Vitalia Dana Andreea, Cabinet Individual de Psihologie Bucuresti
Psihologia transporturilor
Pentru a obtine carnetul de conducere, trebuie mai intai sa incepeti cursurile la o scoala de soferi. Dupa ce ati absolvit cursurile unei scoli de soferi, puteti sa sustineti examenul pentru obtinerea carnetului de conducere auto. Pentru inscrierea la examenul de conducere aveti nevoie de urmatoarele acte:
Toate celelalte acte necesare depunerii dosarului la politie se vor pregati de catre instructructorul de la scoala de soferi ale carei cursuri le-ati urmat. Examenul pentru obtinerea carnetului de sofer se sustine in orasul de resedinta.
Testul psihologic pentru obtinerea permisului de conducere il puteti sustine la cabinetul de psihologie Vitalia Dana Andreea.
Persoanele care doresc sa practice transportul in regim de taxi sau de inchiriere trebuie sa detina un certificat de atestare profesionala, eliberat de Autoritatea Rutiera Romana.
Pentru a putea practica transportul in regim de taxi, conducatorii auto trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cumulativ:
- sa aiba permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel putin 2 ani;
- sa detina certificat de atestare profesionala valabil;
- sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic;
- sa aiba varsta minima de 21 de ani.
Certificatul de atestare profesionala profesionala poate fi obtinut in urma unui examen care consta intr-un test-grila si care este organizat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), prin agentiile sale teritoriale.
Pentru a sustine testul-grila conducatorul auto trebuie sa prezinte la agentia ARR, urmatoarele documente:
a) dovada absolvirii unui curs de pregatire profesionala pentru practicarea transportului de persoane in regim de taxi sau a transportului in regim de inchiriere, cu o durata maxima de pana la 3 luni;
b) dovada platii in contul agentiei Autoritatii Rutiere Romane - ARR a taxei privind testarea.
Cursurile de pregatire profesionala
Absovirea cursurilor de pregatire profesionala este una dintre conditiile pentru inscrierea la examenul de obtinere a certificatului de atestare profesionala. Cursurile trebuie sa se desfasoare intr-o unitate de scolarizare a conducatorilor auto. Pentru a putea urma cursurile de pregatire profesionala, solicitantii trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
a) cerere-tip;
b) copie de pe permisul de conducere valabil;
c) cazierul judiciar;
d) copie de pe carnetul de munca, daca exista;
e) copie de pe actul de identitate;
f) dovada ca sunt apti medical si psihologic pentru transportul de persoane;
g) adeverinta eliberata de serviciul politiei rutiere, din care sa rezulte ca in ultimul an nu au avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul pentru conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante ori nu au fost implicati in accidente rutiere soldate cu victime, din culpa lor.
Testul-grila pentru obtinerea certificatului de atestare profesionala
Testul-grila in vederea obtinerii atestatului profesional consta in 20 de intrebari si se considera promovat in cazul obtinerii a cel putin 70% din punctajul maxim. In caz de nepromovare a testului-grila, conducatorul auto are dreptul la o noua testare dupa maximum 15 zile, dupa ce dovedeste ca a platit o noua taxa de sustinere a examenului. Daca un candidat nu promoveaza testul pentru a doua oara, acesta trebuia se inscrie din nou la un curs de pregatire profesionala, pentru a putea sustine examenul pentru obtinerea certificatului de ataestare profesionala atestare.
O noua testare, dupa 5 ani
In urma promovarii testului-grila, candidatii vor intra in posesia unui Certificat de atastare a pregatirii profesionala, eliberat de ARR pentru o perioada nederminata. Certificatul de atestare profesionala va fi vizat la 5 ani.
Vizarea certificatului se va efectua doar in urma promovarii testului-grila, organizat de ARR. Totodata, conducatorul auto trebuie sa dovedeasca faptul ca este apt din punct de vedere medical si psihologic pentru transportul public de persoane si ca detine permis de conducere corespunzator
Pentru a face transporturi o firma trebuie sa obtina LICENTA DE TRANSPORT (deci si mijlocul de transport va trebui sa fie conform normativelor in vigoare).
Trebuie, insa, sa retinem doua aspecte foarte importante legat de obtinerea licentei:
Primul este acela, ca in marea majoritate a situatiilor, demersurile ce se fac pentru obtinerea unui aviz, autorizatie si/sau licenta de functionare trebuie facute dupa ce s-a infiintat firma sau punctul de lucru.
Al doilea aspect se refera la faptul ca aceste avize, autorizatii si/sau licente sunt, in fapt, legate de latura concreta a afacerii, adica le se pot obtine (sau pastra) doar daca se indeplinesc anumite conditii de calitate, igiena, volum, siguranta, etc impuse de legea romana aplicabila respectivului domeniu de activitate.
OBTINEREA LICENTEI DE TRANSPORT - Faze principale
1. Solicitantul depune Cererea la care anexeaza urmatoarele documente:- în funcţie de forma juridică de organizare:
A- certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv din care să reiasă că societăţile comerciale au în obiectul de activitate transportul rutier;
B - certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi economice în mod independent din care să reiasă că persoanele fizice şi asociaţiile familiale au în obiectul de activitate transportul rutier;
C - actul constitutiv, codul fiscal, statutul şi dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, din care să reiasă că fundaţiile şi asociaţiile nonprofit care au personalitate juridică pot efectua activitatea de transport rutier;
D - actul de înfiinţare, respectiv statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi codul fiscal din care trebuie să reiasă că instituţiile/autorităţile, altele decât cele menţionate mai sus, au în obiectul de activitate transportul rutier.
- actele persoanei desemnată să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, respectiv:
- decizia de numire din care să rezulte că este investit să exercite atribuţiile corespunzătoare funcţiei de conducere a activităţii de transport rutier;
- dovada că are calitatea de angajat, confirmată prin înregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă, cu excepţia cazului în care este asociat unic al societăţii comerciale, persoană fizică autorizată sau unul din membrii asociaţiei familiale;
- certificatul de pregătire profesională, valabil, eliberat de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.;
- cazierul judiciar din care să rezulte că nu a fost condamnată pentru infracţiuni de natură comercială.
2. Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane analizeaza dosarul depus de solicitant.
3. Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane elibereaza Licenta de transport (FR 02) in termen de 15 zile de la data depunerii dosarului.
4. Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane comunica solicitantului suma de plata
5. Solicitantul face plata tarifului de eliberare
6. Solicitantul prezinta documentul de plata a tarifului de eliberare.
7. Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane elibereaza exemplarul original al Licentei de transport (FR 02)
Persoana care solicitã eliberarea atestatului de profesor de legislaţie rutierã sau de
instructor de conducere auto trebuie ca, pe lângã condiţiile de studii:
a) sã aibã vârsta de cel puţin 25 de ani;
b) sã deţinã permis de conducere de cel puţin 5 ani; instructorii de conducere auto trebuie sã facã dovada cã au o vechime de cel puţin 5 ani în conducerea autovehiculelor din fiecare categorie şi subcategorie pentru care solicitã atestarea;
c) sã nu fi avut suspendatã exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de douã ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool;
d) sã fie aptã din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfãşurarea activitãţii respective;
e) sã nu fi fost condamnatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vãtãmare cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã gravã, tâlhãrie, ultraj cu violenţã, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mitã, primirea de foloase necuvenite sau trafic de influenţã, dacã nu a intervenit
reabilitarea sau amnistia;
f) sã fi urmat un curs de pregãtire profesionalã organizat în condiţiile prezentelor instrucţiuni