Elan Dent-stomatologie sector 2

Protetica

...
Protetica

Coroana reprezinta o constructie prin care se reda dintelui forma si dimensiunea initiala, imbunatatind rezistenta si aspectul estetic.Se folosesc in cazul dintilor rupti sau a cariilor extinse sporind semnificativ rezistenta dintelui. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca se evita formarea cariilor ulterioare printr-o aderenta foarte buna la dinte si printr-o inchidere marginala foarte buna.Exista diferite tipuri de materiale din care pot fi construite aceste coroane, dar cel mai des intilnine sint cele din acrilat, compozit, portelan sau aur. In functie de calitatile acestor materiale exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare, citeva dintre ele fiind enumerate in continuare.

Coroanele ceramice pe infrastructura de metal Satisfac foarte bine cerintele cromatice si se tocesc mai greu decit dintii naturali. Au un aspect natural si sint foarte bine tolerate de gingie. In unele cazuri, pentru a imbunatatii rezistenta coroanei, portelanul este sustinut de o structura de metal, iar din cauza transluciditatii ceramicii dintele poate capata o nuanta putin mai inchisa. Acest lucru este mai evident pentru coroanele din ceramica plasate pe dintii din fata. Exista insa solutii pentru eliminarea acestui neajuns prin folosirea de metale cu nuante deschise (zirconiul), mult mai bine suportat de tesuturile moi.

Coroana de ceramica intergrala Coroanele integral ceramice au urmatoarele avantaje:- satisfac cerinte estetice deosebite datorita absentei metalice- portelanul glazurat are o suprafata fara pori, fiind cel mai biocompatibil material de restaurare. Sunt evitate potentialele alergii si fenomene de toxicitate provocate de aliajele metalice- sanatatea parodontala asigurata de designul marginal "butt-joint" (preparatia cu praguri drepte) ce presupune maiputin material plasat subgingival- transiluminarea gingivala; materialul fiind translucid permite transmiterea luminii la nivelul dintelui si nu produce colorarea tesuturilor adiacente restaurarii- noile materiale folosite pentru jaket-ul ceramic nu abrazeaza dintii antagonisti sau prezinta aceeasi rata de abraziune ca si structurile dentare- individualizarea prin glazurare (pictare) pentru o mai buna integrare coloristica si un aspect mai natural.

Fatete ceramice Fatetarile ceramice sunt restaurari protetice minim invazive, ce au avantajul transluciditatii smaltului natural si a unor refaceri morfologice ce tind spre ideal, corectand atat defecte de smalt ale dintilor cat si de forma, cu rezultate exceptionale.Indicatiile fatetelor ceramice sunt:- dinti modificati de culoare- malpozitii usoare- inchidere de treme si diasteme (spatiile inestetice dintre dinti)- satisfacerea solicitarilor de ordin estetic ale pacientilor

...
Ceramica pe ziconiu

Zirconiul, de fapt oxidul de zirconium, este un cristal, deci un mineral. Material cu densitate foarte mare, nu se modifica din punct de vedere calitativ in cavitatea bucala, este bioinert, deci nu afecteaza tesuturile.

AvantajeSe foloseste de ani de zile ca implant, in chirurgia de sold, pentru articulatiile degetelor si ca substituent de os, deoarece este foarte elastic si are rezistenta buna la incovoiere. Alegerea zirconiului ca suport pentru ceramica a venit in urma constatarilor ca 17%-18% dintre pacienti prezentau alergie la nichel, care este si cancerigen.Gingia acestora isi modifica culoarea ireversibil, afectiune numita metaloza. Cristalul de zirconiu este dur si elastic ca metalele, este alb, deci nu se modifica coloristic gingia. Spre deosebire de portelanul pe suport metalic, in zirconiu lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, dintii realizati au aspect natural perfect.S-a inceput cu lucrari mici, care inlocuiau 1-2 dinti si s-a ajuns ca acum sa se poata realiza punti totale. De altfel, este singurul material din care e fac actualmente punti fara metal!Slefuirea dintilor este minimala, putandu-se pastra vitalitatea dintilor, exact lucrul de care se tem toti pacientii care isi fac o punte dentara fiind astfel indepartat. Desigur, ceramica acoperitoare este cu totul alta decat cea obisnuita, putandu-se arde in cuptoarele speciale de nenumarate ori fara sa se deterioreze.

...
Punti dentare

Puntea dentara da posibilitatea medicului stomatolog de a inlocui un dinte lipsa fara a folosi un implant, prin plasarea unui dinte fals utilizind ca suport dintii invecinati.Puntile dentare imbunatatesc abilitatea masticatorie si reduc posibilitatea migrarii dintilor vecini spatiului lipsa.In cazul in care dintele sau dintii lipsa sint inlocuiti prin punte, dintele sau dintii care vor fi folositi pentru ancorare for fi slefuiti ca in cazul in care li s-ar aplica o coroana. Pentru a evita ulterioarele complicatii ce pot sa apara in urma scaderii resistentei acestori dinti la slefuire, medicul poate hotari ca sa efectueze preventiv un tratament de canal chiar si in cazul in care ei sint sanatosi.Un alt dezavantaj ar fi ca in cazul unei extractii, este necesara trecerea unei perioade de timp (aprox. 3 luni) pina la aplicarea puntii dentare, timp in care locul extractiei se va inchide iar gingia in locul respectiv se va retrage putin