Cabinet Medical Dermestet-Bucuresti

Tratamente

...
Diagnostic si tratamente

Diagnostic si tratamente actuale cu rezultate excelente in toate afectiunile dermatologice. Diagnostic si tratament al bolilor venerice in conformitate cu ghidurile actuale ale Organizatiei Mondiale ale Sanatatii Diagnosticul si tratamentul bolilor unghiale si a parului ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Consiliere dermato-cosmetica

Consiliere dermato-cosmetica Dermatologi cu experienta in ingrijirea pielii dar si folosind tehnologie moderna de testare a tipului si fototipului de piele va vor sfatui asupra modului de ingrijire zilnic si a tipului de fotoprotectie. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Tratamentul cicatricilor inestetice

Tratamentul cicatricilor inestetice

...
Scleroterapia venelor sparte/tratament Laser cuperoza

Scleroterapia Graviditatea, statul in picioare si mostenirea genetica sunt cauze pentru vene varicoase si vene superficiale sparte. Scleroterapia este tratamentul cel mai utilizat in ultimii ani. Un agent sclerozant se injecteaza in ’’vinisoarele sparte’’ cu un ac extrem de fin. Solutia injectata inlocuieste sangele din aceste vase mici, irita peretele vasului si ulterior incepe un proces de vindecare prin sclerozarea vasului. Vasele dispar in urmatoarele 3-4 saptamani intr-un procent variabil de la o persoana la alta. O sedinta de scleroterapie dureaza aproximativ 15-30 de minute. Discomfortul pentru pacient este minim si nu necesita anestezie. Uneori sunt necesare doua sau mai multe sedinte. Imediat dupa scleroterapie se poate purta un ciorap medicinal care sustine picioarele varicoase reducandu-se astfel reactiile adverse. Un efect advers nedorit este hiperpigmentarea zonei injectate. Cine sunt candidatii pentru acest tratament? Medicul decide candidatul pentru scleroterapie printr-un consult anterior si daca e cazul tot acesta recomanda tratamente combinate in functie de calibrul venelor (laser, vascular, tratament sistemic, regim de viata). Cuperoza (tratamentul venelor faciale) Desi nu se cunosc toate cauzele, vinisoarele sparte de la nivelul fetei pot fi ereditare, sau apar datorita expunerii la soare, in procesul de imbatranire a pielii, in cursul unor tratamente hormonale (contraceptive), dar pot fi si in cadrul unei afectiuni care se numeste rozacee. Cum se pot trata? In zilele noastre tehnologia moderna permite tratamente cu risc minim. Energia emisa de laser este absorbita de vasele de sange determinand o coagulare a sangelui. Ulterior aceste mici vase dispar. Sunt necesare cateva sedinte la distanta de 4-6 saptamani pentru a obtine rezulatul dorit. Durata sedintei este doar de cateva minute. Discomfortul pacientului este minim si consta in roseata, edem, sau chiar o iritatie superficiala care trece in cateva zile. In aceste zile se vor evita alte manevre/substante iritative la nivelul fetei, si protectia cu o crema de fotoprotectie este recomandata. Aceste tratamente sunt sigure, se folosesc cu rezultate bune oriunde in lume, deja fiind milioane de pacienti tratati. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Biopsia cutanata

Biopsia cutanata este o procedura medicala semiinvaziva in cadrul careia este recoltat un fragment tisular tegumentar ce ulterior este analizat microscopic, in vederea observarii anumitor modificari patologice. Fragmentul de tesut recoltat va ajuta astfel medicul in stabilirea unui diagnostic de certitudine, analizarea lui putand fi utila si pentru excluderea altor boli de piele sau unor afectiuni ce se rasfrang negativ asupra tegumentelor. Biopsia cutanata este una din cele mai sigure metode de diagnostic cunoscute si folosite in prezent in dermatologie. In anumite cazuri ea are chiar indicatii terapeutice, nu doar diagnostice, mai ales daca este vorba de biopsia excizionala. Motivele pentru care medicul poate recomanda realizarea unei biopsii tegumentare sunt variate si includ: - Diagnosticarea unor afectiuni dermatologice de tipul psoriazisului de exemplu. - Diagnosticarea unor leziuni cu pericol de malignizare, cum ar fi keratoza actinica; - Stabilirea naturii maligne sau benigne a unor leziuni cutanate suspecte; - Stabilirea diagnosticului de certitudine intr-o afectiune cutanata. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Chirurgie estetica dermatologica

Chirurgia estetica si procedurile cosmetice sunt tehnici ce schimba, restaureaza sau inbunatateste aspectul pacientului. Sunt nenumarate motive pentru a schimba sau imbunatati aspectul fizic. Dintre acestea arsurile sau alte traumatisme, nasterea cu un defect sau pur si simplu dorinta de a imbunatati anumite parti ale corpului sunt motivatii obisnuite. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Evaluarea clinica non-invaziva a nevilor

Evaluarea clinica non-invaziva a nevilor (alunite) si tratamentul optim medical si estetic al acestora ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Prevenirea procesului de imbatranire a pielii

Prevenirea procesului de imbatranire a pielii si tratamente de stergere a semnelor varstei si batranetii cu tratamente rapide nedureroase (Botox, Filleri, etc) Unele proceduri cosmetice, cum ar fi indepartarea ridurilor cu Botox, au devenit foarte populare in ultimii ani. Toxina botulinica (Botox) deopotriva pentru femei si barbati Ridurile dinamice sunt cauzate de contractii ale muschilor faciali de fiecare data cand radem, sau exprimam ceva. Aceste linii pot face ca o persoana sa apara mai nervoasa, mai obosita, si chiar imbatranita. Cu cat ne aratam mai intens aceste emotii, cu atat ridurile sunt mai evidente si la un moment dat devin permanente. Din acest motiv toxina botulinica se recomanda pentru prevenirea acestor riduri mai mult decat pentru tratarea lor. Tratamentul este sigur, simplu, eficace, relaxand musculature fetei, facand ca ridurile sa dispara, fata devenind luminoasa si relaxata. Tratamentul cu toxina botulinica se foloseste in medicina de peste 30 de ani. Acesta blocheaza impulsurile de la nervi spre muschii faciali care se intind, iar pielea de deasupra devine neteda aratand o fata odihnita. Sedinta de tratament nu dureaza mai mult de 15 minute. Sunt niste intepaturi cu un ac extrem de fin, care se fac cu mare precizie in locurile stabilite de medic, in functiile de ridurile care le are pacientul. Nu e necesara sedare sau anestezie si nici intreruperea activitatii normale de zi cu zi. Veniti cu masina la cabinet si plecati inapoi in birou. Efectul dureaza pana la 6 luni. Pe parcursul timpului dupa mai multe sedinte, efectul este pe termen mai lung datorita mentinerii expresiei faciale de relaxare, pe perioada mai lunga. Este tratamentul de intinerire cu multi ani pe care il veti face in pauza de masa. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Reintinerirea fetei

Restylane metoda revolutionara pentru conturulile fetei Nimeni nu este ferit de procesul normal al imbatranirii. Fata va fi brazdata progresiv de riduri fine, mijlocii si mai adanci si in final ,,cade" datorita suferintei colagenului si a fibrelor elastice. Restylane ofera rezultate spectaculoase atunci cand este folosit in umplerea acestor riduri. Metoda este non-chirurgicala, si astfel fara nici o suferinta se restabileste volumul fetei, redandu-i aspectul tineresc. Restylane se poate injecta in aceeasi sedinta si in buze, rezultatele fiind vizibile imediat. Nu este necesar un test anterior pentru ca substanta este bine tolerata, iar tratamentul se poate face oricand fara sa fie necesar un timp de recuperare sau de lipsa din campul muncii. Cat timp dureaza efectul? Acest lucru depinde de factori precum: stilul de viata, varsta, structura pielii, dar in general rezultatele sunt garantate timp de 6 luni. Care sunt beneficiile cu Restylane? Cu un discomfort minim, pacienta va parasi clinica cu ridurile disparate si cu un aspect intinerit. Buzele conturate si cu volum redau aspectul tipic tineretii. Tratamentul se poate face la orice varsta si nu exista reactii adverse. Cand efectul diminua se poate face tratament de recompletare. Restylane este o substanta naturala (acid hialuronic), care este prezenta in mod natural in organismul uman. Compatibilitatea foarte buna face sa fie bine tolerata de toata lumea. Reactia adversa care se poate intampla este o roseata minima si un pic de edem, care insa cedeaza in maxim doua zile. Foto Facial Rejuvenation - pentru ca sa arati mai tanara Imperfectiunile pielii sub forma rosetii, a ridurilor fine, a culorii neregulate si mai ales a porilor dilatati, uneori plini cu impuritati ne deranjeaza cand ne uitam un pic mai atent in oglinda. In ultimii ani optiunile de tratament pentru aceste probleme s-au imbunatatit tot mai mult. De la dermabraziune si peeling-ul chimic pana la laserele infinit controlate fac ca succesul in rejuvenare sa fie sigur si predictibil. In plus pacientii cer mult mai multe metode prietenoase in care munca lor si activitatile sociale nu sunt intrerupte. Rejuvenarea facial cu IPL combate efectele pielii imbatranite, agresate, stresate, obosite, pana la un procent de 80-90%. Tratamentele se spatiaza la un interval de 3 saptamani. Iar energia emisa se stabileste in functie de tipul de piele si de obiectivul care trebuie atins. Aceste tratamente stimuleaza productia de colagen, astfel incat, formarea de colagen nou va imbunatatii relieful pielii. Ridurile fine, cuperoza si petele se vor estompa pana la disparitie completa. Dupa prima sedinta care este si de control al modului in care se comporta pielea, rezultatele vor fi usor de remarcat. Discomfortul in timpul interventiei este minor si post-operativ este non-existent. In functie de aria tratata vor fi necesare 5-8 sedinte. O sedinta dureaza intre 15-30 de minute. Candidatii pentru IPL foto-rejuvenare sunt persoanele blonde, cu fata rosie, cu pete din vacantele cu expuneri agresive la soare, si cu porii dilatati. Dupa tratament, pacientii vor fi educati pentru a se proteja de soare si radiatii ultraviolete. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Psihosexologie

In prezent exista diferite tratamente pentru femeile care sufera de tulburari sexuale. Acestea sunt eficiente, cu conditia obtinerii unei cooperari active din partea pacientei si a partenerului sau. Tulburarile de orgasm si problemele de penetrare se pot trata. Cu toate acestea, femeile care doresc sa-si trateze aceste tulburari trebuie sa fie bine motivate, cooperante si sa fie in conditii fizice favorabile. Tratamentul medicamentos de preferat, nu se propune decat femeilor care nu utilizeaza medicamente psihotrope si nu fumeaza; pot beneficia de tratament femeile aflate la varsta fertila care folosesc o metoda contraceptiva eficienta (tratamentul nu se poate face in timpul unei sarcini) si cele aflate la menopauza care urmeaza, daca este necesar, un tratament hormonal. Demersul psihoterapeutic are ca scop instaurarea sau reinstaurarea unui bun climat de viata si erotic pentru clienta. El include sfaturi pentru ameliorarea climatului existent in cuplu (sa se petreaca mai mult timp in doi, sa se faca placere celuilalt, sa existe activitati comune etc.), dar si pentru (re)trezirea dorintei sexuale a clientei: aceasta trebuie sa consacre mai mult timp relatiei amoroase, in care zonele erogene secundare (sani, coapse) sa fie stimulate. Numai femeia care are un partener sexual cu care intretine o relatie stabila poate sa urmeze tratamentul destinat vindecarii tulburarilor sale sexuale. Partenerul trebuie sa-i ofere din timpul sau, sa fie rabdator si, eventual, sa renunte pentru un timp la anumite practici sexuale care ar putea fi la originea tulburarii. El va trebui sa faca un consult medical/consiliere psihosexuala pentru depistarea si tratarea adecvata a eventualelor tulburari de erectie sau de ejaculare. Forme de terapie indicate: psihanaliza, psihoterapie de cuplu, terapie sistemica, consiliere pe probleme sexuale. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Tratamentul transpiratiei excesive

Tratamentul transpiratiei excesive

...
Acnee - tratamente

Acneea este o afectiune a pielii frecvent intalnita, care se caracterizeaza prin aparitia comedoanelor (puncte negre si puncte albe) si a pustulelor (formatiuni/cosuri cu puroi). De obicei debuteaza in perioada pubertatii si poate evolua de la o forma usoara cu cateva leziuni la nivelul fetei, spatelui si toracelui anterior pana la o forma severa care poate deveni stanjenitoare. Aceasta boala poate afecta increderea in sine si poate determina in timp, aparitia de cicatrici. In majoritatea cazurilor, acneea are tendinta la limitare/vindecare spre sfarsitul adolescentei, dar pot exista forme de acnee ce persista timp indelungat. De asemenea, acneea poate sa apara si la persoane cu varste cuprinse intre 20-30 ani. Ocazional, apare si la copii. Daca ai acnee si nu ai avut nici un succes cu diferite produse (dermato)cosmetice, este momentul sa mergi la doctor. In general, majoritatea tratamentelor au efect maxim la 2-4 luni de la initiere. Tratamentele pentru acnee pot fi impartite in urmatoarele categorii: -Tratamente aplicate direct pe piele (tratamente topice) -Antibiotice per os (tablete administrate pe gura) -Contraceptive orale -Cpr cu Isotretinoin -Alte tratamente (laser, microdermabraziune, peeling, etc) Peeling-ul chimic - piele reintinerita si revigorata Expunerea la soare dar si anumite obiceiuri (fumatul, stresul) determina cu timpul aspectul de piele mata, patata, lipsita de stralucire. Pe de alta parte cictricile create de acnee sunt un discomfort pentru orice purtator. Peeling-ul chimic a devenit un tratament extrem de popular in acneea cicatriciala, in pielea patata, dar si pentru primele riduri extrem de neplacute. In ce consta? O substanta chimica se aplica intr-o concentratie controlata la nivelul fetei. Acesta va provoca o iritatie cu o exfoliere consecutiva in zilele urmatoare, care se va incheia cu regenerarea pielii sub o aparenta revigorata. Peeling-ul chimic prin distrugerea straturilor superficiale imbatranite, statute ale pielii va accelera procesul de regenerale de celule noi, proaspete si tinere. Discomfortul este minim pentru pacient, iritatia fiind perceputa pentru maximum 5 minute, iar ingrijirea ulterioara in perioada de exfoliere si regenerare a pielii este importanta. Medicul va consilia pacientul pentru modalitatea de ingrijire cu produsele adecvate tipului de piele. Protectia de soare si evitarea frigului, al vantului si al aerului rece sunt esentiale in perioada de recuperare. In functie de nivelul peeling-ului, pacientul va necesita o iesire din activitatea zilnica, dar merita efortul. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Epilare IPL-Laser

Termenul de hirsutism se refera la o crestere excesiva a parului la nivelul fetei si suprafetei corporale a persoanelor de sex feminin. Pilozitatea, in acest caz, se dezvolta in zone ale corpului caracteristice barbatilor. Aceste zone sunt reprezentate de buza superioara, obraji si anterior de ureche in zona perciunilor. Firul de par este gros si negru si se dezvolta in timp. Hirsutismul reprezinta o consecinta a productiei excesive de hormon sexual masculin (testosteron). La femei se produc in general cantitati mici de testosteron la nivelul ovarelor si glandelor suprarenale. In cazul unor afectiuni ale ovarelor sau suprarenalelor se produc cantitati excesive de testosteron. Astfel, hirsutismul se poate prezenta ca si manifestare a unor boli ale ovarelor sau ale glandelor suprarenale. Tratamentul specific depinde de cauza care a determinat aparitia hirsutismului. Daca afectiunea este usoara si nu este insotita de modificari ale ciclului menstrual, este posibil sa nu fie necesar nici un tratament. Pe de alta parte, in cazul in care apar modificari menstruale, medicul poate prescrie pacientei sale un medicament care sa contina hormoni sexuali feminini si care sa faca ciclurile menstruale mai regulate. IPL pentru indepartarea parului nedorit Tratamentul IPL pentru eliminarea parului nedorit fata de toate celelalte solutii este superior, lasand si pielea cu un aspect frumos si sanatos. O lumina controlata va penetra aria de tratament fiind absorbita de foliculul pilos. Acesta va distruge parul si va afecta potentialul de recrestere al acestuia. Datorita flexibilitatii si unicitatii acestui tratament intr-o sedinta se pot trata arii intinse cum ar fi axilele, gambele, spatele, abdomenul etc. Arii mici precum mustata, barbia sau perciunii se trateaza in decurs de cateva minute. Candidatii pentru tratamentul IPL sunt femeile dar acceptabiliatea in ultima vreme este tot mai mare si din partea barbatilor si al adolescentilor. S-a terminat cu vremea in care ceara si penseta ocupa timpul si provoca durere. Tratamentul se poate face la parul de orice culoare, dar mai ales negru, brun si rosu. Eficienta s-a dovedit si la persoanele cu piele inchisa la culoare, unde pielea poate fi, insa, usor iritata. In momentul tratamentului se simte o intepatura pentru o clipa, dupa care iritatia minora se poate calma cu o compresa rece. Firele de par se vor elimina pe parcursul zilelor urmatoare. Pentru a evita iritatia pielii este bine ca expunerea la soare sa se evite anterior cu minimum doua saptamani si dupa sedinta de tratament inca o saptamana. Cremele de fotoprotectie se vor aplica in zilele consecutive sedintei de foto epilare. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Dermatita atopica

Cunoscuta si sub denumirile de eczema constitutionala sau eczema atopica este o boala cronica pruriginoasa a pielii, cu evolutie in pusee. Dermatita semnifica inflamatia pielii. Atopia reprezinta predispozitia ereditara a unui individ de a dezvolta in cursul vietii a uneia sau mai multor afectiuni alergice cum ar fi astmul bronsic, dermatita atopica, rinita alergica si/sau conjunctivita. Pruritul (a avea mancarimi) este senzatia spontana de mancarime la nivelul pielii sau mucoaselor care se traduce prin nevoia imperioasa de scarpinare . In peste 50% din cazuri debutul simptomelor de dermatita atopica este in primul an de viata si constituie motive de ingrijorare pentru parinyi in lipsa unei consilieri adecvate. ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Microdermabraziune

Microdermabraziunea

 

Barbati, femei, tineri deopotriva pot beneficia de acest tratament prietenos, care face ca pielea sa arate mai tanara, mai lucioasa si mai sanatoasa.

 

Microdermabraziunea este un tratament non-chirurgical exfoliant care se face controlat de medic in cazurile de fata cu pori deschisi, cu puncte negre, cu pete (culoare neuniforma), riduri fine, cicatici post-acnee, piele obosita si piele stresata. Tratamentul se face la nivelul fetei, gat, decolteu, brate si chiar gambe, unde se vad primele semne de varsta. Microdermabraziunea este o metoda sigura, placuta, relaxanta si se poate folosi ca atare sau in combinatie cu alte tratamente.

 

Sedinta se poate combina cu hidroterapia faciala, care reface rapid hidratarea si luciul pielii, iar crema aplicata la sfarsit poate fi un emolient sau un sunblock in functie de tenul si activitatea pacientului. Beneficiile microdermabraziunii se observa in: - textura pielii -uniformizarea culorii pielii -estomparea progresiva a petelor de soare si de varsta -cicatrici post-acnee -porii dilatati care se strang -ridurile fine -atingerea pielii care devine moale si catifelata Tratamentul nu cere perioada de recuperare. Pentru tinerii cu acnee usoara, o microdermabraziune pe luna ii mentine intr-o stare de bine permanent.

 

O sedinta dureaza aproximativ 30 minute, tehnica fiind abraziva, indepartand celulele moarte si impuritatiile din pori lasand pielea sa respire liber.

 

Cate tratamente sunt necesare?

Pentru rezulate maxime sunt recomandate aproximativ 6 sedinte la distanta de 3-4 saptamani. Datorita imbunatatirii circulatiei la suprafata pielii care face ca pielea sa se regenereze, pacientii pot simti o iritatie usoara, ce dureaza de la cateva ore, la maxim 2-3 zile. In acest timp, vor evita expunerea la frig si vand uscat, dar si la soare sau ultraviolete.

...
Diagnosticul si tratamentul unghiilor bolnave

Diagnosticul si tratamentul bolilor unghiale - a unghiei incarnate fara extractie

...
Conturare buze

Conturare buze Pe masura trecerii anilor volumul buzelor se micsoreaza si in plus apar ritide (riduri mici radiare) mai accentuate la fumatoare sau la persoanele cu o mimica mai crispata. Alte persoane se nasc cu buzele subtiri. Substante de umplere obtinute printr-o biotehnologie avansata, injectate in buze restaureaza volumul, conferind acestora un aspect sanatos, tineresc. Rezultatele estetice sunt vizibile imediat si se definesc in decurs de cateva zile. Metoda este nedureroasa putandu-se face o anestezie locala prealabila. Substantele au siguranta deplina cu compatibilitate fata de organismul uman, nefiind necesara testare prealabila. Acidul hialuronic exista in mod normal in organism fiind responsabil de turgorul pielii (volum si prospetime). Procedura nu impiedica desfasurarea activitatilor cotidiene (colegii vor observa o schimbare in bine fara a stii care este aceasta). ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Diagnosticul si tratamentul Bolilor cu transmitere sexuala

Diagnosticul si tratamentul Bolilor cu transmitere sexuala

...
Testare epicutana in alergii

Testare epicutana la trusa standard europeana in alergiile la produse cosmetice, detergenti, produse de curatire, bijuterii, metale, materiale dentare, manusi, etc ______________________________________________ Copyright Dermestet | Drepturi rezervate. Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Va multumesc.

...
Tratament alunite

Ce sunt aluniţele? 

• In popor alunitele sunt recunoscute a fi micile excrescente pigmentate (adica de culoare maro) la nivelul pielii. In realitate aceste alunite sunt de regula tumori benigne si sunt de mai multe feluri: -Nevii sunt deformitati circumscrise ale pielii de origine embrionara sau evolutiva care survin la orice varsta dar mai frecvent la tineri si evolueaza lent.Nevii pigmentari plani sunt modificari circumscrise ale coloratiei pielii ce nu fac relief. Mai exista nevi tuberosi sub forma unor ridicaturi din planul pielii cu suprafata ca un bob de zmeura sau mura. -Papiloamele sau fibroamele sunt alunite in jurul decolteului care sunt de obicei pediculate adica atirna usor. Ele strica aspectul estetic al decolteului si apar in general dupa varsta de 40 de ani. -Mai exista o multitudine de alunite vasculare, glandulare, in functie de tesutul din care ele se dezvolta. 

 

• Trebuie să ne alarmeze apariţia acestora? 

Nu trebuie sa ne alarmam imediat dar este bine de consultat un medic dermatolog pentru a pune un diagnostic corect, de a primi indicatiile corespunzatoare daca ele sunt de tratat sau nu etc. Ne alarmam doar atunci cand un nev pigmentar creste repede se intinde in jur asemenea unei pete de ulei, modificandu-si eventual aspectul si culoarea. In aceasta situatie este foarte indicat consultul unui specialist dermatolog fara intirziere. Sa nu se apeleze la diverse remedii sau sfaturi venite de la persoane neavizate. 

 

• Care este cauza apariţiei lor? 

Nu se poate indica o cauza precisa sau singulara a fiecarui tip de alunita. De obicei o multitudine de factori contribuie sau influenteaza dezvoltarea unui tip sau altul de alunite intr-o anumita perioada a vietii. Astfel pe primul plan se pot situa factorii genetici proprii fiecarui individ in parte. Apoi gradul de expunere la soare, stilul de viata, anumite afectiuni interne, mod de ingrijire a pielii. 

 

• Există un număr de aluniţe care ar trebui să existe pe corpul nostru? 

Nu exista. Sunt persoane care nu au alunite deloc. La fel de bine exista oameni cu un numar impresionant de acelasi tip de alunite sau de o diversitate. 

 

• Excesul de aluniţe ne obligă să mergem la doctor? 

Nu excesul ne obliga ci aparitia sau cresterea brusca a unora dintre ele mai ales la virsta adulta stiut fiind ca la aceasta categorie riscul de precancere si cancere cutanate este mai mare. Trebuie cunoscut faptul ca si aceste cancere si precancere pot fi etichetate fals drept „alunite” intr-o prima etapa. 

 

• Ruperea acestora poate provoca cancerul de piele? 

Nu este regula. Traumatizarea unui nev este considerat ca si un factor favorizant in aparitia cancerului de piele dar un simplu traumatism nu inseamna evolutie sigura spre cancer. Cu un tratament simplu si urmarirea in continuare a evolutiei se poate rezolva usor. 

 

• Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze? 

Daca o alunita mai veche sau mai noua incepe sa cresca sau sa se extinda si isi modifica aspectul in sensul culorii, suprafetei si a dimensiunii. Poate chiar sa inceapa sa deranjeze prin usoara senzatie de mincarime sau jena. 

 

• Cum se face prevenţia? 

Prima precautiune o constituie expunerea adecvata si dozata la soare. Acest lucru inseamna ca in functie de tipul de piele se vor folosi creme/lotiuni de fotoprotectie atunci cand se face plaja, se evita orele de varf ale radiatiilor UV, se adapteaza imbracamintea (palarii cu boruri largi, tricouri mai ales la copii si la persoane cu piele sensibila la soare). Daca o persoana are alunite, nevi etc. intr-o zona a corpului care vine in contact frecvent cu o imbracaminte strinsa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului etc.) se recomanda indepartarea preventiva a alunitei. Stilul de viata sanatos previne in general multe boli dar printre ele si cancerul de piele. 

 

• Dar combaterea? 

Daca un asemenea caz se prezinta din timp la doctor, solutia este indepartarea chirurgicala si problema poate fi considerata ca si rezolvata. Daca prezentarea la medic se amana atunci rezectia chirurgicala nu mai poate garanta vindecarea si dupa cum se stie cancerul de piele este foarte agresiv. 

 

• Există un tratament care se poate aplica extern? 

NU. Exista diferite aborduri medicale in functie de tipul cancerului, varsta si localizare. In oricare din situatii un simplu tratament extern nu rezolva nimic. 

 

• Cum trebuie îngrijită pielea dacă avem aluniţe? 

In primul rand sa le observam in timp. Apoi sa avem grija sa nu le traumatizam si daca totusi s-a intimplat sa apelam la un specialist. Se evita expunerea irationala la soare iar in rest se ingrijeste ca orice alta piele. 

 

• Ce fel de creme trebuie folosite? 

Alunitele indiferent de tipul lor, nu necesita utilizarea de creme la fel cum aparitia lor nu poate fi legata de vreo crema sau un produs cosmetic. Cu alte cuvinte utilizarea unei creme pentru piele nu va afecta alunita daca este prezenta si nici nu va provoca aparitia uneia noi.