Europroiect Estate - consultanta si training in management Bucuresti
Curs Planul de Management al Proiectului
Cursul Planul de Management al Proiectului in Constructii asigura cunostintele necesare pentru dezvoltarea unui plan care sa respunda cerintelor mentionate in Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor – CATUC. Acest plan urneaza sa fie solicitat de catre toate organizatiile publice si private care vor sa realizeze proiecte de constructii. Prezentam succint legislatia care urmeaza sa fie modificata sau abrogata, solicitarile din lege privind Planul de Management al Proiectului si o curricula a acestui curs.
Proiectul de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor - CATUC a fost aprobat în sedinta de Guvern si urmeaza sa fie validat in luna septembrie 2023.
O multitudine de acte normative vor fi modificate sau abrogate ca urmare a intrarii in vigoare a CATUC :
- Legea 10/1995 privind calitatea în constructii
- Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constr.
- Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului
- Legea 5/2000, Legea 351/2001, Legea 575/2001, Legea 363/2006, Legea 171/1997, OUG 142/2008, HG 907/2016, HG 766/1997, HG 925/1995, HG 525/1996, HG 273/1994, etc.
Prin intermediul Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor vor fi corelate, simplificate, îmbunatatite si reunite într-o structura unitara în cadrul unui singur act normativ clar, coerent, stabil si adaptat realitatilor contemporane nationale, europene si internationale
În acest context, proiectul Codului amenajarii teritoriului urbanismului si constructiilor reprezinta o reforma majora a cadrului normativ prin restructurarea coerenta si corelata a legislatiei si structurii institutionale corespunzatoare în domeniile amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, sub forma codificarii, inclusiv redefinirea conceptuala a unor elemente din sistemul de planificare – proiectare - executie – administrare – control
La Art. 549 din CATUC se mentioneaza ca Planul de Management aferent proiectului investitional în constructii se întocmeste de catre managerul de proiect si se aproba de catre dezvoltator, mentionand la aliniatul (2) ce trebuie sa contina acest plan:
a) definirea scopului proiectului investitional în constructii;
b) managementul costurilor;
c) managementul graficului de derulare al proiectului;
d) managementul achizitiilor;
e) managementul resurselor umane;
f) managementul continutului sau al temei de proiectare;
g) managementul riscurilor;
h) managementul problemelor speciale, altele decât cele referitoare la riscuri;
i) managementul calitatii, inclusiv al problemelor de sustenabilitate;
j) managementul comunicarii în interiorul proiectului si între proiect si terti.
In acest context, toate autoritatile contractante (proiecte cu fonduri publice) cat si investitorii din domeniul privat vor solicita un Plan de Management de Proiect.