Concept Optik-Bucuresti
Lentile pentru ochelari
Lentilele care ti se potrivesc
Alegerea corecta a letilelor depinde in egala masura de reteta medicala, preferintele personale si de stilul dumneavoastra de viata. Fie ca reteta dumneavoastra specifica lentile simple (monofocale) sau lentile multifocale, specialistii nostrii va vor oferi optiuni pentru lentile ce indeplinesc cel mai bine nevoile vizuale, precum si preferintele personale ale dumneavoastra.
Echipa Concept Optik va pune la dispozitie o gama variata de lentile pentru ochelari. Va vom ajuta sa faceti alegerea potrivita, tinand cont, atat de necesitatile dumneavoastra, cat si de stilul de viata. Lentilele pentru ochelari se impart in mai multe categorii, in functie de urmatoarele criterii:
Dupa materialul din care sunt fabricate, acestea sunt:
- Lentile din sticla (minerale) au o rezistenta mecanica mult mai mare decat plasticul, suprafata lentilelor din sticla este mult mai dura la contactul cu mediul inconjurator, acestea se zgarie mult mai greu, dar sunt casante . Un dezavantaj al acestora, este faptul ca sunt mai grele, creand o senzatie de disconfort purtatorului. Sunt recomandate pentru anumite activitati, mai ales pentru cele care se desfasoara la temperaturi ridicate (sudura, topitorii) si se pot monta doar pe rame intregi. Pe acestea nu se pot aplica filtre de protectie calculator.
- Lentile din plastic (organice) sunt mult mai usoare decat lentilele din sticla, sunt mult mai rezistente la impact, fiind o alegere mult mai buna pentru copii, adulti cu o viata activa, sau pot fi purtate ca si echipament de protectie. Ele sunt mai subtiri, pot fi montate pe orice tip de rama si pe ele pot fi aplicate tratamente de protectie calculator si pot fi colorate pentru un aspect modern. Ca un dezavantaj al acestora se poate mentiona sensibilitatea la mediul inconjurator, putand fi zgariate mai usor, daca nu sunt intretinute corespunzator.
- Lentile din policarbonat sunt mai subtiri chiar si decat cele de plastic, si odata solidificat acest material ofera o rezistenta foarte buna la impact, fiind in acelasi timp un material extrem de usor, flexibil si totusi transparent. Aceasta proprietate face policarbonatul materialul ideal pentru o montura libera, cu prindere pe capse sau surub si este recomandat copiilor, persoanelor care fac sport sau persoanelor care nu acorda o mare grija ochelarilor si nu doresc inlocuirea lunara a lentilelor. O caracteristica nedorita este schimbarea perceptiei culorilor vazute prin lentila si faptul ca materialul lentilei se poate zgaria mai usor decat altele, ceea ce face aplicarea in mod obligatoriu a unui strat de durificare.
Dupa numarul de focare al acestora, avem:
- Lentilele monofocale sunt prescrise fie pentru corectarea vederii la distanta, fie pentru corectarea vederii de aproape.Pentru persoanele hipermetroape sau cu miopie medie sau mare care au ochelari cu lentile monofocale la vederea pentru distanta si varsta peste 40 ani este necesar ca ochiul sa se adapteze la vederea de aproape, de aceea pacientul va avea nevoie de o a doua pereche de ochelari sau lentile mutltifocale.
- Lentile bifocale acest tip de lentile este conceput pentru corectarea vederii la apropiere si la distanta, cu ajutorul aceleiasi lentile. Pe lentilele bifocale exista o zona care delimiteaza lentila de apropiere de cea de distanta, numita liziera. Desi acesta zona este vizibila, tranzitia este lina si confortabila pentru purtator. In mod conventional, partea de sus a lentilei este destinata vederii la distanta, iar partea de jos este rezervata vederii la apropiere
- Lentilele progresive sunt acele lentile care permit vederea cu o singura pereche de ochelari la distanta, intermediar si aproape, inlocuind cele 3 perechi de ochelari(distanta, intermediar si aproape), fara delimitare vizibila a acestor zone. Pe aceste lentile se pot pune toate tratamentele existente pentru lentilele oftalmice si se pot chiar si subtia la un grad mare.
Lentilele progresive de interiorsunt lentile speciale pentru o vedere perfecta la miscarea constanta a ochilor de la distante mici la distante intermediare. Se recomanda celor care lucreaza la birou si la calculator. Asigura vedere garantata pana la 1,5m. Acest tip de lentile nu poate fi purtat pe strada.
Dupa indicele de refractie (grosimea lentilei), se disting urmatorii indici:1,5; 1,53; 1,59; 1,6; 1,67; 1,7; 1,74; 1,8; 1,9. O lentila standard are indicele de refractie 1,5 , cu cat indicele de refractie este mai mare cu atat vom avea lentile mai subtiri si mai putin curbata la aceeasi putere dioptrica. Lentilele cu indice mare de refractie permit montajul pe orice fel de rama. Durabili si rezistenti impotriva impactului, ochelarii cu lentile cu indice mare de refractie sunt perfecti atat pentru copii cat si pentru adultii cu un stil de viata activ.
Dupa design:
- Lentilele sferice: sunt lentile standard avind suprafata curbata.
- Lentilele asferice/dublu asferice: sunt lentile aplatizate (lentile estetice), ce formeaza o imagine excelenta, cu un camp vizual marit (aberatii reduse la periferia lentilei). Se recomanda persoanelor cu dioptrii mari.
- Lentilele fotocromatice (heliomate) sunt ideale pentru persoanele care necesita purtarea unor ochelari permanenti si au o sensibilitate crescuta la lumina. Acestea au caracteristica de a-si schimba culoarea in functie de intensitatea luminii sub actiunea razelor ultraviolete. Se inchid la culoare pana la o intensitate de 85% in exterior si devin transparente in interior. Pe aceste lentile nu se poate aplica suplimentar protectie pentru calculator. Pot fi realizate din sticla sau din plastic, putandu-se aplica suplimentar si tratamente antireflex si au timpi de reactive diferiti, in functie de producator. De asemenea sunt disponibile dioptrii pozitive si negative, atat sferice cat si cilindrice.
- Lentilele Polarizante ajuta in reducerea luminozitatii in special cand lumina se reflecta puternic (apa, sosele si alte suprafete similare). Lentielele polarizate sunt folosite la ochelarii de soare pentru reducerea stralucirii suprafetelor obiectelor aflate in campul vizual cum ar fi: suprafata apei, capotele masinilor etc. Exista totusi si o limitare a acestui tip de lentile. Ele nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari cu purtare zilnica deoarece datorita filtrului polarizat imaginea de pe monitoalele LCD (ecran telefon, monitor calculator, televizor) va fi distorsionata
- Lentilele Oglinda sunt dotate cu filtru de protectie polarizant. In acest fel ochii utilizatorului sunt protejati prin blocarea razelor nedorite ce sunt reflectate de medii tip oglinda cum ar fi : luciul apei , asfaltul , vitrinele , zapada , caroserii etc . Lentilele acestor ochelari accentueaza contrastele si imbunatatesc perceptia culorilor relaxand ochii utilizatorului.
- Lentile cu filtre speciale pentru calculator au rolul de a elimina componenta albastra a radiatiei luminoase, optimizand contrastul imaginii si sporind confortul vizual. Filtrele speciale sunt disponibile in diferite nuante (protectia este aceeasi, culoarea se alege in functie de culoarea ramei – criteriul este pur estetic): verde deschis, verde degrade, maro deschis, albastru-gri deschis. Beneficiile filtrelor speciale pot fi optimizate prin aplicarea tratamentelor antireflex.
- Lentilele speciale pentru condus au fost realizate in asa fel incat sa optimizeze abilitatile ochiului uman de a aduna informatii vizuale in conditii diferite de luminozitate, de la iluminarea slaba (amurg, zi innorata), trecand prin conditii de lumina puternica in timpul unei zile senine in spatele parbrizului si ajungand la conditii de iluminare foarte puternica afara, in mediu natural. In oricare dintre aceste conditii, lentilele speciale pentru condus permit trecerea unei cantitati constante si optime de lumina catre ochi. Acestea nu ajuta la condusul pe timp de noapte.
- Lentile speciale pentru condus pe timp de noapte se caracterizeaza prin o coloratie galben-deschis care asigura un grad foarte ridicat de transmisie a luminii ceea ce confera o vizibilitate foarte buna si imagini clare, oferind in acelasi timp un contrast excelent cu fundalul negru, albastru sau verde din mediul inconjurator fara a afecta perceptia naturala a culorilor. Gradul de contrast mult imbunatatit asigura o mai buna perceptie a detaliilor pe o sosea in timpul noptii. sunt tratate cu un strat antireflex pe ambele fete ale lentilei astfel incat sunt eliminate orice reflexii de lumina artificiala care ar putea determina distorsiuni ale imaginii reale, vedere neclara (de exemplu halourile de lumina generate de farurile unei masini care se apropie pe timp de ploaie).
TRATAMENTE:
- Durificare – asigura lentilelor o rezistenta mai mare la zgarieturi
-
- Tratament hidrofob -reduce la minim aderenta picaturilor de apa. Apa care intra in contact cu lentile se plelinge pe suprafata acesteia fara a lasa urme. Avantajul acestui tratament este data de cresterea vizibilitatii pe timp de ploaie sau ninsoare.
Tratament oleofob – Substantele grase care ajung pe suprafata lentilei sunt mult mai usor de curatat. De cate ori punem mana pe lentila ochelarului, o parte din substantele uleioase de pe mana noastra se depun pe lentila devenind in timp mai greu de curatat. Tratamentul oleofob permite curatarea mult mai usoara a acestor depuneri.
Tratament antistatic – cu acest tratament suprafata lentilei nu se va mai incarca electrostatic si nu va mai atrage praful.
- Tratamentul antireflex asigura o protectie sporita impotriva luminii artificiale, reducand semnificativ reflectia luminii de pe suprafata lentilelor , ochii purtatorului de astfel de ochelari fiind clar vizibili . Acest tratament este foarte necesar si in cazul conducerii pe timp de noapte.
- Tratament anti-aburire – opreste aburirea care poate aparea in orice moment al zilei, si in orice situatie: la trecerea dintr-un mediu rece intr-un mediu cald,cand practicam activitati sportive precum: alergare, ciclism, tenis, schi sau cand mediul de lucru impune purtarea unei masti sau a unor ochelari de protectie.
- Lentilele colorate ofera mai multe beneficii: colorarile usoare ofera mai mult confort in conditii normale de iluminare, lentilele pentru ochelarii de soare, mai intens colorate, ofera intensificare a contrastului si protectie impotriva stralucirilor si a razelor UV. Acestea se gasesc intr-o gama larga de culori, monocrome sau in degrade, desigur, indiferent de dioptrie.