Turcu Silviu-Bogdan - Birou de Mediator Bucuresti

Ce este medierea?

Medierea este un proces voluntar pentru rezolvarea disputelor, in care o a treia parte acceptata, denumita mediator autorizat , impartiala si neutra, fara putere autoritara in luarea deciziei, asista partile in disputa, in cadrul unei intalniri fata in fata, avand ca scop principal ca acestea sa ajunga la un acord acceptat, denumit acord de mediere, in beneficiul ambelor parti.

 

 

    Procedura de mediere in Romania este reglementata, prin legea 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile ulterioare.

 

 

    Procedura de mediere si recunoasterea acordului de mediere in Uniunea Europeana, este reglementata prin directiva 2008/52/CE, privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.

 

 

    Potrivit art.2 din Legea 192/2006, privind medierea,cu modificarile ulterioare daca legea nu prevede altfel, partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare, privind avantajele medierii, inclusiv daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii in conditiile prevazute de lege.

 

 

    Daca partile refuza sa se prezinte la sedinta de informare, instanta poate sa sanctioneaza partea care nu s-a prezentat cu amenda judiciara cuprinsa intre 100 lei si 1000 lei, potrivit art.187, alin1, paragraful 1, litera f, Cod de procedura civila.

 

 

    Incepand cu 1 august 2013, instanta v-a respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului, pana la termenul dat de instanta in acest scop pentru litigiile care au urmatorul obiect:

     

 - drept civil (posesie, stramutare de hotare, granituire, orice alt litigiu care priveste vecinatatea )
  •  - in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare de deschiderea procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art.1013-1024 sau la cea prevazuta la art. 1025-1032 din Legea nr.134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  •  - dreptul familiei (partaj, divort, exercitiul drepturilor parintesti, etc);
  •  - dreptul muncii (incheiere, executare, inchidere contracte de munca);
  •  - protectia consumatorului;
  •  - malpraxis, in masura in care nu exista o lege speciala;

Galerie foto
  • ...