Floroiu Hosu Luminita - Birou Mediator, Bucuresti

Servicii de mediere

...
Amenintare

Amenintarea esteinfractiunea prevazuta de art. 193 Cod penal. si reprezinta actiunea

unei persoane de a face cunoscut unei alte persoane, prin cuvinte, gesturi, în scris etc., ca va savarsi impotriva acesteia sau a unei rude apropiate, o fapta sau infractiune. Actiunea penala se pune în miscare la plangerea persoanei vatamate.

Apelati la un mediator autorizat. Incheiati un contract de pregatire a sedintei de mediere. Mediatorul il va invita la o sedinta de mediere in vederea solutionarii amiabile a situatiei conflictuale. Daca accepta invitatia prezentati-va in data stabilita de comun acord la mediator. Mediatorul va intermedia comunicarea dintre parti, si va incerca sa o directioneze catre un acord amiabil. In urma sedintei se va incheia un acord obligatoriu pentru parti sau, in cazul in care medierea esueaza se va incheia un proces verbal cu descrierea rezultatului negativ al medierii. Este indicat ca la mediere sa invitati si un avocat, Acesta se poate dovedi adesea foarte util in procesul de mediere.

Trebuie insa sa intelegem insa ca nu intotdeauna se rezolva orice prin intermediul medierii. In cazurile de amenintare se pot inregistra rezultate negative in procesul de mediere.

Pe de alta parte apeland la un mediator se poate ajunge la impacarea partilor, fapt care atrage înlaturarea raspundererii penale.

...
Violare de domiciliu

Consta in patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta

sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia. Obiectul juridic special al infractiunii il reprezinta relatiile sociale referitoare la apararea libertatii persoanei sub aspectul vietii domestice. Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana, iar cel pasiv este detinatorul de fapt al imobilului, persoana care foloseste domiciliul violat.

Si in acest caz se poate apela la mediator pentru a se ajunge la mediere pe cale amiabila a rezolvarii integritatii teritoriale (granituire) si imobiliare, succesiuni.

...
Violente

Ca si conflictul sau disputa, violenta este mai mult sau mai putin inteleasa.

La fel ca si in zicala:“cine a fost mai intai: oul sau gaina?”, si in cazul acestor doua probleme este dificil de dat seama daca violenta este cea care declanseaza conflictul sau problema sta invers.

De multe ori, in comportamentul nostru, nu recunoastem violenta. Ne inchipuim ca ea reprezinta  numai crime, razboaie, lupte, batai. Insa, nu doar acestea sunt concepte despre violenta, nu doar la aceste actiuni trebuie sa ne gandim cand vorbim despre acest aspect. 

Atunci cand vorbim despre violenta fizica ne referim la toate actele fizice care au ca scop ranirea unei persoane.

Violenta pasiva sau, asa cum este ea cunoscuta mai bine, violenta psihologica, are ca obiect emotiile unei persoane. Ea urmareste crearea unor rani emotionale ce cu greu pot fi vindecate, prin vorbe sau atitudine.

Argumentele împotriva folosirii medierii în cazurile de violenta în familie se refera la faptul ca exista un dezechilibru de forte între victima si agresor, mai ales în cazuri de violenta repetata, si ca medierea implica vointa comuna a partilor, care sunt dispuse sa ajunga la un compromis, pentru a gasi cea mai potrivita solutie, precum si buna credinta a acestora.

Pe de alta parte, exista si argumente în favoarea folosirii procedurii de mediere în cazuri de violenta în familie. În unele cazuri, medierea reprezinta metoda adecvata de interventie, mai ales, de exemplu, în cazuri de violenta ocazionala. Recurgerea la proceduri judiciare ar putea duce la exacerbarea conflictului.

Pare sa existe un consens referitor la faptul ca utilitatea medierii trebuie evaluata de la caz la caz.

...
Cauze penale - loviri

În cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea

plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, medierea poate fi calea cea mai potrivita ca partile sa ajunga la un acord.Nici în restul cauzelor penale medierea nu este exclusa, întrucât o serie de aspecte importante în cadrul procesului penal pot fi solutionate prin mendiere, mai ales cu privire la latura civila.Fiind si în acest caz o alegere  a partilor daca apeleaza sau nu la procedura medierii, în Legea nr.192/2006, în cuprinsul alin.(2) al art. 67 se precizeaza expres:”Nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constrânsi sa accepte procedura medierii”.Dreptul la asistenta juridica este un drept esential ce este necesar a fi respectat si în procedura medierii. Acest aspect este reglementat expres în cuprinsul art. 68 din Legea nr.192/2006, care prevede:(1)În cauzele penale medierea trebuie sa se desfasoare astfel încât sa fie garantat dreptul fiecarei parti la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit potrivit prezentei legi, prin care se închide procedura medierii, trebuie sa arate daca partile au beneficiat de asistenta unui avocat si de serviciile unui interpret ori, dupa caz, sa mentioneze faptul ca au renuntat expres la acestea”(2) În cazul minorilor, garantiile prevazute de lege pentru desfasurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzator, si în cadrul procedurii de mediere” .Partile pot apela la mediere atât în faza de urmarire penala, cât si în faza de judecata, efectele parcurgerii procedurii de mediere fiind specifice fiecarei etape.

...
Divorturi

Sotii ajung in instanta datorita unor certuri, ambitii, adulter, lipsa banilor sau a altor probleme, ce s-au acumulat in timp. Copii sufera si ei iar lipsa unuia dintre parinti poate afecta in mod iremediabil buna educatie a copilului.Desfasurarea procesului de divort in zona publica a salilor de judecata este suportata cu greu de ambii parinti. Probe, martori incomozi ce relateaza din scenele vietii, copiii ce sunt audiati sa aleaga intre parinti, acuzatii, adevaruri si minciuni, toate se deruleaza in sala de judecata. De multe ori unul din parinti suparat si satul de toate lucrurile se duce la judecatorie si depune actele de divort crezând ca alta alternativa nu mai exista.Medierea inaintea divortului poate fi benefica pentru ambii soti din urmatoarele motive:

  • se poate evita divortul ;
  • copiii pot avea in continuare o educatie data de ambii parinti ;
  • confidentialitatea conflictelor dintre cei doi soti;
  • cheltuieli mici;
  • pastrarea relatiei dintre cei doi ;
  • evitarea partajului si a pensiei alimentare ;
  • salvarea familiei si a casniciei ;

Pe de alta parte medierea poate fi benefica atat pentru soti cat si pentru parintii si rudele acestora, indiferent daca sotii ajung sau nu la concluzia de a mai convietuii impreuna.

...
Servicii

Hosu Luminita asigura servicii de mediere aurorizata pentru toate situatiile conflictuale, mentionate in acest moment, in Codul Penal pentru care se aplica sedinta de informare in mediere si abordarea medierii ca solutionare pe cale amiabila.

In urma sedintelor de informare, mediatorul le va elibera tuturor participantilor certificate de prezenta. In cazul in care cei vizati refuza sa participe si sa se supuna legii, vor suporta consecintele mentionate de lege.

Seminarul de informare in privinta medierii poate dura si 15 zile.

 

Codul Penal prevede urmatoarele, ca infractiuni pentru care prin retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor se inlatura raspunderea penala:

  • Lovirea sau alte violente – art. 180
  • Vatamarea corporala – art. 181
  • Vatamarea corporala din culpa – art. 184
  • Violarea de domiciliu – art. 192 alin. (1)
  • Amenintarea – art. 193
  • Distrugerea – art. 217
  • Abuzul de incredere – art. 213
  • Tulburarea folosintei locuintei – art. 320
  • Tulburarea de posesie – art. 220
  • Divorturi
  • Abandonul de familie – art  305
  • Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului – art. 307
  • Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila – art. 210
  • Insulta – art. 205
  • Calomnia – art. 206
  • Violarea secretului corespondentei – art. 195
  • Divulgarea secretului profesional – art. 196
  • Seductia – art. 199
  • Gestiunea frauduloasa – art. 214

 Tarifele aplicate pentru aceste servicii sunt mici in ceea ce priveste raportul pret / rezultate, tocmai pentru ca Hosu Luminita se dedica si se implica profund in fiecare caz de mediere pe care il abordeaza.

...
Abuz de incredere

Infractiune care face parte din categoria infractiunilor contra patrimoniului

( avutului personal sau particular sau public), asezate in t. III, art. 213, C, partea speciala si consta in insusirea unui bun mobil ala altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept, ori refuzul de a-l restitui.

...
Tulburarea folosintei locuintei

Solutionare pe cale amiabila a consecintelor rezultate din tulburarea folosintei locuintei.

Fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil, ori prin care se impiedica normala folosinta a locuintei, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Legea mai mentioneaza:

"Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin galagie poate fi pedepsita cu o amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei;Tulburarea linistii locatarilor, intre orele 22.00 si 08.00, prin zgomote sau prin folosirea oricarui obiect sau instrument muzical la intensitate mare, in localurile sau in sediile persoanelor juridice, aflate in imobile cu destinatia de locuinta sau in apropierea acestora; in acest caz amenzile variaza intre 500 si 1.500 de lei"

Cautati si in acest caz un mediator autorizat si apelati la servicii de mediere pentru ca stingerea conflictului pe cale amiabila este o decizie inteleapta.

Impacarea partilor prin mediere inlatura raspunderea penala

...
Abandon de familie

Solutionarea pe cale amiabila a integritatii familiale (divort, parasire a familiei de catre

unul dintre parinti sau de catre amandoi, abandonul copilului minor, incredintarea copilului minor).

Conform legii (art. 305) Abandonul de familie este: Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:

a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca,

se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Apelarea la servicii de mediere oferite de un mediator autorizat poate avea ca rezultat reducerea impactului negativ asupra partilor, atat financiar cat si tensional, dar si a efectelor pe care un astfel de eveniment il lasa asupra minorului. Implicarea unui mediator, este o decizie responsabila, care va poate scuti de multe neplaceri.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.

Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.

...
Incredintarea minorului

Atunci cand parintii divorteaza, un element extrem de important si sensibil este

interesul superior al copilului, asigurat prin lege. Odata cu hotararea de divort, este luata si decizia privind incredintarea minorilor din casatorie (termen popular – custodie copil, desi din punct de vedere juridic in Romania acest termen are o alta semnificatie).

Chiar în lipsa unei cereri explicite din partea sotilor, hotararea de divort stabileste caruia dintre parinti i se vor incredinta copiii spre crestere si educare si care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor minori din casatorie.

In cazuri exceptionale, insa, instanta poate decide incredintarea minorului si unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire, spre crestere si educare.Pentru cuplurile care ajung in imposibilitatea de a mai continua casatoria, medierea este solutia prin care parintii reusesc sa desfaca o casatorie cu efecte mult mai mici asupra copiilor. In urma medierii, atat parintii cat si copiii vor fi mai putin afectati, prin mediere reusind a se pune bazele unui nou tip de relatie ce se naste. Astfel, parintii vor reusi in continuare sa se concentreze asupra interesului copiilor si vor reusi sa-si creasca in continuare copiii, in buna intelegere, iar copiii care accepta cel mai greu ruptura dintre parinti vor fi mai putin afectati cand vor intelege ca parintii vor fi in continuare impreuna, alaturi de ei.

...
Vatamare corporala sau din culpa

Impacarea partilor prin mediere (autor-victima) in caz de vatamare corporala grava,

inlatura raspunderea penala a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sanctionat penal.

Impacarea partilor prin mediere se poate face pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de cercetare penala, parchetul (procurorul) este obligat sa dispuna, prin rezolutie, neinceperea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor cu ajutorul unui mediator intervine in faza de urmarire penala, procurorul este obligat sa dispuna incetarea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de judecata, pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata, instanta de judecata este obligata sa dispuna achitarea inculpatului (autorului accidentului).

Indiferent de data producerii accidentului, daca nu a ramas definitiva hotararea penala, impacarea partilor prin mediere inlatura raspunderea penala. Aceasta datorita faptului ca legea penala retroactiveaza, aplicandu-se legea penala cea mai favorabila,  in toate dosarele penale si in toate procesele penale aflate pe rol.

 

Art. 132 Cod procedura penala – Impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura  raspunderea penala (care are ca obiect sanctiunea penala) si stinge si actiunea civila (pretentiile de despagubire).

Impacarea partilor prin mediere este personala si produce efecte numai daca intervine pana la ramanerea definitiva a hotararii penale.

Partile conflictului au deplina libertate in mediere: au dreptul de a-si alege mediatorul, dreptul de a decide ce conflict doresc sa -l solutioneze pe calea medierii si continutul acestuia, dreptul de obtine confidentialitatea partilor si mediatorului si de a pastra confidentialitatea celor spuse in timpul sedintei de mediere , dreptul de a decide solutia, dreptul de a fi asistate pe tot parcursul procedurii, dreptul de a fi informate, dreptul la un tratament echidistant, nediscriminatoriu, bazat pe buna-credinta, etc.

Categorii
Date de contact
0212531985; 0773824904
Calea Mosilor, Nr. 241, Bl. 47, Sector 2 , Bucuresti
Distribuie