New Dent -cabinet stomatologic- Bucuresti

Stomatologie copii

Pedodontia este ramura stomatologiei ce se ocupa cu profilaxia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor dentare si pulpare la copil, in perioada dentitiei temporare si celei mixte.

 

PRIMA VIZITA A CELUI MIC LA CABINETUL NOSTRU  

         La prima vizita, acesta va face cunostinta cu cabinetul stomatologic, precum si cu medicul dentist.      Vom incepe treptat, initial cu un dialog intr-un mod adecvat varstei, iar apoi, cu rabdare, il vom familiariza pe cel mic cu instrumentarul si vom face mici jocuri cu tematica dentara pentru a-i castiga increderea.      Cu aceasta ocazie, ii vom evalua starea de sanatate dentara, in timp ce se uita la desene animate, iar la sfarsit ii vom oferi o diploma pentru cel mai curajos micut!

CARIA SIMPLA a copilului este un proces patologic destructiv, de natura infectioasa, dinamic, reversibil intial si ireversibil in stadiile avansate. Evolueaza in patru stadii, primele trei fiind reversibile: 1)       colonizarea bacteriana pe suprafata dintilor 2)       proliferarea Streptococului mutans 3)       leziune incipienta(fara cavitate)=pata alba cretoasa 4)       leziune cavitara   O forma particulara de carie este caria precoce (severa) a copilariei - carie acuta, cu debut precoce, rapid progresiva. Cuprinde urmatoarele forme clinice:

  • caria de biberon – cea mai frecventa, debuteaza posteruptiv intre 10-20 luni pe suprafetele netede, dintii fiind afectati in ordinea eruptiei(exceptand incisivii centrali inferiori protejati de buza inferioara, limba si saliva din planseul bucal);
  • caria rampanta – debuteaza imedita posteruptiv pe suprafetele netede la coletul tuturor dintilor(inclusiv incisivii centrali inferiori);
  • caria grefata pe defectele de structura ale smaltului (hipoplazie, hipomineralizare) – defectele de structura se evidentiaza odata cu eruptia dintelui.

Toate aceste forme clinice debuteaza precoce (1-2 ani) spre deosebire de caria cu tipar obisnuit ce debuteaza dupa varsta de 3 ani. Se pot sau nu insoti de tulburari functionale (masticatie, deglutitie, fonatie, fizionomie) in functie de stadiul de dezvoltare.     In cazul afectiunilor pulpare, formele clinice sunt aceleasi ca ale adultului, cu mici diferente. Tratamentul acestora variaza in functie de forma clinica, variind de la indepartarea partiala pana la cea totala a pulpei.

 

Exista o anumita perioada si ordine de eruptie a dintilor. Exista situatii in care acestea nu sunt respectate (prin prezenta diferitelor patologii), cu consecinte semnificative la nivelul cavitatii orale a copilului. De aceea, parintilor le este indicat sa se prezinte cu copilul la medicul stomatolog.   Ca regula generala, dintii inferiori erup inaintea celor superiori. Dentitia temporara cuprinde 20 de dinti, iar cea permanenta 32 de dinti (cuprinzand toti cei 4 molari de minte – numarul poate varia in functie de prezenta acestora).   Eruptia dintilor temporari (de lapte)

  • incisivul central – primele 6-9 luni
  • incisivul lateral – 7-10 luni
  • caninul – 16-20 luni
  • molarul 1 – 12-16 luni
  • molarul 2 – 23-30 luni

Se poate observa faptul ca molarul 1 erupe inainte caninului, acesta putandu-se insoti de accidente de eruptie prin existenta unui spatiu insuficient intre incisiv lateral si molar 1.   Eruptia dintilor permanenti (definitivi)

  • 6-7 ani – incisivii centrali inferiori si molarii de 6 ani(molarii 1)
  • 7-8 ani – incisivii centrali superiori si incisivii laterali inferiori
  • 8-9 ani – incisivii laterali inferiori
  • 9-10 ani – caninii inferiori si premolarii 1 superiori la FETE, premolarii 1 inferiori si superiori la BAIETI
  • 10-11 ani – premolarii 1 inferiori si caninii superiori la FETE, caninii inferiori si premolarii 2 superiori la BAIETI
  • 11-12 ani – premolarii 2 inferiorii si superiori la FETE, premolarii 2 inferiori si caninii superiori la BAIETI
  • 12-13 ani – molarii 2 inferiori si superiori

Dupa aceasta varsta, erup sau nu molarii de minte. De cele mai multe ori, acestia raman inclusi partial sau total insa, pot lipsi complet prin neformarea mugurelui dentar. Aceste variante se pot verifica prin realizarea unei radiografii panoramice (ortopantomograma).

Galerie foto
  • ...