Acupunctura Ayurveda - Dr Puric Marius Valentin Bucuresti
Tehnici de tratament
Moxa consta in cauterizarea cu pudra, obtinuta din frunze de pelin arzinde, in punctele de acupunctura sau alte parti din corp, in vederea tratarii anumitor afectiuni. Frunzele de pelin utilizate, cu cit sint mai mult conservate, cu atit sint mai eficace. Bastonasul de pelin, numit „Zhu“ , are forma unei tigari. Se confectioneaza presind pe o bucatica de hirtie pudra de pelin, se rasuceste si se lipeste. In mod obisnuit, masoara 20 cm lungime si 1,5 cm diametru. Bastonasul arzind mocnit se pune pe locul ales de pe corp. Metoda este folosita deseori in tratamentul bolilor cronice si al celor de „vid si rece“ , ca astmul, diareea cronica si indigestia.
Terapia laser
Terapia laser cu energie scazuta, este folosita in domeniul medical, dovedindu-se foarte eficienta in multe cazuri care nu reactioneaza bine la alte forme de tratament.
Energia razei laser este absorbita in zona tratata, ceea ce duce, printre altele, la crestera metabolosmlui celular printr-un procese de fotobiostimulare a tesuturilor.Efectul de penetrare a tesuturilor depinde de lungimea de unda a razei laser,de energia emisa si de timpul de actiune. In general se foloseste emisia rosie (aprox.620nm-675nm) sau capete de emisie in infrarosu (peste 790nm) care permit o penetrare mai profunda a tesuturilor.
Efectele medicale au fost studiate si descrise in peste 2000 publicatii si peste 200 studii placebo.In principal efectele sunt de natura biochimica si nu termice.
Printre efectele constatate se mentioneaza:
-efect antiinflamator
-diminuarea durerilor (acute,cronice)
-intarirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifica
-crsterea sintezei proteice
-reducerea edemelor
-stimularea neovascularizatiei si vindecarea plagilor.
-activarea sistemului neouroendocrin
-crestera ATP si a fosforilarii
Indicatii:
- acnee, alopecie, cicatrici cheloide, cicatrici recente, arsuri, dermatite, furunculoza, hematoame, herpes, striuri, epicondilite, bursite, dureri reumatice, arsuri, ulcere varicoase, eczeme,traumatisme, celulita, In tratamente cosmetice: acnee, cuperoza, herpes etc.
Efectele vizibile de ameliorare se instaleaza dupa 4-6 sedinte in cazuri acute si dupa 8-10sedinte in cele cronice, depinzind de severitatea manifestarilor.
Terapia cu lumina polarizata tip: BIOPTRON
Tratamentul cu Lumina Vizibila Incoerenta Polarizata, tip Bioptron, foloseste un anumit spectru al luminii, asa cum se intilneste si in radiatia solara, excluzind insa radiatiile potential nocive, precum cele ultraviolete.
Acest tip de tratament ajuta la echilibrarea si regenerarea tegumentelor, regland procesele biologice si conducind in final la vindecare.
Lampa “Bioptron” inglobeaza in ea o parte mica, dar eficienta a luminii solare, cu care zi de zi putem sa ne aparam sanatatea, fara cel mai mic efect daunator. Lampa Bioptron nu are efecte secundare daunatoare, utilizarea acestei lumini este simpla si se foloseste ca remediu la numeroase probleme de sanatate. Actionand pozitiv si benefic asupra sistemului biologic, stimuleaza anume fortele de autovindecare, elimina suprasolicitarea organismului si declanseaza procese de regenerare.
Terapia cu lumina polarizata Bioptron are importante caracteristici de autoreglare. Ridica la nivel normal procesele biologice de nivel scazut, readucand la normal pe cele cu nivel ridicat si intareste sistemul de autoaparare a organismului, stimuleaza metabolismul intern, ajutand organismul sa se refaca singur.
Sistemul de terapie Bioptron are cateva caracteristici importante. Lumina emisa este multicolora in comparatie cu lumina laser care este monocolora, are o energie ridicata si se propaga intr-o banda de latime foarte ingusta. Lumina Bioptron se propaga intr-o banda larga, in multe culori si cu energie redusa. O alta caracteristica fundamentala este polaritatea luminii. Aparatele Bioptron de terapie emit lumina polarizata. Aceasta inseamna ca undele se transmit exclusiv in planuri paralele, fiind create de un sistem de oglinzi special. Lumina astfel polarizata, având unele proprietati aparte, este folosita apoi in terapie. Este foarte important faptul ca spectrul luminii Bioptron se situeaza intre 400–200 nanometri, ceea ce inseamna ca aceasta lumina nu contine raze ultraviolete (aceste raze daunatoare având spectrul cu mult sub 400 nanometri). Asa se explica faptul ca dupa tratament pielea nu se inroseste, nu se bronzeaza, lumina fiind complet inofensiva si pentru ochi. Razele emise de lampa Bioptron in mica masura contin raze infrarosii, ceea ce asigura actiunea in profunzime, temperatura, in cursul tratamentului, ajungând la maximum 37 °C, deci depasind doar cu un grad temperatura normala a corpului.
Efectele benefice ale terapiei cu lumina polarizata Bioptron
Tratamentul cu lumina polarizata cumulat cu utilizarea unor preparate cosmetice asigura mijlocul ideal de mentinere a frumusetii
-in 6–8 zile, aplicând un tratament zilnic de 10 minute, se vor reduce durerile reumatismale si ale articulatiilor
-in afectiunile ORL si in alergii, tratamentul de 6 minute repetat de 2–3 ori pe zi ajuta la eliminarea secretiilor
-in durerile musculare lumina polarizata se dovedeste un bun calmant
-in guta (reumatism) se manifesta benefic actiunea luminii polarizate de stimulare a metabolismului celular
-in accidentarile sportivilor – actiunea analgezica si de regenerare
-in afectiuni ginecologice, in bolile inflamatorii ale aparatului respirator si ale cavitatii bucale isi dovedeste efectul antiinflamator
-in bolile arteriale – actiunea de regenerare, de stimulare a metabolismului celular
-in tratarea durerilor de cap inlatura stresul si scade tensiunea arteriala
-intareste sistemul imunitar al organismului prin sporirea numarului fagocitelor si eliminarea starilor de stres
Se pot trata: acnea, eczema, inflamatiile pielei, ulcerul varicos, arsurile tegumentelor, artrite reumatice, durerea de spate, traumatismele musculare, durerile articulare, etc.
In medicina estetica, pot fi tratate, ridurile fine (laba gastei), celulita, datorita efectelor de regenerare si biotrofice, celulita in combinatie cu raze infrarosii.
Terapie cu ultrasunete
De mult timp folosit in terapii medicale pentru recuperare, industia de beauty a inceput sa foloseasca aceste tipuri de aparate, adaptate pentru redobandirea unui corp armonios, a elasticitatii si a fermitatii pielii.
Beneficii:
-
atenuarea micro si macro nodulilor celulitici;
-
distrugerea nodulilor adiposi localizati prin actiunea mecano termica a aparatului cu ultrasunete, actiune care duce chiar la dizolvarea adipozitatilor si eliminarea acestora din organism;
-
patrunderea in adancime ( la 4- 5 cm) a cremelor si substantelor active anticelulita/ antivergeturi/ de slabire;
-
stimulare metabolica, care duce la activarea metabolismului cellular;
-
activarea micro- circulatiei sanguine prin actiunea sa termica si prin presiunea acustica.
-
ameliorarea vergeturilor prin efectul defibrozant pe care-l are asupra refacerii tesuturilor si fibrelor de elastina si colagen;
-
stimuleaza eliberarea toxinelor din celule si transferarea acestora in sistemul limfatic;
-
scaderea in centimetrii.
Consta in masarea anumitor zone afectate ale corpului cu o piesa de jad si cu ulei special din plante.
Afectiuni tratate:
* congestie limfatice,
* SPONDILOZA
* reumatism,
* deblocari energetice,
* raceli,
* inflamatii,
* artroze,
* eliminarea depunerilor toxice ..etc
Terapia GuaSha isi dovedeste de mii de ani efcacitatea in ameliorarea si vindecarea unui mare numar de patologii (peste 50 recunoscute ocial) si in tratamente cosmetice.
Deblocheaza meridianele, inlatura excesele energetice, stazele, inamatiile, normalizeaza procesele metabolice, vindeca afectiuni ale sistemului locomotor (afectiuni ale coloanei, articulatiilor, ligamentelor), incetineste imbatranirea celulei.
Teoria este foarte bine fundamentata iar tehnica este deosebit de simpla: se aplica ulei special, dupa anumite reguli, pe portiuni din traiectul meridianelor afectate si se face masaj unidirectional cu o piesa din jad.
Chiar dacă sînt utilizate empiric, în lumea satelor, popularele "ventuze" au scos destui oameni din suferinţe şi boli. Prin aplicarea lor, la suprafaţa pielii se produce un vid, vasele capilare se rup şi sîngele iese în afară, prin piele, producînd pete de culori diferite. La început, petele sînt roşii sau albastru-verzui, apoi se colorează în galben.
Se spune că, în vidul din interiorul ventuzelor, se acumulează şi se descompune tot ce este rău în sînge, ceea ce are un efect benefic asupra organismului. Aplicarea ventuzelor produce un aflux al sîngelui în zonele bolnave, grăbind resorbţia toxinelor, vindecarea şi dispariţia simptomelor bolii. În medicina tradiţională chinezească, ventuzele sînt o modalitate de a pune în aplicare un principiu terapeutic, anume aducerea bolii din profunzime la suprafaţă, de unde poate fi mai uşor eliminată de organism. Medicina tradiţională din China consideră organismul uman ca pe o structură concentrică, avînd nivele succesive de apărare faţă de invazia factorilor de agresiune externă. Stratul extern de apărare este pielea, urmează musculatura şi, la interior, organele. Aceste structuri sînt atacate pe rînd de factorii patogeni, iar pe măsura ce ele sînt străpunse, se ajunge către cele situate în profunzime. În medicina populară românească, ventuzele se folosesc pentru combaterea "răcelilor", durerilor musculare generalizate şi, în special, ale spatelui. În aceste cazuri, rolul ventuzelor este de a scoate către suprafaţă "energia patogenă" care a trecut de tegumente şi a invadat musculatura. Dar mai există şi alte situaţii în care medicina populară recomandă ca benefică utilizarea ventuzelor: stări gripale, congestii pulmonare şi nevralgii intercostale, febre eruptive şi boli de sînge caracterizate prin sîngerare uşoară, dar şi în combaterea celulitei, sub îndrumarea unor specialişti. Ventuzele sînt din sticlă groasă, ca nişte pahare, cu marginea rotundă şi netedă, pentru a nu pătrunde în piele. Se pot aplica 16-20 de ventuze în acelaşi timp. Bolnavul este culcat cu faţa în jos, cu mîinile în lungul corpului. Se fricţionează uşor pielea cîteva minute şi se unge cu un strat subţire de ulei pentru a fixa bine ventuzele. Se pune puţină vată pe vîrful unui creion sau beţişor, care se înmoaie în spirt şi se aprinde. Apoi, se introduce focul, 2-3 secunde, în fiecare ventuză, încălzind aerul din interior. Ventuzele se aşează imediat pe locurile bolnave, una după alta. Atunci cînd sînt aşezate corect, pielea este absorbită în interiorul lor şi se învineţeşte uşor. Ventuzele se ţin 10-15 minute, apoi se scot, apăsînd uşor pielea la marginea fiecărei ventuze, pentru ca aerul să intre în interior. După scoatere, pielea se fricţionează cu alcool sanitar. Ventuzele se aplică pe spate, în zonele dureroase, dar niciodată în dreptul inimii, chiar dacă se pun pe piept sau pe umeri. Se mai aplică în zona subclaviculară, pe faţa anterioară şi laterală a toracelui, pe spate, deasupra omoplatului şi la baza toracelui.
Afectiuni tratate:
stimularea circulatiei sanguine, prevenirea formarii cheagurilor de sange, cresterea metabolismului celular si a gradului de oxigenare a anumitor zone, tratarea spasmelor musculare, refacerea muschilor dupa accidente, etc. In timp, aceste aparate au inceput sa fie folosite si in scopuri estetice, devenit accesibile publicului larg in saloanele de remodelare corporala.
Electrostimularea este o procedura sigura si simpla, constand in aplicarea de microcurenti pe fibrele musculare din zonele de tratament, realizandu-se o lucrare intensa a acestora. Muschii, fortati sa lucreze, sunt obligati sa utilizeze ca sursa de energie grasimile dimprejur.
Efectul de slabire se obtine prin consumul energetic din timpul contractiei musculare, refacerea resurselor energetice consummate avand loc in timpul relaxarii musculare, prin arderea glucidelor si lipidelor. Astfel, efectul de slabire continua si dupa terminarea sedintelor de electrostimulare.
Aceasta forma de tratament este echivalentul clasicelor exercitii fizice efectuate la salile de fitness, dar realizate intr-un ritm de sase pana la zece ori mai rapid.
Un alt avantaj consta in actiunea precisa asupra grupelor de muschi, care se contracta puternic si eficient, dand posibilitatea selectarii unui program adaptat problemelor individuale. De asemenea, sunt reduse la maxim solicitarile asupra incheieturilor.
Beneficiile electrostimularii nu se limiteaza doar la slabire localizata prin reducerea stratului adipos, ci cuprind si:
-
tonifierea musculaturii;
-
reducerea celulitei;
-
elasticizarea si imbunatatirea aspectului pielii, reducand aspectul de coaja de portocala;
-
intensificarea schimbului de substante la nivel celular;
-
revigorarea celulelor.
Recomandare : efectuarea de tratamente combinata de electroterapie cu termoterapie duce la obtinerea unor rezultate semnificativ mai bune.
Electroacupunctura a devenit astăzi la fel de utilizată ca şi acupunctura tradiţională. Numeroşi acupunctori folosesc curentul electric ca un mijloc de stimulare cu rezultate superioare stimulării mecanice.
Electroacupunctura este o tehnică de acupunctură ce constă în aplicarea de curenţi electrici de intensităţi mici pe acele introduse în punctele de acupunctură. Se lucrează cu două ace în acelaşi timp pentru a permite curentului electric să treacă de la un ac la altul. Pot fi stimulate simultan câteva perechi de ace timp de 15-30 de minute.
Beneficiile stimulării electrice :
-se realizează o stimulare mai puternică a punctelor, ce poate fi necesară în cazurile dificile de nevralgie sau pareză;
-se poate controla uşor frecvenţa stimulului şi cantitatea acestuia.
Indicatii
În polinevrite aplicarea unor tipuri de curenţi cu efect tonifiant permite obţinerea unor rezultate foarte bune. În polinevrita diabetică se obţin rezultate bune şi foarte bune în peste 70% din cazuri.
În sechelele după accidentele vasculare cerebrale electroacupunctura permite o recuperare parţială a tulburărilor. Efecte bune se înregistrează în cazurile aflate în perioada de recuperare fiziologică, adică în primul an după instalarea accidentului.
În parezele şi paraliziile musculare electrostimularea de tip tonifiere realizează beneficial cel mai bun.
În unele afecţiuni algice în care durerea are un caracter liniar- lombosciatica, nevralgia cervicobrahială,etc- se utilizează electroacupunctura pe meridianele ce corespund proiecţiei dureroase.
se bazează pe utilizarea punctelor precise ale pavilionului urechii (auricul) atât în scop diagnostic, cit şi terapeutic.
Primele informaţii în ceea ce priveşte terapeutica auriculară le întâlnim la Hipocrat care semnalează incizia venelor feţei mediale în tratamentul impotenţei In secolul XVII se făcea cauterizarea auriculară în tratamentul nevralgiei sciatice, precum şi al nevralgiilor dentare şi faciale. La mijlocul secolului XIX tratamentul sciatalgiei prin cauterizarea auriculară cunoaşte chiar o anumită vogă. Dar abia în anul 1953, Paul Nogier din Lyon a avut ideea să reia studiul stimulărilor auriculare, dând astfel naştere metodei auriculoterapiei.
Pe baza experienţelor clinice a putut, de asemenea, să elaboreze o hartă a zonelor reprezentărilor punctelor auriculare cu ajutorul noţiunii de metamerizare şi al punerii la punct de către Niboyte a detectorilor electrici derivaţi.| De asemenea, a semnat reflexul „auriculocardiac" care semnifică răspunsul cardiovascular la o stimulare auriculară. Auriculoterapia face parte din medicina energetica si fiziologica , bazandu-se pe masarea sau inteparea punctelor sensibile la presiune, care se gasesc la nivelul urechilor, si care stimulate, pot fi folosite pentru tratamentul diverselor afecţiuni . Auriculoterapia s-a dezvoltat relativ recent, fiind mentionata în scrieri, din perioada dinastiei Tang(618-908 en), in care sunt indicate 20 de puncte auriculare, anterioare şi posterioare, aflate în raport cu reteaua meridianelor. Auriculoterapia este folosita în general, pentru echilibrarea energetica a anumitor organe, şi mai puţin pentru afecţiuni punctuale .Cele mai importante indicatii în care se poate folosi auriculoterapia sunt: Tulburari funcţionale (hipertensiune, rinita alergica, astm bronşic, etc)., afecţiuni algice ( de origine nervoasa sau inflamatorii), afecţiuni neuropsihice( nevroze, astenii, epilepsie, frica, etc.).
Al doilea sistem auricular a apărut în anul 1972 în Republica Populară Chineză, unde medicii Spitalului Chung Shan Hsian şi ai Spitalului nr. 1 din Shanghai au postulat faptul că microsistemul reprezentat de auricul este reflectarea sistemului meridianelor de acupunctura şi au căutat să descopere la nivelul auriculului cele 6 meridiane Yang. Această ipoteză pare să fi fost abandonată în beneficiul unei reprezentări topice, care apare de altfel în lucrarea „Sumar de acupunctura chineză" reprezentare care este puţin diferită de cea a lui Nogier. Nogier şi autorii chinezi sunt unanimi în a recunoaşte indicaţiile majore ale auricuioterapiei care sunt: algiile posttraumatice ale aparatului locomotor, cefalalgiile, recuperarea funcţională după fracturi, entorse, nevralgiile sciatice, cervico-brahiale şi intercostale, nevralgii faciale şi zosteriene, artralgiile cronice de origine artritică, rinitele alergice şi astmul bronşic (în special în criză), tulburările motorii şi circulatorii.
împreună cu somatopunctura, auriculoterapia a fost practicată cu succes în tratamentul diferitelor toxicomanii: tabagism, alcoolism şi la farmaco-dependenţi.
Acupunctura cosmetica este o terapie efectiva, ne-chirurgicala a semnelor de imbatranire ale tenului. Se bazeaza, pe principiile Medicinei Traditionale Chineze , care presupune inteparea cu ace sterile foarte fine (0.14-0.18 mm) in pielea fetei. Insertia superficiala a acelor va stimula circulatia sangelui in tesuturile pielii fetei, precum si secretia de colagen. Acesta va umple ridurile si cutele fetei in mod natural, va da fermitate tenului transformand totul intr-un aspect stralucitor, sanatos si mai ales adevarat al fetei. .
Beneficiile acupuncturii cosmetice:
* promovarea circulatiei sanguine si limfatice, pentru a oxigena pielea si a-i reda aspectul sanatos;
* rehidratarea straturilor exterioare ale pielii;
* stimuleaza productia de elastina si4 proteine de colagen, pentru a ameliora sau elimina ridurile fine;
* imbunatateste tonusul muscular;
* amelioreaza cicatricile si pungile de sub ochi;
* amelioreaza aspectul cicatricilor;
* imbunatateste echilibrul hormonal pentru a reduce acnea;
* promoveaza exfolierea si regenerarea celulara;
* micsoreaza porii si reda stralucirea ochilor;
* nu doar ca veti arata mai tanar, dar va veti si simti mai tanar;
In ce consta tratamentul?
In conformitate cu Jurnalul International de Acupunctura care raporta la nivelul anului 1996 rezultatele unui studiu clinic, din 300 de cazuri studiate care au beneficiat de tratament Acupunctura Cosmetica, 98% a avut bune rezultate ca urmare a unei singure serii de tratament. (o serie de tratament este alcatuita de 10-12 sedinte pe parcursul a 4-6 saptamani). Este important de remarcat ca aceasta nu este o procedura chirurgicala si in consecinta nu necesita perioade de recuperare postoperatorii.
Raspunsul la tratament variaza de la pacient la pacient si depinde de stilul de viata si de varsta. Rezultate vizibile si remanente sunt notabile dupa 6-7 sedinte de tratament din cursul unei serii. Tratamentul de mentinere poate fi necesar unul la fiecare trei luni, o data pe luna sau pe an, functie de stilul de viata si de ingrijirea personala de zi cu zi a tenului a fiecarui pacient.
Tonifierea Tenului
Tonifierea tenului este un tratament cu masca, specifica pacientului. Masca contine doar componente naturale, cum are fi ginseng, ceai verde, vitamina C bogata in anti-oxidanti, radacina de licorice si alte plante. Acest tratament este sinergetic cu cel de acupunctura cosmetica. Masca cu plante medicinale detoxifiaza, curata, hraneste si calmeaza pielea, care capata suplete, stralucire si prospetime. In plus, se indeparteaza urmele de inflamare a pielii sensibile.
Tonifierea tenului este un tratament extraordinar, pentru toate tipurile de piele. Tratamentul de tonifiere a tenului se incheie cu acupresura si masaj facial cu crema cu extras de placenta. Tratamentele regulate de tonifiere a tenului confera fetii tinerete si prospetime.