Darin, Centrul Medical de Recuperare Bucuresti

Kinetoterapie

KINETOPROFILAXIA studiaza procesul de optimizare a starii de sanatate si de prevenire a imbolnavirii organismului uman cu ajutorul exercitiilor fizice si reprezinta aplicarea exercitiilor aerobice pe principiile stiintei antrenamentului medical.

Aplicatiile KINETOPROFILAXIEI privesc in primul rand oamenii sanatosi si pe cei aflati in situatii biologice speciale (kinetoprofilaxie primara):

- KINETOPROFILAXIE PRE SI POST NATALA - prin exercitiile de tip Pilates mamicile sunt ajutate sa-si tonifice musculatura abdominala, a feselor, coapselor, bratelor, pieptului si a spatelui si, nu in ultimul rand, le ofera o stare de liniste si comfort atat de necesare in perioadele pre si post natale.

 

 

     Antrenamentul este adaptat fiecarui stadiu de sarcina si va ajuta sa aveti o circulatie a sangelui mai buna, o oxigenare mai rapida a uterului si sa deprindeti o tehnica de respiratie care va va folosi in momentul nasterii.

     Proaspetele mamici sunt ajutate sa revina la silueta de dinainte prin exercitii special adaptate pentru perioada post natala si, foarte important, pot participa impreuna cu bebelusul!

 

 

- KINETOPROFILAXIA BEBELUSULUI SI COPILULUI - principalul obiectiv consta in asigurarea conditiilor pentru cresterea normala si armonioasa a organismului si, implicit, prevenirea aparitiei deficientelor fizice si a contactarii unor boli care le-ar putea afecta dezvoltarea normala.

 

Avand ca partener mama bebelusului, invatam si aplicam impreuna tehnici de gimnastica si masaj menite sa relaxeze bebelusul, sa calmeze colicile, sa imbunatateasca coordonarea si sa-l stimuleze psihic si motor.

 

     Exercitiile fizice se aplica numai dupa REGULILE GENERALE ALE TERAPEUTICII, scopul lor fiind intarirea starii de sanatate, marirea rezistentei naturale fata de agentii patogeni din mediul extern, stabilirea unui echilibru psiho-fizic normal intre organism si mediu. 

REPERE ALE DEZVOLTARII BEBELUSULUI:

- priveste fix la fata dvs: 0 - 4 saptamani;

- culcat pe burta, isi poate tine capul ridicat de pe pat cateva clipe: 0 - 4 saptamani;

- este atent la sunete, devine vioi sau se intoarce in directia lor: 0 - 6 saptamani;

- zambeste sau gangureste cand ii zambiti, vorbiti sau va jucati cu el: 3 saptamani - 2 luni;

- culcat pe burta isi tine capul drept: 5 saptamani - 3 luni;

- isi tine capul drept in pozitie sezanda: 6 saptamani - 3 luni;

- isi impreuneaza mainile in fata: 6 saptamani - 3,5 luni;

- rade cu hohot: 6 saptamani - 4,5 luni;

- se intoarce de pe burta pe spate sau de pe spate pe burta: 2 luni - 5 luni;

- apuca o zornaitoare in mana: 2.5 luni - 4,5 luni.

        Protocolul terapeutic contine interventii ce genereaza efecte pe toata viata, deoarece, debutul timpuriu al deficitelor cronice provoaca boli secundare cauzate de: suprasolicitarea sistemului neuromuscular parezat, neutilizarea unor segmente datorita slabei calitati a miscarii, comportamentul sarac in activitati motrice, bariere de mediu si de atitudine care limiteaza accesul la viata comunitatii.

       Aparent simpla, kinetoterapia impune reguli stricte de aplicare ce tin atat de pacient cat si de kinetoterapeut. Respectarea principiului " primum non nocere ", adica in primul rand sa nu faci rau, este de importanta capitala. Regula " non durerii " alaturi de cea a gradarii efortului sunt principii de baza in kinetoterapie. Abilitatile kinetoterapeutului reprezinta un factor esential in procesul de tratament, acesta putand transforma exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca pentru copii, in acest fel copiii fiind motivati sa revina la tratament.

 

       Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga, incluzand tetrapareza spastica, obezitatea, hipotonia, sindromul Down, tulburarile de coordonare, si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate.

       Programele complexe de exercitii terapeutice sunt elaborate individual in functie de afectiune si de evolutia/involutia acesteia, pentru fiecare pacient in parte. Odata ce a fost stabilit diagnosticul de catre un medic de specialitate, se recurge la aplicarea tratamentului kinetic.

       In programele de kinetoterapie abilitatile sociale, emotionale, cognitive si comunicarea sunt exersate la fel ca si aptitudinile motrice. S-a dovedit, de asemenea, ca exercitiile fizice intense au dus la diminuarea agresivitatii si autoagresivitatii, a comportamentului hiperkinetic si a stereotipiilor la copiii autisti. 

 

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...
Categorii
Date de contact
0724255608; 0372755955
Str. Aurel Vlaicu, nr. 152, sector 2 (vis-a-vis de Stadionul Dinamo),
Distribuie