Crystal Vet & Pet- clinica veterinara - Bucuresti

Cosmetica Felina si Canina

Putem dovedi dragoste fata de animalutele noastre in diverse moduri: ii rasfatam cu cea mai buna hrana, le oferim cele mai haioase jucarii, ii plimbam des in parc si ii alintam tot timpul.Cateodata, toate acestea nu sunt suficiente pentru a avea intradevar un tovaras fericit. Fara sa ne dam seama, uitam ca animalele de apartament, in timp, au suferit asa numitele adapatari treptate la noile conditii de mediu, asa numitul „mediu de viata” (habitatul). Pentru ca ne dorim ca animalutul dumneavoastra sa fie realmente fericit, va vom prezenta cateva aspecte ale ingrijirii periodice ce merita respectate.

Toti cateii, mari sau mici, trebuie sa fie curati, dar ingrijirea acordata cainelui dumneavoastra difera in functie de particularitatile rasei (rase cu par lung/rase cu par scurt ). Cainii sufera doua naparliri anuale mai mult sau mai putin evidente. La venirea primaverii, este stimulata cresterea blanii de vara, iar toamna aceasta cedeaza locul hainei de iarna. Schimbarea parului incepe intotdeauna din partea posterioara a corpului si avanseaza progresiv spre partea anterioara . Naparlirea este declansata de durata zilei-lumina, temperatura determinand densitatea parului si viteza de reinnoire a acestuia.

In afara perioadei de naparlire, sunt cativa factori care pot schimba aspectul blanii si care necesita o atentie corespunzatoare. O stare de deficienta generala, dezechilibrul hormonal la femele, dieta neechilibrata sau prea bogata .Parul reactioneaza la acesti factori de stress, devenind mai uscat, incurcandu-se si pierzandu-si intensitatea culorii si stralucirea. Pentru noi este natural sa ne alegem sampoanele, sapunurile, sau alte cosmetice care sa se potriveasca cu tipul nostru de par si piele. In acelasi mod se stabileste frecventa imbaierilor, operatiile de curatare si produsele ce trebuie folosite pentru fiecare rasa de caini, corespunzator tipului respectiv de blana. Noi va recomandam sa periati frecvent animalutul dumneavoastra, astefel indepartati parul mort, praful si orice alte corpuri straine retinute in blana. Periajul ajuta deasemenea la oxigenarea capilarelor din piele si stimuleaza cresterea sanatoasa a parului.

Noi facem din periat o operatie placuta si folosim accesorii potrivite fiecarui tip de blana in parte pentru a evita deteriorarea parului sanatos .

Utilizand agenti de conditionare speciali care vor proteja parul, periajul nu va mai fi traumatizant, iar blana va fi complet descalcita . La sfarsit recomandam periatul blanii cu rabdare si blandete, calmand animalul daca este necesar. Imbaierea, o alta manopera ce se impune a fi efectuata companionului dumneavoastra, este cea care realizeaza eliminarea murdarie si a parazitilor, oxigeneaza pielea si reduce tendinta de incurcare a parului. Imbaierea face ca animalutul dumneavoastra sa se simta mai bine , reduce mancarimea si garanteaza, fara gres, igiena familiei dumneavoastra. Dumneavoastra decideti cat de des va imbaiati cainele: nu exista nici un argument impotriva nici unei frecvente de imbaiere, atat timp cat folositi produse adecvate care nu ataca pielea .

Se impune mentinerea unei igiene corespunzatoare in zonele predispuse mai frecvent murdaririi.

Nu-i asa ca plimbandu-va catelul intr-o zi ploioasa, primul lucru la care va ganditi este sa-l spalati pe labute? Noi recomandam ca spalarea labutelor sa se faca cu un sampon special, nu numai cu apa. Nu uitati sa uscati apoi blanita! Spalandu-l doar cu apa si lasand apoi labutele ude, riscati aparitia unei dermatite interdigitale.Aveti un catel cu par lung, bogat? Trebuie sa stiti ca este necesar sa acordati o deosebita atentie zonei perianale si perivulvare, respectiv zonei preputului. Blanita, nu numai ca se pateaza in aceste regiuni datorita emisei de urina si fecale dar in acelasi timp creeaza mediu propice dezvoltarii diverselor microorganisme si astfel pot aparea o serie de probleme nedorite. Va recomandam ca, in anotimpurile ploiose, pentru a evita murdarirea excesiva si imbacsirea parului interdigital sa folositi asa numitii „botosei” care vor mentine labutele catelului dvs. uscate si curate. Si pentru ca a venit vorba de accesorii vestimentare, va sfatuim ca iarna, in zilele geroase, cand mergeti la o plimbare fie ea chiar si de scurta durata, sa va protejati tovarasul de promenada cu o hainuta. Il veti feri astfel de frig si in final de o posibila imbolnavire aferenta anotimpului. Cainii batrani si juniorii sunt in mod special mai sensibii(in primul caz se poate produce exacerbarea unor probleme osteoarticulare preexistente iar in al doilea pe fondul unei sensibilitati crescute exista posibilitatea instalarii mult mai rapide a bolilor sezoniere), asa ca fiti mai precauti in ceea ce ii priveste.

Pe timp de vara recomandam practica si simpatica sepcuta. Va veti proteja prietenul de o posibila insolatie, de altfel greu de suportat de catre necuvantatoare (stare febrila, voma, apatie, etc).

Igiena cainelui dvs. presupune sa aveti grija si de ochi, urechi si de unghiile acestuia. In aparenta usor de realizat, aceste manopere trebuie efectuate cu simt de raspundere si atentie. Noi va recomandam sa apelati la medicul veterinar pentru a nu risca aparitia unor posibile accidente.

 Taierea unghiilor

In cazul in care cainele nu are parte de prea multe plimbari, sau alearga mai degraba pe covor decat pe pavaj, ghearele sale vor creste foarte repede. In acest caz ele trebuie taiate frecvent incepand de la o varsta mica, cu o unghiera speciala.

Igiena urechilor

Este foarte importanta pentru rasele cu „urechi cazute” care nu se aerisesc bine. Pentru a evita infectiile si otita ele trebuiesc curatate saptamanal, iar parul in exces trebuie indepartat frecvent.

Ingrijirea ochilor si mustatilor

La unele rase se observa deseori urmele unor pete rosii inestetice sub ochi sau mustati. Acestea sunt rezultatul aciditatii lacrimilor si a salivei. Pentru a atenua aceste pete si pentru a preveni formarea lor, noi va punem la dispozitie produse speciale in acest scop.

Clinicile noastre inteleg care sunt necesitatile animalului dvs. si respecta cu strictete minutiozitatea cu care trebuie realizata fiecare manopera in parte.

Va asteptam oricand pentru a reda companionului dvs. ingrijirea aferenta, frumusetea si sanatatea de care are nevoie!

Galerie foto
  • ...