Dr. Adam Stella-cabinet stomatologic-Bucuresti

Igiena cavitatii orale

...
Servicii Igiena cavitatii orale

De multe ori pacientii ma intreaba ce pasta de dinti sa foloseasca. Dar aproape niciodata nimeni nu ma intreaba ce periuta de dinti ar fi mai potrivita. De foarte multe ori vazand un strat de placa bacteriana pe dinti intreb pacientul daca s-a spalat pe dinti si primesc un raspuns convingator - ma spal foarte des pe dinti, chiar inaintea vizitei la dvs. m-am spalat, mentionand si denumirea pastei. Dar placa e tot acolo. Deci, ceva nu functioneaza.

In pofida faptului ca dintii si gingiile noastre au fost create de natura pentru a rezista la sarcinile enorme de mastecatie aceastea sunt foarte vulnerabile la tot ce mancam zilnic.

Prima opinie gresita este ca daca folosim cea mai scumpa pasta de dinti atunci igiena e corecta. A doua opinie gresita este ca daca ne spalam pe dinti dimineata si seara totul este in regula. Dar de cate ori pe zi mancam? Bineinteles, nu intotdeauna avem posibilitatea sa folosim periuta de dinti dupa fiecare masa, dar sigur avem posibilitatea sa clatim gura cu apa de gura si sa folosim ata dentara. Ata dentara trebuie sa fie intitdeauna la indemana, fiind o componenta foarte importanta a igienei orale. Ata dentara curata spatiile interdentare ajutand la prevenirea formarii cariilor si elimina placa bacteriana.

Placa dentara se acumuleaza din resturi alimentare si bacterii care se hranesc cu aceste resturi alimentare. Este esential pentru sanatatea dintilor si a gingiilor sa eliminam placa bacteriana, avand o grija permanenta asupra acestui aspect al igienei orale.

Dragi parinti, trebuie sa stiti ca de cand apare primul dintisor de lapte la copil, igiena orala trebuie sa devina un obicei la fel de natural ca si alimentatia. Nu uitati ca intotdeauna copilul imita obiceiurile parintilor asa ca trebuie sa deveniti un exemplul pentru copilul vostru!

Indiscutabil, periuta de dinti este cea mai importanta in ingrjirea cavitatii orale. Periuta simpla, mecanica, conteaza 90% in igiena orala. Nu pot confirma ca periutele electrice, atat de populare in ultimul timp, sunt esentiale pentru igiena orala, dar pot complementa periuta mecanica, care asa cum afirm cu tarie, este cea mai importanta. Cereti sfatul medicului in alegerea periutei de dinti potrivite. In comert exista o multime de periute clasate in functie de duritate: mare, medie, si mica.

Tehnica periajului este extrem de importanta, miscarile intotdeauna se fac de la gingie spre dinte, niciodata orizontal. Daca am sustinut ca periuta de dinti este importanta in proportie de 90% in indepartarea placii bacteriene, totusi ce rol joaca pasta de dinti si cat de importanta este? Cand ajungeti in fata raftului cu paste de dinti oare o alegeti in urma recomandarii medicului sau pentru ca v-ati adus aminte de o reclama care promite dantura perfecta? sau poate va atrage ambalajul frumos? Ca si periutele, pastele de dinti au clasificarilor lor:

- pentru albire: wow, promite dinti mai albi in doar cateva zile! cu totii ne dorim dinti albi si stralucitori, dar culoarea naturala a dintilor nu se va albi cu ajutorul acestor paste de dinti. Doar, poate substantele abrazive vor elimina unele pete nesemnificative de pe suprafata dintilor. Doar tehnicile profesionale folosite in cabinetele dentare pot albi semnificativ dintii (dar despre asta va povestesc cu alta ocazie).Pana atunci va dezvalui un mic secret - capsunile albesc dintii! Dar dupa ce v-ati masat dintii cu aceste fruce gustoase neaparat spalati-va pe dinti cu periuta si pasta. - profilactice (cu fluor); - pentru dinti sensibili: intradevar se observa efectul dupa aproximativ 3-4 saptamani. Exista si paste cu efect rapid de desensibilizare care de fapt creeaza o bariera protetica la nivelul dentinei si apara dintii de factori iritanti. - pentru probleme gingivale, parodontice: Atentie! nu trateaza problemele ci doar le previne. Contin extracte de plante si ingridienti speciali activi care ajuta la protejarea gingiilor. - pentru copii (cu continut scazut de fluor, gust placut, si lipsa de zahar).

Exista o multime de paste de dinti pe care le puteti alege in functie de nevoile personale, insa mai important este sa acordati mai multa atentie tehnicii periajului. Oricat de bine nu v-ati peria cu periuta si pasta, tot raman resturi de mancare si placa bacteriana in spatiile interdentare. Pentru asta exista ata dentara (ata dentara va salveaza de carii!) si irigator sau dus bucal. Dusul bucal spala eficient spatiile interdentare si locurile greu accesibile din cavitatea bucala fiind obligatoriu pentru purtatorii de aparate ortodontice si lucrari dentare dar si pentru profilaxia cariilor. Pentru dus bucal se foloseste apa distilata si apa de gura. Atentie mare insa la apa de gura care contine clorhexidina si nu este indicat sa o folositi pentru timp indelungat.

Exista o multitudine de mjiloace pentru a avea o igiena orala buna dar mai este nevoie si de vointa, educatie si implicare personala. Nu uitati sa va spalati pe dinti obligatoriu de doua ori pe zi si gasiti posibilitatea sa curatati cu ata dentara spatiile interdentare dupa fiecare masa. Nu uitati sa faceti vizite la stomatolog de doua ori pe an pentru igienizare profesionala si nu ezitati sa cereti sfaturi medicului vostru.

Si la sfarsit as vrea sa zambiti un pic In vizita la dentist: - Imi cer scuze, v-am scos un dinte sanatos si acum va trebui sa-l scot si pe cel bolnav - Vai, ce bucurie dl. doctor! bine ca nu sunteti oftalmolog!