Valeria Tivda - Birou Mediator Bucuresti

Mediere

...
Medierea

Medierea in Romania reprezinta o activitate de interes public.

De la agonie la extaz nu este decat un pas. Granitele intre bine si rau, frumos si urat, admiratie si invidie sunt insesizabile. Delimitarea o face comunicarea. Cand apare conflictul? Atunci cand comunicarea a disparut sau este deficitara.

Conflictul poate fi rezolvat imediat sau in timp. Poate aparea zilnic sau foarte rar. Cand caile de dialog au fost stopate sau inchise raman doua posibilitati: Medierea si procesul in instanta.

Procesul in instanta

Prezenta intr-un tribunal ne cutremura. Simplul fapt ca ti se ofera o imagine cu care tu nu ai fost niciodata obisnuit te infioara. Ganduri si pasi pierduti in timp. Stres, termene foarte mari de judecata, taxe, onorarii mari cerute de avocati, sansa de doar 50 % in a ti se face dreptate. Este posibil sa iesi zambind castigand un bun mobil, imobil, o cauza, o reangajare etc. Insa sigur vei pierde un om, un partener, un apropiat, o relatie de prietenie zdruncinata de o secunda de orgoliu nesabuit. Procesul in

La tribunal!

instanta iti ofera sansa sa demonstrezi ca tu ai castigat si partea adversa a pierdut. Cine a castigat si cine a pierdut? Ai castigat ceva material, insa ai pierdut pe cineva cu care nu cu mult timp in urma impartaseai poate si bune si rele.

De la impaciuire la mediere

Medierea este o metoda mai veche de rezolvare a unei dispute. Ea nu a aparut acum, iar in trecut o puteam intalni in forma ei cea mai originala in satele taranesti. Sunt cunoscute adunarile duminicale pe marginea satului cand oamenii se adunau si discutau de la cele bune pana la dispute intre sateni. Tot acolo exista si cate un invatat care aduna langa el oamenii certati pentru te miri ce, sau chiar mai mult, astfel incat ei sa-si vorbeasca si sa ajunga la o impaciuire.

Batranii nostri povestesc ca aceasta forma de a media o neintelegere a existat in forma organizata in cadrul primariilor, cu timpul ea disparand. Astazi, multi dintre noi cunosc ca unica forma de rezolvare aproblemelor, actiunea in justitie.

Timpul a trecut

Multe lucruri s-au schimbat, chiar foarte multe. Unele in bine, altele in rau. Ceea ce constatam cu totii este numarul tot mai mare de neintelegeri, discutii contradictorii, ajungandu-se la conflicte in diferite forme. In acest context a aparut Medierea si legile care sa o oficializeze si sa-i reglementeze modul de aplicare. Multi dintre noi am cunoscut-o ca pe o forma mai mult teoretica, ca fiind posibila si mai putin aplicata sau aplicabila. Astazi ne putem folosi de ea mult mai bine datorita avantajelor pe care le ofera.

Ceea ce este de retinut prin alegerea medierii ca mod de solutionare a unui conflict, este faptul ca aduce oamenii impreuna pentru a discuta. Este esential . Oamenii se aduna la aceeasi masa pentru a-si vorbi, pentru a-si spune fata in fata parerile pro si contra.

Un alt lucru la fel de important este ca medierea responsabilizeaza oamenii. Medierea iti ofera sansa de a comunica, de a relua dialogul. Ganditi-va la ruperea unei relatii dintre copii si parinti.

A treia facilitate a medierii este aceea ca ofera sansa ca persoanele aflate in conflict sa gandeasca si sa lucreze impreuna pentru a-si gasi ei singuri propriile solutii.

Cel mai important castig al medierii Situatia poate fi rezolvata impreuna. Aici nimeni nu ia decizii finale asa cum se intampla la judecatorie sau prin implicarea aparatorilor. Singurele persoane care stabilesc decizia finala sunt persoanele aflate in conflict. Intotdeauna intr-un proces in instanta cineva se va considera nedreptatit. La mediere partile isi strang mana si se inteleg in avantajul ambelor parti.

Factorul cel mai important in mediere este acela ca ea faciliteaza comunicarea intre oamenii aflati in conflict. Este cel mai mare castig intr-o lume care incepe sa se izoleze tot mai mult, in care orgoliile si ambitiile ating cote inimaginabile si in care nimeni nu mai vrea sa asculte. Am inceput sa vorbim foarte mult, fara a fi expliciti, lipsiti de ratiune si coplesiti de propriile interese. Priviti in jurul dv. si observati zgomotul din jur si cine-l provoaca. Priviti numarul reclamelor de pe un perete din care nu mai distingi nici macar numarul de la o locuinta pe care o gasesti. Dupa cum observati cu totii vorbim, dar arta de ascultat cine mai asculta? A comunica inseamna sa vorbesti dar si sa asculti in aceeasi proportie.

Fericire=Intelegere

Ce face medierea? Iti ofera sansa de a vorbi si de a asculta in mod egal. Iti ofera sansa sa recastigi un prieten, un partener, un membru al familiei prin rezolvarea conflictelor mai vechi existente. Iti ofera sansa sa transformi un dusman intr-un prieten. Iti ofera sansa sa te intelegi mai bine pe tine si sa-l intelegi si pe cel din fata ta. Asculta si parerea lui. Daca ai fi in locul si pozitia lui si in fata ta s-ar afla unul cu pozitiile si ideile tale de acum, cum ai proceda?

Ofera sansa de a castiga si tie si celui din fata ta. Viata nu este o competitie, o lupta, ea este o misiune care trebuie indeplinita.

Prin urmare, onorariul poate fi stabilit: - în funcție de  natura și obiectul conflictului (în funcție de durata procedurii, de complexitatea  cazului )  și - în funcție de numărul părților, de comun acord cu acestea.

Astfel, în funcție de natura litigiului pot fi stabilite onorarii orare ce pot fi sau nu completate cu onorarii de succes. - onorariul orar – este reprezentat de o sumă fixă, pentru o ședință de mediere. - onorariul de succes – poate fi reprezentat, spre exemplu, de un procent din valoarea bunurilor ce fac obiectul medierii, în ipoteza în care părțile ajung la un acord amiabil asupra tuturor aspectelor aflate în divergență.

Categorii
Date de contact
0727060670
Str. Ienachita Vacarescu , nr. 17A, parter, sector 4,
Distribuie

Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate. Afla mai multe detalii

Sunt de acord