Dental Travels-clinica stomatologica-Bucuresti
Implanturi dentare
Conditii implant dentar
Pentru a beneficia de tratament implantoprotetic trebuiesc indeplinite o serie de conditii:
- stare buna de sanatate argumentata de un buletin de analize (hematoleucograma, trombocite, glicemie, uree, creatinina, timp de sangerare, timp de coagulare, transaminaze hepatice), eventual scrisoare medicala de la medicul de familie cu diagnostice si medicatie (daca este cazul);
- igiena bucala riguroasa;
- restrictionarea fumatului;
- conditii locale care necesita tratament anterior implanturilor dentare: inflamatii gingivale, tartru la dintii vecini, procese carioase sau infectii la nivelul radacinilor dintilor vecini;
- examen clinic si radiologie pentru determinarea cantitatii de os disponibil pentru inserarea implanturilor dentare in functie de latimea, lungimea si inaltimea crestei dentare si de pozitia structurilor anatomice invecinate care trebuiesc evitate (sinusuri maxilare, fose nazale, canal mandibular, etc.);
- stabilirea planului de tratament adecvat ca numar si distributie a implanturilor dentare, a structurii viitoarei constructii protetice, a augmentarilor osoase necesare cu alegerea tehnicilor chirurgicale adaptate fiecarui caz (sinus, lifting, aditie de os).
Implant dentar
Implanturile se insera in os printr-o interventie chirurgicala sub anestezie locala eventual potentata, prin care se sectioneaza gingia, care se indeparteaza pentru a evidentia osul, in care se foreaza lacasuri pentru implanturi cu freze de diametre crescande. Interventia se incheie cu sutura iar firele de sutura se indeparteaza dupa 11-12 zile postoperator.
Postoperator
Postoperator se produce edem local (umflatura), motiv pentru care sunt indicate comprese reci locale si medicatie adecvata. Tratamentul medicamentos postoperator include antibiotic, antiinflamator care are si efect de calmare a aventualelor dureri, eventual neurotropice pentru refacerea sensibilitatii anumitor zone sau picaturi nazale pentru interventii care implica mucoasa nazala sau a sinusurilor maxilare.
Local se mentine igiena riguroasa iar alimentatia se realizeaza pe partea opusa si are o consistenta medie cu multe lichide – lactatele se consuma cu paiul pana la indepartarea firelor de sutura.
Implantul odata inserat in os necesita o perioada de circa 4-6 luni (chiar 8-9 luni cand s-au facut aditii osoase masive) pentru vindecarea osului din jur si integrarea implantului in os, timp in care implantul sta sub gingie, fara a suporta lucrari.
Daca pacientul trebuie sa poarte proteza, aceasta va fi captusita in interior cu un material moale pentru a nu se transmite presiuni asupra osului si implantului.
Cand a trecut perioada de vindecare gingia de deasupra implantului se indeparteaza montandu-se un dispozitiv de vindecare in jurul caruia se vindeca gingia partial. La cateva zile se poate lua amprenta pentru lucrarea care va fi suportata de implanturi.
Dupa realizarea lucrarii pe implanturi igiena orala trebuie sa devina foarte riguroasa, deoarece suprafata implanturilor retine de 4 ori mai multa placa bacteriana decat dintii naturali, iar riscul infectarii gingiei si a osului din jurul implanturilor este mare in lipsa igienei.
La intervale regulate (2-3 luni in primul an, apoi la 6 luni) se realizeaza control si eventual igienizare si detartraj (obligatoriu) pentru a preveni infectiile in jurul implanturilor. Pentru igienizare este foarte utila utilizarea dusului bucal.
Lucrarile sustinute de dintii naturali si implanturi reprezinta in principiu o solutie de compromis, dintii avand un grad de mobilitate fiziologica, pe cand implanturile sunt rigid fixate in os, unirea dintre cele doua structuri afectand in timp integrarea implanturilor.
Realizarea unei asemenea tip de lucrare o poate recomanda medicul intr-o gama foarte restransa de situatii.
De asemenea numarul si distributia implanturilor trebuie atent studiate. In principiu la dintii posteriori fiecare radacina dentara lipsa ar trebui inlocuita de un implant.
Medicul e cel care apreciaza numarul minim de implanturi necesare pentru a asigura rezistenta lucrarii, stabilitatea nivelului osului si mentinerea integrarii implanturilor (numarul mai mic de implanturi decat este necesar poate duce la esecuri greu de remediat si cu alocari de resurse financiare nejustificate).