La Psiholog Cabinet de psihologie Bucuresti

Expertiza psihologica judiciara

Ce este expertiza psihologica judiciara?

Expertiza psihologica judiciara este o evaluare psihologica specializata a persoanelor angrenate in demersul judiciar, la cererea instantei judecatoresti sau a partilor. Este un demers complex, in care sunt utilizate instrumente si tehnici psihologice si care are ca finalitate emiterea unei opinii de specialitate. 

Dispunerea expertizei psihologice se realizeaza de catre instantele judiciare, parchete, cabinete de avocatura, persoane fizice si alte institutii specializate prin documente specifice (incheieri judiciare, ordonante, rezolutii motivate, adrese sau simple cereri).

Rapoartele de expertiza psihologica se semneaza si se parafeaza de catre  expertul psiholog, opiniile de specialitate avand forta credibilitatii rezonabile date de catre un profesionist atestat, putand fi valorificate de catre organul judiciar sau de catre beneficiar.

Expertiza psihologica judiciara constituie un instrument de investigatie util organelor de urmarire penala dar si instantelor de judecata, pentru cercetarea problemelor specifice cu continut psihologic, esentiale pentru solutionarea cauzelor penale sau civile, capabila sa ofere concluzii obiective, esentiale pentru analiza dosarului cauzei.

Tudorel Butoi PhD (Institutul de Psihologie Judiciara) defineste o serie de exigente apte sa confere raportului de expertiza psihologica credibilitate si obiectivitate:

  • obligativitatea mentionarii cabinetului si competentelor expertului, actul de dispunere si entitatea care solicita;
  • baza juridica, statutul legal, temeiul dispunerii expertizei;
  • materialul si metoda utilizata (teste, chestionare, date anamnestice,etc.);
  • toate informatiile, interpretarile si evaluarile vor fi sustinute permanent de citate si surse bibliografice, precum si de suport statistico-matematic al testelor utilizate;
  • raportarea simptomatologiei identificate la traumele obiectivate in prejudicii si disfunctionalitati de insertie sociala;
  • opiniile de specialitate: clare, sintetice, cu referinte suport in demonstratiile de continut ale raportului;
  • recomandarile, post opinii de specialitate: se vor cantona strict in zona de interventie psihologiei clinice preventiv-recuperatorii, specifica terapiilor de suport.

Partile nemultumite de rezultatele unei expertize psihologice pot solicita opinia unui alt specialist, care poate formula opinii sau recomandari cu privire la aceleasi obiective. Instanta de judecata, in cazul in care considera necesar, va aprecia in mod suveran care dintre opinile de specialitate poate fi validata in cazul dat spre judecare, nevalidarea unei opinii de specialitate neputand constitui temei pentru tragerea la raspundere profesionala a psihologului emitent.

Principalele cauze in care este utila efectuarea expertizei psihologice:

  • infractiunile prevazute de legea penala;
  • stabilirea discernamantului in cazul savarsirii unor fapte penale; sau stabilirea discernamantului in cazul incheierii unor acte de dispozitie;
  • dupa accidente in situatii post-traumatice;
  • evaluarea capacitatii parentale in cazul exercitarii autoritatii parintesti, stabilirii autoritatii parintesti, instituirea unor masuri de protectie a minorului, pentru adoptii, copilul, victima a abuzului (fizic, psihic, sexual), etc.;
  • in domeniul dreptului muncii: climatul organizational, restructurarea organizationala, diagnoza organizationala, angajarea in munca, mentinerea in munca, concedierea, conflictul de munca, disponibilizarea de personal etc.

 Ionut Ghiugan

Psiholog clinician specialistcompententa in expertiza psihologica clinica judiciara

Telefon:0722 509 692 E-mail: contact@lapsiholog.com

Galerie foto
  • ...