Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti
Parodontologie - Tratament parodontoza
Tratament parodontoza – ce este? Boala parodontala este o afectiune inflamatorie acuta sau cronica. Aceasta apare ca urmare a faptului ca in placa bacteriana si tartru se gaseste o cantitate foarte mare de bacterii cu patogenitate crescuta. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului.
Este foarte important ca ecosistemul din cavitatea bucala sa fie intr-un echilibru. Cand cantitatea bacteriilor creste necontrolat, atunci acest ecosistem este destabilizat si riscul de pierdere al atasamentului creste (pungi parodontale).
Tratament parodontoza – Ce produce paradontoza?
Studiile efectuate din 1997 si pana in prezent demonstreaza ca existenta unui numar redus de bacterii periodontopatogene poate cauza o parodontoza profunda.
Asociate puternic cu dezvoltarea bolii parodontale si transmisibile, cu efecte patogene la concentratii mici, sunt urmatoarele:
Aa– Actinobacillus actinomycetemcomitans
Pg– Porphyromonas gingivalis
Td– Treponema denticola
Tf– Tannerella forsythia
Ec– Eikenella corrodens
Cr– Campylobacter rectus
Pi– Prevotella intermedia
Fn– Fusobacterium nucleatum
Pn– Prevotella nigrescens
Co– Capnocythophaga ochrea
Cs– Capnocythophaga sputigena
Cg– Capnocythophaga gingivalis
In general, aceste bacterii (Aa, Pg, Td, Tf) sunt asociate cu forme agresive de parodontoza. Aceste bacterii nu sunt identificate in boala parodontala cronica.
Periodontita cauzata de bacteriile Aa, Pg, Tf, Pi, Td este caracterizata de producerea unor modificari metabolice variate, asociate cu factori de virulenta care determina fie distrugerea tesuturilor ce inconjoara periodontiu, fie inactivarea mecanismelor imune.
In particular, speciile inalt patogenice precum Aa, Pg, Tf poseda o gama larga de factori patogeni, iar prezenta lor in pungile gingivale are potentialul de a cauza pierderea dintilor.
In asociere cu aceste specii inalt patogene, alte specii, moderat patogene, pot genera risc patogenic, in functie de concentratia in care acestea sunt prezente.
Parodontoza – Tipuri de bacterii
Foarte puternic patogene:
Aa– Actinobacillus actinomycetemcomitans
Pg– Porphyromonas gingivalis
Td– Treponema denticola
Tf– Tannerella forsythia
Moderat patogene:
Ec– Eikenella corrodens
Cr– Campylobacter rectus
Pi– Prevotella intermedia
Fn– Fusobacterium nucleatum
Pn– Prevotella nigrescens
Redus patogene:
Co– Capnocythophaga ochrea
Cs– Capnocythophaga sputigena
Cg– Capnocythophaga gingivalis
Tratament parodontoza – Metode a detectare a bacteriilor
Pentru a putea determina cantitatea de bacterii este nevoie de un test de detectare a acestor bacterii periodontopatogene care sunt implicate in parodontoza.
Exudatele au la baza tehnica polimelizarii in lant (PCR) si prezinta o specie inalta pentru identificarea bacteriilor periodontopatogene si stabilirea cantitatii lor relative. Acest tip de teste sunt deasemenea mai sensibile decat culturile bacteriene, putand identifica germenii patogeni indiferent de viabilitatea acestora .
Acest exudat consta in prelevarea de probe din pungile parodontale sau de pe mucoasele interne ale obrajilor si buzelor.
Numai in acest fel putem identifica cantitatea precisa si tipul patogenilor periodontali.
In urma acestui rezultat, medicul poate alege antibioticul adecvat si planul de tratament eficient.
Un astfel de test este important si in cazul in care urmeaza sa se efectueze operatia de implanturi dentare, deoarece in urma unui astfel de exudat putem evalua riscul de implantare.
Parodontoza – Simptome si evolutie
Parodontoza mai este cunoscuta si sub denumirea de boala dintilor frumosi pentru ca acestia sunt aparent sanatosi, fara carii ( diagnosticarea cariilor cu Diagnocam). Se estimeaza ca 1 din 3 adulti sunt afectati de aceasta afectiune.
Primul stadiu este inflamarea gingiei – gingivita. Tesutul gingival devine moale si isi schimba culoarea din roz in rosu violaceu. Apare sangerarea la periaj, oricat de gentil ar fi acesta. Odata cu acestea apar si primele dureri gingivale.
Este vital ca la aparitia acestor prime simptome sa va prezentati cat mai repede la o clinica stomatologica. Cu cat boala avanseaza, cu atat este mai greu de tratat.
Fara masuri luate in primele stadii, gingia incepe sa se retraga de pe dinti cu 3-5 mm, afectand si osul alveolar. De asemenea, apar pungile parodontale (abces rezultat cand placa bacteriana, tartrul si/sau resturile alimentare prolifereaza in buzunarul parodontal).
Netratata o punga parodontala va determina pierderea dintelui afectat.
Parodontoza – Factori de risc
Desi placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori favorizanti. Printre acestia se numara fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina sau menopauza, boli ca SIDA, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, dar si stresul.
De asemenea, anumite tipuri de medicamente – cum ar fi imunosupresoarele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele – constituie factori de risc.
O igiena orala deficitara este intotdeauna la radacina instalarii acestei boli. Periajul de cel putin 2 ori zilnic, folosirea atei dentare si curatari dentare profesionale regulate reduc probabilitatea unui diagnostic de parodontoza.
Nici nutritia nu trebuie neglijata. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, in cazul lor boala avanseaza mai repede. Evitati produsele cu zahar si bauturile carbogazoase, avand in vedere ca bacteriile din placa se hranesc cu zaharul prezent in alimentatie.
Hidratarea este si ea importanta si in acest caz, fiind recomandat sa va pastrati tot timpul gura umeda, saliva fiind un factor de protectie.
Parodontoza este ereditara? Se poate lua/este contagioasa?
Boala parodontala are si o componenta ereditara. S-a constat ca persoanele ale caror parinti au parodontoza sunt mai expusi imbolnavirii. Parodontoza este insa o afectiune complexa, care nu este legata de prezenta unei singure gene. Cercetarile au aratat ca are legatura cu mai multe gene, fiecare contribuind intr-o anumite masura la risc. In plus, interactiunea acestora cu factorii de mediu este si ea una complicata.
Bacteriile care cauzeaza reactia inflamatorie se pot transmite prin saliva, dar acestea trebuie sa gaseasca un teren favorabil pentru a se ajunge la parodontoza.
Parodontoza – Exista tratament pentru parodontoza?
Aceasta boala necesita o abordare complexa. Cu tratament parodontoza poate fi stopata si tinuta sub control. Primul pas este detartrajul minutios supra si subgingival. In functie de cat de avansata este afectiunea se va interveni si chirurgie dentara.
Ultima faza a bolii parodontale are un prognostic mai rezervat. Pacientul este in pericol de a-si pierde nu doar dintii, ci prezinta si deteriorari masive ale osului alveolar, ceea ce face dificila protezarea.
Pacientii cu probleme parodontale nerezolvate prezinta un risc crescut de pierdere a implanturilor. In aceste cazuri nu se recomanda un implant.
Parodontoza si complicatiile ei
Parodontoza cand devine cronica afecteaza si alte organe. O astfel de boala, daca nu este tratata de la primele simptome, creste de doua ori riscul de boli de inima.
De asemenea, parodontoza creste riscul de pneumonie si alte boli respiratorii ca bronsita sau emfizemul. Aceasta pentru ca bacteriile de la nivelul cavitatii bucale pot migra catre arborele respirator inferior.
O legatura certa exista si intre parodontoza si bolile cronice de rinichi sau cele reumatice.