firmei).

• Contributia la asigurarile sociale de sanatate - 8 % (4,8 la suta pentru angajator si 3,2 la suta este cota contributiei individuala).

• Contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,1 %.

• Cota unica de impozit pe venit este de 10 % (pentru angajat).

 

Un asociat - persoana fizica - in societate cu raspundere limitata poate sa plateasca asigurari sociale ca persoana fizica autorizata. Asigurarile sociale sunt de 100,80 leva (52 de euro) pe luna.

Galerie foto
  • ...