Donna Medical Center-Bucuresti

Imagistica medicala

...
Ecografie abdominala

Ecografie abdominală (abd. total/superior/inferior)

Ecografia abdominală reprezintă o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei abdominale, pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor abdominale.

Ecografia de abdomen se utilizează în special pentru evaluarea și diagnosticarea organelor parenchimatoase (ficat, splină, rinichi, pancreas), a veziculei biliare și a vezicii urinare, precum și a organelor genitale interne masculine sau feminine.Ecografia poate fi utilizată și în algoritmul de investigare a stomacului, a anselor de intestin subțire și colonului, nefiind însă metoda de investigație de referință pentru acestea.

În funcție de nevoi sau afecțiuni, vă puteți programa pentru:ecografie abdominală totalăecografie abdomen superiorecografie abdomen inferior ecografie abdominală copii (pediatrică) - de toate tipurile Ecografia abdominală necesită o pregătire speciala prealabilă și anume:  ultima masă cu cel puțin 8 ore înainte  500-700 ml lichide neacidulate consumate cu 30 minute înaintea orei programate pentru ecografie

Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!

Pentru ecografia abdominală vă puteți programa la următorii medici: Dr. Elena Claudia Teodorescu, Dr. Mihaela Sebeni, Dr. Cristian Nicolae, Dr. Beatrice Median.

...
Sonoelastografie mamara

Sonoelastografia sau elastografia mamară este o metodă complementară ecografiei ce masoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Ajută astfel la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.   În ce constă și care sunt beneficiile sonoelastografiei mamare?  Este esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și un nodul mamar malign. Pacientul poate astfel să evite o operație sau o biopsie inutilă.Nu se poate face fără efectuarea ecografiei standard. Sonoelastografia este de fapt o tehnică ecografică specială (ecograful trebuie să fie dotat cu acest modul special) ce se bazează pe răspunsul diferit al nodulilor mamari la aplicarea unei compresii: formațiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt în general dure, rigide și deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi și se deplasează mai mult ✓ Sonoelastografia prezintă avantaje multiple (ca și ecografia): este neinvazivă, nu iradiază deloc, este nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual  Nu înlocuiește mamografia sau ecografia, ci doar se efectuează în completarea acestora✓ Rezultatul sonoelastografiei este eliberat pe loc   Ai primit un diagnostic grav și ești nesigură de rezultat? Atunci când ești nesigură de precizia investigațiilor deja efectuate în altă clinică, o investigație de second opinion (a doua opinie) are scopul de a confirma sau infirma diagnosticul inițial. La fel ca ecografia mamară, va trebui să repeți sonoelastografia, pentru un diagnostic corect.  Fii sigură că alegi să mergi pentru second opinion la un medic expert în diagnosticarea tipului de afecțiune suspectat, pentru a ști cât mai repede cu ce te confrunți și pentru a putea acționa cat mai repede, în cazul unui rezultat grav. Tu când ai făcut ultimul examen senologic?Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție! Pentru sonoelastografia mamară, vă puteți programa la următorii medici: Dr. Elena Claudia Teodorescu, Dr. Cristian Nicolae, Dr. Monica Mănăilă.

...
Ecografie tiroida (optional sonoelastografie)

Ecografia de tiroidă (tiroidiană) reprezintă o examinare a glandei tiroide cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.

Hormonii produși de glanda tiroidă, influențează aproape toate organele corpului, motiv pentru care este important ca orice modificare a acestora să fie diagnosticată și tratată corect.

S-a constatat că dereglările glandei tiroide se întâlnesc mai frecvent la femei decât la bărbați pentru că funcționarea tiroidei este afectată de modificările prin care trece organismul (sarcină, menopauză etc). 

Când să faci o ecografie de tiroidă?

 Dacă ai un nodul tiroidian sau tiroida crescută în volum. Dacă există un risc înalt de dezvoltare a unui cancer tiroidian. Dacă există simptome ca: amețeli, pierderea sau creșterea în greutate, umflarea gâtului, schimbarea bruscă a nivelului de energie, căderea părului.

Înainte de ecografia de tiroidă, este important să faci și un control endocrinologic.

Ce presupune o ecografie de tiroidă?

Ecografia de tiroidă este o explorare imagistică, o scanare neinvazivă, nedureroasă a regiunii gâtului care nu folosește radiații, ci ultrasunete, adică se poate face ori de câte ori medicul o recomandă.

O ecografie îi oferă medicului informații despre dimensiunea glandei tiroide, despre noduli: dacă există, unde există și ce structură au. Dacă medicul descoperă formațiuni suspecte, în completarea ecografiei, se va realiza o sonoelastografie de tiroidă.

Ce este o sonoelastografie?

Sonoelastografia, fiind la bază tot o ecografie, este o metodă neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă. Diferența este că poate diferenția tumorile canceroase de tumorile necanceroase cu o precizie foarte mare, prin măsurararea elasticității unei formțiuni tiroidiene în comparație cu țesutul adiacent. In softul unui ecograf convențional este încorporat un modul special care permite această măsurare rapidă. 

Pentru ecografia de tiroidă, vă puteți programa la următorii medici: Dr. Elena Claudia Teodorescu, Dr. Mihaela Sebeni, Dr. Cristian Nicolae, Dr. Beatrice Median, Dr. Larisa Caradjova

...
Ecografie mamara

Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează. Este metoda preferată pentru investigarea inflamațiilor / infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare.(Dacă ai peste 40 de ani, experții Donna îți recomandă ca metodă de screening mamografia)

 În ce constă și care sunt beneficiile ecografiei mamare? 

Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor Se efectuează standard bilateral, la ambii sâni. Se poate efectua și unilateral, atunci când este un control la interval scurt a unei modificări unilaterale deja cunoscute sau când pacienta are un sân extirpat Poate fi efectuată în completarea mamografiei, pentru caracterizarea mai eficientă a unor leziuni (pentru un diagnostic exact)Prezintă avantaje multiple: este neinvazivă, nu iradiază deloc, este nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrualRezultatul ecografiei mamare este eliberat pe loc

O tehnică ecografică specială: Ecografia mamară cu sonoelastografie

Ecografia mamară cu sonoelastografie, cunoscută ca și Sonoelastografia mamară, este o metodă complementară ecografiei ce măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Ajută astfel la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.

Ecografia mamară vede ceea ce tu nu poți simți! Tu când ai făcut ultimul examen senologic? Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!

Pentru ecografia sânilor, vă puteți programa la următorii medici: Dr. Elena Claudia Teodorescu, Dr. Mihaela Sebeni, Dr. Cristian Nicolae, Dr. Monica Mănăilă, Dr. Beatrice Median.

...
Mamografie digitala cu tomosinteza (Mamografie 3D

Mamografie digitală cu tomosinteză (Mamografie 3D)

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D este cea mai nouă și avansată tehnică folosită în screeningul și diagnosticul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani, atât pentru pacientele cu risc obișnuit de cancer mamar cât și pentru cele cu risc crescut de cancer mamar, prin beneficiile pe care le aduce comparativ cu mamografia digitală standard 2D, care nu poate vedea anumite modificări ce sunt aparente și mult mai ușor de caracterizat cu ajutorul tomosintezei.Tomosinteza digitală a sânului sau mamografie digitală cu tomosinteză este termenul utilizat pentru mamografia 3D (tridimensională) ce are capacitatea de a crește acuratețea diferențierii între leziunile maligne (canceroase) și leziunile benigne (ne-canceroase). Investigația utilizează doze mici de radiații X pentru a crea o imagine tridimensională a sânului.

În plus, softul C-View, unic în România la Donna Medical Center, permite obținerea unor imagini 2D prin reconstrucția virtuală a imaginilor tridimensionale obținute la tomosinteză. Astfel, medicii noștri pot oferi un diagnostic corect printr-o singură expunere mamografică a pacientei, ceea ce presupune un nivel redus de iradiere. În cazul mamografiilor digitale cu tomosinteză fără softul C-View, pacienta este expusă la iradiere de două ori, atât pentru realizarea tomosintezei, cât și pentru mamografia digitală standard 2D, neputând obține imaginile 2D reconstruite virtual.