Beauty Smile - cabinet stomatologic- Bucuresti

Protetica dentara

...
Lucrari protetica dentara

Protetica dentara este specialitatea stomatologica ce se ocupa cu refacerea coroanelor dentare si cu inlocuirea, prin mijloace neinvazive, a dintilor pierduti datorita cariei, bolii parodontale (cunoscuta sub denumirea de parodontoza) sau in urma diverselor traumatisme dentare.

In cabinetul nostru veti fi informat si indreptat spre un tratament protetic corect, doar atunci cand acesta se impune, adaptat cazului dvs.

Atunci cand dintele prezinta o carie suficient de mare sau a suferit un traumatism care a dus la fracturarea coroanei, astfel incat restaurarea dintelui printr-o obturatie (plomba) i-ar compromite rezistenta (predispozitie la fracturarea dintelui), se recurge la “imbracarea” lui cu o coroana de acoperire.

Astfel va fi necesara realizarea plombei, dupa care dintele va fi slefuit (“pilit”) si se va lua o amprenta care va fi folosita de tehnicianul dentar in turnarea unui model de ghips pe care va realiza coroana de invelis. Avand in vedere ca dintele va fi slefuit si va arata inestetic, pana la primirea coroanei, va fi realizata in cabinet, in aceeasi sedinta, o coroana provizorie care va ascunde cu succes faptul ca tratamentul stomatologic de care beneficiati este in curs. Ea va fi cimentata (fixata) provizoriu si indepartata cu usurinta la urmatoarea sedinta de tratament.

Atunci cand distructia coroanei dentare este foarte mare, se prefera ancorarea in canalul radicular al dintelui, folosind un pivot prefabricat din fibra de sticla, sau in cazurile mai grave, a unui pivot turnat, metalic, realizat de catre tehnicianul dentar.

Atunci cand lipsesc dinti, in functie de numarul lor, de localizarea spatiilor edentate (lipsite de dinti) si de implantarea dintilor prezenti (cat de mobili sunt) se poate recurge la trei tipuri de protezare:

Puntea dentara sau “lucrarea dentara” se foloseste pentru restaurarea  unui dinte sau a mai multor dinti lipsa, atunci cand exista dinti vecini, care sa limiteze spatiul edentat. Presupune aceiasi  timpi de realizare ca in cazul coroanelor dentare: vor fi slefuiti dintii vecini (poate fi necesara si scoaterea nervului acestora), se va lua amprenta si va fi realizata o lucrare provizorie ce va fi purtata pana lucrarea finala va fi gata, in laboratorul de tehnica dentara.

Materialele din care vor fi realizate coroanele si puntile dentare variaza, alegerea lor fiind facuta de catre dumneavoastra, bineinteles fiind ajutat de medicul specialist, care va va sfatui asupra celei mai bune optiuni.

Astfel, variantele posibile sunt: lucrarile metalice, metalo-ceramice partial fizionomice (coroana metalica, dar partea vizibila in suras este placata cu ceramica (portelan) fizionomica, in culoarea dintelui), metalo-ceramice total fizionomice (capa de metal invelita in totalitate de ceramica), lucrari integral ceramice si ceramica pe suport de oxid zirconiu.

Oxidul de zirconiul a aparut in stomatologie  în anii ’90, aducand o serie de imbunatatiri, de la cele de natura estetica la cele de ordin functional. Este vorba despre un material foarte rezistent, ce imita aspectul natural al dintelui, astfel zirconiul a castigat rapid teren.

Avantajele oxidului de zirconiului:

  • este un material perfect biocompatibil, nu provoaca niciun fel de reactie alergica la nivelul organismului uman
  • placa dentara microbiana are o afinitate foarte scazuta la suprafata sa
  • lucrarile pe suport de oxid de zirconiu sunt foarte usoare, acomodarea producandu-se rapid, devenind insesizabile la foarte scurt timp de la aplicare
  • aspect natural, plasata langa un dinte natural fiind aproape imposibil de facut diferenta intre coroana si dintele natural, datorita structurii translucide a acestuia
  • durabilitate, este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare compu­terizata, astfel adaptarea sa gingi­vala este superioara altor tehno­lgii. Astfel, problemele gingival intampinate in cazul altor soltii protetice sunt eliminate complet in cazul coroanei dentare pe suport de oxid de zirconiu

Protezele dentare:

 Protezele partiale: sunt folosite ca tratament atunci cand nu exista suficienti dinti restanti, sau cei  existenti nu au o localizare favorabila pentru realizarea unei punti dentare

Sunt proteze mobilizabile, fiind ancorate de dintii restanti in cavitatea bucala prin intermediul unor crosete, dar pot fi indepartate de catre purtator pentru igienizare.

Exista doua tipuri de proteze partiale: proteza partial acrilica( realizata dintr-o rasina acrilica si crosete de sarma) si proteza scheletata (realizata din metal, baza si crosete, turnate in laborator, si rasina acrilica).

Tipul protezei ce va fi realizata va fi stabilit impreuna cu medicul specialist.

 Protezele mobile, totale: sunt indicate  in situatiile in care nu mai exista deloc dinti, sau cei care mai sunt prezenti nu mai pot fi folositi pentu realizarea unor proteze partiale.

Este foarte importanta protezarea dintilor lipsa, intrucat, pe langa afectarea functiei fizionomice si a functiei de masticatie, lipsa chiar a unui singur dinte poate duce la afectarea dntilor vecini sau antagonisti, prin migrarea acestora si aparitia unor contacte dento-dentare traumatizante atat pentru tesuturile din imediata vecinatate ce poate duce la pierdere suplimentara de dinti, dar si la nivel articular (articulatia temporo-mandibulara),astfel putand aparea dureri de natura articulara sau musculara.

De asemenea este indicata instituirea cat mai precoce a tratamentului, intrucat trecerea timpului va duce la agravarea afectiunii, cu complicarea implicita a planului de tratament.

Sistemul Sky Fast &Fixed vine in sprijinul pacientiilor care si-au pierdut toti dintii si consta in i nserarea imediata a implanturilor si aplicarea de punti fixe provizorii in aceeasi zi. Veti scapa de protezele mobile,prin acest sistem veti avea lucrari dentare fixe de inalta calitate, fara interventii chirurgicale laborioase, intr-un timp scurt si la un pret accesibil.

Sistemul consta in aplicarea a 4 implanturi la nivelul mandibulei si 6 implanturi la maxilar, implanturi cu diferite angulatii care, in majoritatea cazurilor  sunt  inserate in locuri care nu interfera cu formatiuni anatomice(nervi, sinus maxilar), in general nefiind necesara aditia osoasa si care permit aplicarea imediata a dintilor ficsi.

In aceeasi zi sunt inserate implanturile si aplicati dintii ficsi provizorii, timpul de asteptare(6 luni)  pana la aplicarea lucrarilor definitive nemaifiind o problema!

Sky Fast &Fixed indeplineste visul pacientiilor de a avea dinti ficsi intr-o singura zi, cu care pot manca, vorbi si zambi, imbunatatind calitatea vietii si sanatatea.

Pe scurt: timp scurt de tratament, doar cateva vizite la stomatolog, fara interventii chirurgicale complexe, fara proteze mobile, costuri fixe.