Centrul de sanatate ARAS- Bucuresti
Medicina & Wellness
Testul HIV este o modalitate simpla prin care se poate afla daca o persoana este infectata cu HIV. Acesta utilizeaza cel mai adesea o proba de sange, recoltata fie din vena, fie din deget. Exista si teste care folosesc saliva sau urina, dar care nu sunt suficient de sigure.
Testul ELISA pune in evidenta prezenta anticorpilor anti-HIV si nu prezenta virusului in sange. Rezultatul testarii poate arata daca o persoana este infectata numai dupa 1-3 luni de la momentul expunerii, intrucat abia dupa acest interval de timp anticorpii ajung la o concentratie ce poate fi pusa in evidenta. Un numar destul de mare de persoane expuse au dezvoltat anticorpi anti-HIV intr-un interval mai lung, de pana la 6 luni si, de aceea, se recomanda testarea si la 6 luni de la momentul expunerii.
Un rezultat reactiv (pozitiv) la un test HIV impune re-testare, printr-o alta metoda; daca si de aceasta data rezultatul este pozitiv, se face confirmarea printrun test mai complex, numit testul Western Blott.
Testele rapide folosesc tot o tehnica de tip ELISA .
In Romania, testarea HIV este voluntara, adica numai daca o persoana doreste acest lucru. Exista insa profesii si locuri de munca ce necesita efectuarea unui test HIV, care se recomanda, in aceasta situatie, de catre medicul de medicina muncii. Testul HIV se face numai cu consiliere pre- si post-testare: inainte de recoltarea probei de sange si la anuntarea rezultatului.
Confidentialitatea
Testul HIV poate fi efectuat in regim de anonimitate, adica inregistrarea persoanei testate se face folosind un cod, fara date de identitate, iar rezultatul este cunoscut numai de aceasta. Un rezultat pozitiv trebuie urmat de o re-testare pentru confirmarea sau infirmarea infectiei, care, la randul ei, se efectueaza in regim de anonimitate.
Testul HIV efectuat in regim de confidentialitate implica inregistrarea datelor de identitate ale persoanei, dar cu respectarea secretului profesional, respectiv confidentialitatea datelor. Faptul ca o persoana efectueaza testul HIV, indiferent de rezultat, ramane cunoscut numai de catre personalul care a participat la consiliere si testare.
O persoana poate afla rezultatul testului de la medicul care a recomandat testarea sau de la consilier. Medicul nu poate impartasi informatia despre statutul HIV al persoanei testate decat altor medici, catre care poate trimite pacientul, in interesul acestuia, pentru ingrijiri medicale.
Nici un functionar public, nici un director de institutie, educator nu are voie, in cadrul activitatilor sau atributiilor sale de serviciu, sa le comunice altora diagnosticul HIV al unui beneficiar, in situatia in care a aflat despre el. Acest lucru este foarte important pentru respectarea confidentialitatii si, totodata, pentru a preveni discriminarea.