Expert Service - mentenanta si service Usi automate, industriale si sisteme de andocare Otopeni, Ilfov
Service Cortine Rezistente la foc
Cortinele rezistente la foc sunt cele mai noi solutii de inchidere, izolare si protejare a spatiilor unei cladiri impotriva actiunii focului si fumului in caz de incendiu. De asemenea, ele pot proteja culoare de evacuare din cladire in caz de incendiu contribuind astfel la siguranta oamenilor.
Cortina rezistenta la foc reprezinta cea mai buna solutie de izolare la foc si fum in caz de incendiu prin prisma costului de achizitie redus, spatiului mic de montaj necesar precum si posibilitatea mascarii acesteia in arhitectura cladirii. Procedurile de mentenanta si intretinere se realizeaza simplu si cu cost redus. Reprezinta alternativa cea mai buna a usilor metalice rezistente la foc, a usilor metalice glisante rezistente la foc, rulourilor si sectionalelor rezistente la foc, etc. Datorita dimensiunilor de realizare de pana la 15x6m si peste (la cerere), sunt cele mai cautate si apreciate sisteme de inchidere si izolare a compartimentelor unei cladiri.
Cortina rezistenta la foc indeplineste standardele de rezistententa la foc din clasa E – ofera protectie la foc si fum doar din punct de vedere al integritatii, fara a reduce radiatiile termice sau sa confere o izolare termica; clasa EW – ofera protectie la foc si fum precum si reducerea radiatiei termice emise de focar; clasa EI – asigura protectie la foc si fum precum si izolatie termica fata de sursa.
Caracteristici tehnice: De mai bine de 50 ani, firma Germana Clauss Markisen Projekt GmbH, comercializeaza cu succes tesatura din fibra de sticla, armata cu fire din otel inoxidabil, non-inflamabila conform DIN 4102-2 / A2 / Z-56.429-931. Aceasta tesatura este subiectul principal al cortinelor rezistente la foc BSV 55 si BSV 55.1 comercializate in Romania si produse integral de Clauss Markisen Projekt GmbH.
Ele sunt testate conform EN 1634-1 (pana la 120 minute rezistenta la foc) si agrementate in Romania – clasa E 120 minute si EW 120 minute (conform Agrement Tehnic 017-03/056-2011). Premiera pentru tara noastra o constituie procedeul de protectie la foc pe baza de cortina rezistenta la foc tip BSV 55 si ansamblu de sprinklere, agrementat in Romania (Agrement Tehnic 017-03/057-2011), ce permite atingerea performantei de rezistenta la foc EI 90 (etanseitate la foc si izolare termica 90 minute).
In pozitia normala acestea stau ridicate si se inchid gravitational sau cu ajutorul motorului in cazul primirii comenzii de la sistemele de alarma impotriva incendiului sau a senzorilor de fum. Ridicarea acesteia se poate face prin intermediul unui buton, montat independent de sistemele automate de actionare, ajutand si la efectuarea procedurilor de mentenanta. Motorul de actionare este tubular la 24V sau 230V si poate functiona atat conectat la reteaua de energie electrica cat si prin intermediul unor acumulatori in cazul penelor de curent.
Avantajele cortinelor rezistente la foc: Dimensiuni de gabarit redus; Dimensiuni de montaj reduse; Incarcari minime asupra structurii de rezistenta a cladirilor; Posibilitate integrare in elementele de arhitectura ale cladirii; Posibilitate vopsire elemente vizibile (capac cortina, sine de ghidare) in orice culoare posibila; Posibilitate multipla de montaj (in gol, aplicat pe perete, sina de ghidare integrata in perete); Proceduri de mentenanta si intretinere cu cost redus; Pot fi declansate individual, de senzori de fum sau pot fi legate la sistemele de alarmare / centrale de fum si indeplinesc cerintele CE; Durata medie de folosinta in conditiile realizarii de mentenanta si intretinere este de 10 ani.
Standarde respectate si certificari: Cortine rezistente la foc testate conform EN 1634-1 cu clasificare E30 – E120/ EW60 in dimensiuni standard de pana la 15x6m si peste (la cerere) si performanta EI90 insotite de un sistem de sprinklere; Material cortina: tesatura din fibra de sticla, armata cu fire din otel inoxidabil inalt aliat, non-inflamabila conform DIN 4102-2 / A2 / Z-56.429-931; DIN 4102-2 1100ºC / 180 min; Testare conform DIN EN 1363-1:1999 a unui sistem de protectie la foc constituit din trei componente, compus dintr-o perdea de protectie la foc cu o instalatie sprinkler etansata la ambele capete – MPA Dresden GmbH; Testare conform DIN EN 13501-2:2007, la izolarea spatiului si la radiatia caldurii: Perdea de protectie la foc BSV 55.1 cu ghidaje pe role cu grosime 0.65mm – MPA TU Braunschweig; Testare conform DIN EN 13501-2:2007 cu privire la clasificarea rezistentei la foc – MPA Stuttgart; Testare conform DIN EN 1634-1 a unei perdele de protectie la foc actionata electric – FMPA Universitat Stuttgart; Testare de fiabilitate conform DIN EN 1634-1:2009 – confirma caracteristica de autoinchidere (capacitatea de functionare de durata) a perdelei pentru mai mult de 10.000 de cicluri de deschidere si inchidere – MPA Stuttgart; Agrement Tehnic 017-03/056-2011 – Cortina rezistenta la foc BSV55 si BSV55.1 clasa E 120 minute si EW 120 minute – Institutul European de Stiinte Termice Bucuresti; Agrement Tehnic 017-03/057-2011 – Cortina rezistenta la foc BSV55 si ansamblu de sprinklere – rezistenta la foc EI 90 (etanseitate la foc si izolare termica 90 minute) – Institutul European de Stiinte Termice Bucuresti; Fabricarea cortinelor rezistente la foc tip BSV 55 produse de CLAUSS MARKISEN PROJECT GmbH se face in sistemul de asigurare al calitatii in concordanta cu cerintele UNI EN ISO 9001:2008 emis de DEKKA CERTIFICATION; Respectarea HG508/2002 si Legii 319/2006 privind sanatatea oamenilor in conditiile normale de exploatare a cortinelor rezistente la foc.
Reguli si proceduri de service si mentenanata pentru sistememe Clauss Markisen Projekt GmbH Anti-Fum si Anti-Incendiu
Intretinerea si inspectiile de rutina trebuiesc efectuate in conformitate cu manualul de inspectie si cu recomandarile de intretinere predate de furnizor.
Periodic se executa inspectii vizuale si functionale, cu o frecventa care nu trebuie sa depaseasca 3 luni. Inspectiile periodice, functionale si vizuale, pot fi subcontractate cu o firma specializata sau pot fi realizate in mod responsabil de catre firma operatoare insasi.
Astfel se pot verifica: Functionarea tuturor sistemelor folosindu-se butoanele; Verificarea vizuala a perdelelor / paravanelor pentru identificarea deteriorarilor accidentale; Verificarea ghidajelor pentru eventuale obstructii; Controlul vizual al unitatilor de comanda pentru prezenta eventualelor indicatoare de defectiuni; Verificarea functionarii factorilor de declansare (detectoare de fum, centrala de comanda pentru alarmele de incendiu, centrala de fum, butoane actionare locale, etc); La sistemele de comanda precum detectoare de fum, centrale de fum, centrale de comanda pentru alarme de incendiu, sirene, lampi de avertizare etc, trebuie de asemenea efectuate proceduri de inspectie si intretinere corespunzatoare.
Lucrarile de intretinere anuale care trebuiesc realizate de o firma specializata sunt urmatoarele: Realizarea unei inspectii vizuale si functionale, conform descrierii de mai sus; Verificarea pozitiilor superioara si inferioara ale intrerupatorului de capat de cursa; Inspectarea sistemului de comanda pe baza unei liste de verificari, eventual schimbarea bateriilor; Predarea sistemelor in stare buna de functionare si a raportului de inspectie si service catre firma operatoare.
Nota: Se recomanda ca verificarile vizuale regulate sa fie realizate mai frecvent, la discretia firmei operatoare. Lucrarile de intretinere anuale sunt in conformitate cu standardul industrial german DIN si sunt prevazute de catre legislatia in vigoare. Este esential ca lucrarile sa fie executate si documentate de catre o firma specializata certificata si autorizata. In acest sens, va atragem atentia asupra conditiilor statutare germane privind alocarea contractelor in constructii (VOB/B, clauza 14.3.2), in conformitate cu care garantia pentru sistemele de protectie la incendii este redusa la 2 ani in cazul unei lipse a intretinerii.
Se recomanda, in cadrul lucrarilor executate de firme specializate, inlocuirea regulata a bateriilor reincarcabile cel putin o data la 3 ani. De asemenea, in cazul caderilor de tensiune mai lungi de 6 ore bateriile ar trebui deconectate. In caz contrar acestea se descarca total si se defecteaza.
In cazul producerii unui eveniment ce face obiectul prezentului sistem anti-fum si anti-incendiu, acesta va fi inlocuit in totalitate.
LISTA VERIFICARI CORTINE REZISTENTE LA FOC: Verificare instalare sistem complet; Verificare vizuala toate sistemele; Verificare obstructionare ghidaje; Verificare ghidaje cu role; Verificare ghidaje cu tije verticale; Verificare integritate perdele / paravane; Prin intermediul comenzii RUN OUT toate sistemele trebuie sa se opreasca in pozitia din capatul de jos; Prin intermediul comenzii RUN UP toate sistemele trebuie sa porneasca in pozitia din capatul de sus; Verificarea aprinderii indicatoarelor luminoase ale sistemului de comanda; Verificare prezenta alimentare de la retea; Verificare tensiune baterie; Verificare functionare motor actionare; Verificare detector de fum folosindu-se gaz de testare – toate sistemele se opresc; Verificare comanda din centrala de incendiu; Resetarea tuturor sistemelor in regim operational etc.
Producatorii care intra in portofoliul nostru de service: Clauss Markisen Project GmbH, Effertz Tore GmbH etc.