Confort Dent-cabinet stomatologic-Bucuresti
Tratamente parodontologie
Daca parodontologia n-ar fi existat, atunci ea ar fi trebuit inventata. Dar cum de acest lucru au avut grija cativa mari specialisti in stomatologie, azi noi putem trata cu precizie afectiunile inflamatorii si degenerative ale tesuturilor de sustinere a dintilor.
Nu trebuie sa ai carii pentru a programa o vizita la medicul stomatolog. De cele mai multe ori, inainte de a fi afectati de carii, dintii nostri sufera din alte cauze de natura bacteriana. Bolile parodontale se manifesta prin infectii la nivelul tesuturilor care sprijina dintii:osul si gingia. Aceasta din urma e atasata de dinte, astfel incat formeaza un sant gingival la baza dintelui. Bolile parodontale ataca tocmai acest sant gingival provocand leziuni la nivelul dintilor si al tesutului.
Cele mai frecvente afectiuni intalnite sunt gingivita si parodontopatia, iar netratate la timp ele pot duce la pierderea dintilor de pe arcada. In cabinetul nostru stomatologic din Bucuresti avem solutii moderne de tratate a acestor afectiuni. Inainte de a vedea care sunt acestea sa aruncam o privire asupra cauzelor care duc la aparitia lor si mai ales cum le putem preveni.
Placa bacteriana
Populatia planetei numara azi circa 7 miliarde de oameni. Mult, nu-i asa? Studii medicale au demonstrat că gura unui om poate adaposti intr-o zi un numar mult mai mare de bacterii, impartite in 600 de specii. Aceste microorganisme sunt responsabile de aparitia placii bacteriene, care reprezinta o pelicula de bacterii si resturi de alimente, acumulate de regula la baza dintilor. Placa bacteriana arata ca o substanta moale, alba sau incolora, si se lipeste de dinti. Acizii produsi de aceste bacterii ataca atat dintii, care ajung sa fie afectati de carii, cat si osul si gingia ce sustin dintii, care se infecteaza. Astfel apare intai gingivita, inflamarea stricta a gingiei, apoi, in timp, si a osului adiacent, ducand la parodontopatii.
Placa bacteriana se poate preveni usor printr-un periaj corect, realizat de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, este indicata folosirea atei dentare in locul clasicelor scobitori, care pot produce leziuni la nivelul gingiilor.
Tartrul
Tartrul apare atunci când ignoraţi primele semne ale apritiei placii bacteriene. Bacteriile adunate in timp pe suprafata dintilor creeaza o pelicula dura, incolora sau de culoare galbena sau cenusie, care irita gingiile. In timp, acestea ajung sa se inflameze si sa se retraga de pe dinti, fapt care duce la formarea unor “buzunare” intre gingii si dinti. E bine de stiut ca tartrul e un “aspirator” de bacterii si el nu poate fi indepartat decat de medicul stomatolog. Netratat, tartrul creşte riscul bolilor gingivale şi parodontale.
Combaterea tartrului.
În cabinetul nostru stomatologic din Bucuresti indepartam tartrul de pe dinti si de sub gingii cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta produce vibratii ultrasonice care sparg pelicula dura de bacterii. In timpul interventiei nu veti simti durere, doar mici vibratii produse de aparat. Mai mult, fiindca nu afecteaza in nici un fel structura dintelui, detartrajul cu ultrasunete este cea mai buna solutie pentru curatarea dintilor de bacteria, pentru prevenirea afectiunilor parodontale.
Cele mai intalnite boli parodontale sunt gingivitele si parodontopatia.
Gingivitele
Gingivitele sunt inflamari ale gingiilor care, de obicei, trec neobservate de pacient. Ceea ce trebuie sa va alarmeze sunt sangerarile gingivale in timpul periajului ori mestecatului. Prezenta lor creeaza disconfort, si sunteti tentat sa renuntati la periajul dentar, pe are il considerate responsabil de sangerarea gimgiilor. Este insa cea mai neinspirata alegere, deoarece incetarea curatarii locale va agrava situatia, inflamatia si sangerarea amplificandu-se.
Aflati in acest articol si alte sfaturi pentru o igiena corecta!
In cabinetul nostru stomatologic din Bucuresti se pot diagnostica si stadiile incipiente ale gingivitelor, astfel incat tratamentul prin detartraj ultrasonic si periaj profesional sa fie instituit cat mai devreme. Specialistul nostru parodontolog recomanda curatarea profesionala a danturii o data la fiecare 6 luni.
Parodontopatia (parodontoza)
Apare atunci când gingiile inflamate nu sunt tratate la timp. Gingiile se desprind de pe dinti, creand spaţii largi unde bacteriile se pot dezvolta în voie si distrug osul in care sunt fixati dintii. Inflamarile au ca rezultat aparitia pungilor parodontale si, in timp, pierderea dintilor.
Rolul cel mai important in vindecarea tesuturilor de sustinere a dintilor il are indepartarea eficienta si in profunzime a placii bacteriene si a tartrului. Aici intervin manopere specifice, pe care doar specialistul parodontolog le poate efectua cu precizie.
In cabinetul nostru stomatologic, dr. Denisa Patrascu realizeaza curatarea (chiuretarea) pungilor parodontale, tratamente de stimulare a regenerării osoase si tratamente antibiotice locale pentru vindecare gingivo-osoasa.
Cum spalam corect dintii
Periajul dentar trebuie sa fie un obicei placut, executat de cel putin doua ori pe zi (chiar de trei ori, la recomandarea medicului stomatolog). Pentru o buna igiena orala acesta trebui sa dureze cel putin doua minute.
Pasul 1
Periajul se executa din incheietura, cu periuta de dinti pozitionata la 45 de grade, vertical, de la gingie spre varful dintilor. Periati 2-3 grupe de dinti prin miscari preponderent verticale. Incepeti cu dintii de sus, cu partea dinspre buza, si continuati pana la cei de pe partea opusa. Apoi reveniti pe partea dintilor dinspre cerul gurii.
Pasul 2
Urmeaza dintii de jos, respectand aceleasi miscari verticale. Aici directia va fi de jos in sus, adica tot dinspre gingii spre varful dintilor.
Pasul 3
Atentie! Cei mai multi oameni spala superficial zonele dinspre interiorul cavitatii bucale. Acestea sunt predispuse la stagnarea alimentelor si a placii bacteriene, iar in timp aici apare frecvent tartrul.
Pasul 4
Pentru curatirea dintilor frontali, pe interior, periuta va avea o pozitie verticala. Trageti de ea in sus, pastrand in permanenta contactul acesteia cu dintii.
Pasul 5
Nu uitati sa curatati limba, imediat ce ati spalat dintii. Periajul limbii este mai mult decat necesar, intrucat aceasta este un mare depozitar de bacterii. Dupa spalare, limba trebuie sa fie roz. Daca prezinta alta culoare, atunci e un semn ca aveti probleme de sanatate de care nu stiati.
NU UITATI!
Nu uitati ca exista si alte metode ajutatoare pentru buna curatare a danturii (ata dentara, apa de gura etc), dar acestea se folosesc doar in asociere cu periajul dentar. Acesta ramane piatra de temelie in asigurarea igienei orale!
Inca de la aparitia primilor dinti de lapte, copiii trebuie obisnuiti cu periuta si cu pasta de dinti! Nu amanati introducerea periajului de la varste fragede pentru a avea o dantura sanatoasa!