Delta Smile - clinica stomatologica Bucuresti

Endodontie (Tratamentul de Canal)

Termenul “endodonție”  are originea în limba greacă și înseamnă “interiorul dintelui”. Mai degrabă cunoscută sub numele de “tratament de canal” sau “”tratarea pulpei dentare”, endodonția  este specialitatea medicinii stomatologice care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor țesutului moale al dintelui (nervului).

Când recurgem la tratamentul de canal, endodontic?

Medicul recurge la tratamentul de canal când pulpa este inflamată sau infectată, iar  dintele poate fi salvat de la extractie, prin tratamente stomatologice specifice.  Salvarea dinților sau a măselelor este prima opțiune a medicilor dentiști și a dumnevoastră. Ai un dinte afectat de carii?

Programează-te

Cum recunoști că ai nevoie de tratament de canal (endodonție)?

Diagnosticarea stării dintelui se face de către medicul stomatolog, prin investigație directă și analiza radiografiilor. Afecțiunile canalului (pulpei dentare) se manifestă prin dureri, în timp ce mestecați, dureri care apar instantaneu și care țin o perioadă îndelungată.  Netratarea la timp a acestora poate duce la intensificarea durerii și, în unele situații, la necesitatea extracției.

Este nevoie de tratament de canal dacă dintele nu doare?

Nervul are rol de receptor la diverși stimuli din exterior, precum cald sau rece. În cazul în care nervul este mort, necrozat, acesta nu mai este sensibil și nu va durea nici dintele. Pulpa afectată din interiorul dintelui poate provoca infectarea danturii din jur. Așadar, prezentați-vă la cabinetul dentar, pentru orice formă de inflamare, chiar dacă nu prezintă durere!

Endodonția și afecțiuni ale pulpei dentare

Pulpa dentară este partea de țesut moale, viu,  care se află în interiorul dintelui. Aceasta conține nervi și vase de sânge și alimentează dintele/măseaua, prin canalele radiculare care au o mică deschidere la rădăcina dintelui. Dacă dintele are mai multe rădăcini, implicit,  există mai multe canale. Odată ajuns la maturitate, dintele poate fi păstrat sănătos, chiar și fără pulpa dentară.

Cariile dentare si traumatismele, afectează această structură de țesuturi vii din interior,  provocând inflamarea sau infecția, uneori manifestata prin abcese.  În această situație, vă recomandăm să ajungeți de Urgență la cabinet, pentru a  va salva dintele afectat!

Etape ale tratamentului endodontic (tratament de canal)

Tratamentul endodontic este nedureros și sigur pentru conservarea dintelui. Specializarea echipei noastre de medici stomatologi, evoluția medicinei dentare și noile tehnologii în domeniu asigură o rată de reușită a tratamentului de aproape 100%.

Una dintre primele etape constă în anestezierea dintelui, din acest motiv tratamentul endodontic este o procedură nedureroasă. Tratamentul de canal poate avea loc într-o ședință sau mai multe, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Medicul stomatolog îndepărtează țesutul moale afectat,  cum se spune popular,  scoate nervul dintelui. Ulterior, curăță și dezinfectează, până elimină toate resturile organice. Obturația de canal, următoarea etapă, implică astuparea completă a canalelor cu materiale dentare specifice, astfel încât să nu permit infectarea. Tratamentul endodontic se încheie prin sigilarea coroanei dintelui.

Riscuri în cazul în care nu efectuați tratamentul endodontic la timp

Prin efectuarea tratamentului endodontic la timp, colegii noștri stomatologi va pot salva dinții și măselele afectate. În cazul în care nu vă prezentați la cabinet, medicul dentist va fi nevoit să apeleze la proceduri chirurgicale, la extracție. Acestea vă afectează masticația și determină apariția altor afecțiuni la nivelul cavitații bucale

Galerie foto
  • ...