Fortius, Centru Medical recuperare Bucuresti

Kinetoterapie

Recuperarea medicală are ca scop principal să ajute pacienţii să se dezvolte din punct de vedere fizic, mental şi social. Recuperarea include mijloace de terapie fizică, kinetoterapia fiind cea mai reprezentativă şi cea mai complexă specialitate care abordează mişcarea în scop terapeutic.

1.       Kinetoterapia se definește ca terapie prin mișcare, efectuată prin programe speciale de recuperare medicală, care urmăresc refacerea unor funcții diminuate sau creșterea nivelului funcțional în diverse afecțiuni.

Programele de kinetoterapie sunt special concepute, fiind adaptate în funcţie de vârstă, condiţie fizică prezentă, valorile parametrilor vitali și starea pacientului. Se efectuează cu diverse aparate (pedalieră, bicicletă ergonomică, covor rulant, scară, etc.) şi accesorii (mingi, bastoane, greutăţi de 0,5 – 1kg). Practicarea corectă a exerciţiului şi a educaţiei presupune o îmbunătăţire măsurabilă în activitatea fizică şi în starea de sănătate. Mii de studii controlate şi programe au demonstrat că vârsta nu este o barieră pentru îmbunătăţirea practicii de exerciţiu fizic şi că o persoană își poate îmbunătăţii sănătatea la o vârstă înaintată. Exerciţiile fizice pot corecta valorile colesterolului, diabetul şi obezitatea. În plus, exerciţiile aerobe au un efect de scădere a tensiunii arteriale, cu aproximativ 8-10 mm Hg, atât a celei sistolice, cât şi a celei diastolice.

În general, kinetoterapia recomandă activităţi în care să fie angrenate grupele mari de muşchi pe o durată de 20-30 de minute (precedate de mişcări de încălzire şi încheiate cu mişcări de revenire dupa efort).

2.       Kinetoterapia pentru bebeluși și copii

Cât de importantă este mişcarea! Fără ea viaţa ar fi  extrem de statică şi dureroasă.

Educaţia pentru mişcare trebuie instituită din primele zile de viaţă şi trebuie continuată constant. Aşa ne vom forma o cultură a mişcării, foarte necesară organismului.

Pentru a da nou-născutului aceste informaţii, familia va avea rol predominant, nivelul ei educaţional fiind definitoriu, fiind, pe de o parte, reflexiv individual, de unitate schematică familială şi, pe de altă parte, social, ca spaţiul în care se transmit şi se învaţă manifestările relaţionale, deprinderi şi obiceiuri.

Din primele zile ale vieţii copilului, mama trebuie să înţeleagă necesitatea mişcării şi dezvoltării fizice armonioase a copilului.

Copilul nu trebuie neapărat să aibă probleme de sănătate pentru a face kinetoterapie – pentru că mişcarea este cea mai neinvazivă şi ieftină formă de terapie. Kinetoterapia aplicată bebeluşului îi va îmbunătăţi mobilitatea şi stabilitatea articulaţiilor, digestia, circulaţia, respiraţia, tonusul muscular, îl va ajuta să se descurce mult mai uşor în mediul natural decât un copil nestimulat. Stimularea motorie va atrage stimularea psihică, iar noile informaţii primite îl vor face pe copil să se adapteze şi să depăşească noile provocări ale vieţii, pentru că dezvoltarea psihică este un proces treptat şi complex care se derulează în strânsă legătură cu dezvoltarea motorie, fiind influenţată şi de fenomenul maturizării biologice.

Programele de exerciţii fizice executate de kinetoterapeutul specializat în dezvoltarea copilului mic va avea în vedere continuarea acestora şi cu mijloace ajutătoare (masaj, hidrokinetoterapie) şi adaptarea lor în funcţie de stadiul de dezvoltare al copilului: vârsta acestuia, starea lui de sănătate, dispoziţia la şedinţa de kinetoterapie, capacitatea lui de adaptare la efort şi de calităţile motrice ale copilului.

Kinetoterapia nu se aplică nou-născut la întâmplare -se  va urmări dezvoltarea neuromotorie a copilului normal şi, de aceea, toate mamele sunt sfătuite să se intereseze şi să apeleze la specialiştii noștri care cunosc bine fiziologia mişcării copilului mic şi modalitatea de abordare a acestuia.

Kinetoterapeuții noștri au cunoştinţe din domeniul psihologiei și pedagogiei, ce le permit abordarea complexă şi responsabilă a actului kinetic, stimularea complexă a micuţului pacient.

3.       Hidrokinetoterapia este o kinetoterapie care se desfașoară în bazinul de recuperare de la subsolul Centrului Medical Fortius.

Hidrokinetoterapia este folosită cu rezultate foare bune în tratamentul integral pentru o gamă largă de afecțiuni.

Hidrokinetoterapia prezintă un avantaj major, în comparație cu cea convențională, deoarece mediul acvatic reduce greutatea corpului uman, facilitând astfel mobilitatea. Reducând gravitația, corpul cântărește mai puțin, pacientul se mișcă mai ușor – lucru care îl motivează și reduce considerabil timpul de recuperare. Hidrokinetoterapia se adreseaza tuturor grupelor de varsta, bebeluși, copii și adulți. Centrul Medical Fortius deține un dispozitiv subacvatic ce permite vizualizarea corectitudinii mișcării efectuate în bazin.

Hidrokinetoterapia generală se realizează prin imersia întregului corp în bazin.

Durata unei şedinţe de hidrokinetoterapie variază de la 10-15 minute la o oră. Exerciţiile fizice se execută la fel ca cele din afara bazinului, dar se ţine seama de particularităţile oferite de mediul acvatic.

Indicaţiile hidrokinetoterapiei:

  • boli neurologice centrale şi periferice

  • boli reumatismale degenerative (artroze) sau inflamatorii în afara puseului

  • sechele post-traumatice

  • suferinţe discale, discovertebrale

  • afecţiuni cardiorespiratorii pentru reantrenarea la efort (postinfarct miocardic, astm bronşic)

Contraindicaţii absolute: leziuni cutanate, stări febrile, afecţiuni acute, afecţiuni intercurente care ar putea duce la decompensare cardiorespiratorie.

Contraindicaţii relative: vârsta avansată, hipotensiunea accentuată, crizele comiţiale, anumite afecţiuni cardiovasculare.

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...