Gisar Consulting - Consultanta de mediu Bucuresti

Avize si autorizatii

...
Aviz de Mediu

Aviz de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu – act tehnico-juridic eliberat in scris de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite obligatiile de mediu, ca prevederi ale unui program pentru conformare, in vederea asumarii acestora de catre partile implicate, in urmatoarele situatii: schimbarea titularului unei activitati cu impact asupra mediului si/sau modificarea sau incetarea unor astfel de activitati, inclusiv pentru vanzare de actiuni, vanzari de active, fuziune, divizare, concesionare, dizolvare urmata de inchidere, lichidare in conditiile legii. Documentul este emis in scopul cunoasterii impactului asupra mediului de catre partile implicate in tranzactie si asumarii responsabilitatilor privind protectia mediului.
 
Solicitarea si obtinerea avizului de mediu pentru planuri si programe este obligatorie pentru adoptarea planurilor si programelor care pot avea efecte semnificative asupra mediului.

Avizul de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada punerii in aplicare a planului sau programului.

Procedura de reglementare si competentele de emitere a avizului de mediu pentru planuri si programe sunt date prin Legea 292/2018 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe.

Etapele procedurale ce trebuie parcurse in vederea evaluarii adecvate sunt stabilite conform ordinului pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar.

...
Acord de Mediu

Acord de mediu – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditile si, dupa caz, masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate în cazul realizarii unui proiect. Solicitarea si obtinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activitatilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului – potrivit art. 11, alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Acordul de mediu este valabil pe toata perioada punerii in aplicare a proiectului.
Procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) este ceruta de DIRECTIVA 2014/52/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, (Directiva EIA). Aceasta Directiva este transpusa prin Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului
 
Solicitarea si obtinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activitatilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului.
 
Procedura de evaluare a impactului asupra mediului consta in:
 
 

parcurgerea etapelor ce au ca obiect stabilirea necesitatii supunerii unui proiect evaluarii impactului asupra mediului;
 
 

evaluarea impactului asupra mediului;
 
 

consultarea publicului si a autoritatilor publice cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului;
 
 

luarea in considerare a raportului evaluarii impactului asupra mediului si a rezultatelor acestor consultari in procesul decizional;
 
 

luarea deciziei de emitere/respingere a acordului de mediu;
 
 

asigurarea informarii asupra deciziei luate.
 
Acordul de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada punerii in aplicare a proiectului.
 
In cazul in care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii acordului de mediu sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii, autoritatea competenta decide, dupa caz, pe baza notificarii titularului, mentinerea acordului de mediu sau necesitatea revizuirii acestuia, informand titularul cu privire la aceasta decizie.
 
Procedura de reglementare si competentele de emitere a acordului de mediu sunt prevazute in Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

...
Autorizatie de mediu

Autorizatie de Mediu – act tehnico-juridic emis de autoritatile competente pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si / sau parametrii de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia in functiune;
Autorizatie Integrata de Mediu – act tehnico-juridic emis de autoritatile competente, conform dispozitiilor legale in vigoare privind prevenirea si controlul integrat al poluarii;
 
Autorizatia / autorizatia integrata de mediu se emite dupa obtinerea celorlalte avize, acorduri, autorizatii, dupa caz, ale autoritatilor competente, potrivit legii.
 
Procedura de reglementare este stabilita prin OM nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Lista activitatilor pentru functionarea carora este necesara obtinerea autorizatiei de mediu este data in Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.
 
Autorizatia de mediu si autorizatia integrata de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada in care beneficiarii lor obtin viza anuala, confor Legii 219/2019 pentru completarea si modificarea legii 195/2005.

...
AVIZE SI AUTORIZATII DE GOSPODARIRE A APELOR

avizul de gospodarire a apelor este necesar pentru executia de lucrari pe ape sau in legatura cu apele;
 
 

autorizatia de gospodarire a apelor este necesara pentru punerea in functiune a acestor lucrari.
 
Avizul si autorizatia de gospodarire a apelor sunt documente emise de o autoritate competenta in domeniu, iar noi intocmim documentatiile tehnice necesare obtinerii.
 
Potrivit Legii apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, introduce obligatia utilizatorului de apa de a solicita si obtine, la faza de proiectare, un “AVIZ DE GOSPODARIRE A APELOR” ce reglementeaza atat regimul lucrarilor care se construiesc pe ape sau au legatura cu apele, cat si activitatile social-economice, cu efecte potential negative asupra componentei hidraulice a mediului. Punerea in functiune sau exploatarea acestor lucrari se face numai in baza “AUTORIZATIEI DE GOSPODARIRE A APELOR”.
 
Autorizatia de gospodarire a apelor reprezinta actul care conditioneaza din punct de vedere tehnic si juridic functionarea sau exploatarea obiectivelor noi, construite pe ape sau care au legatura cu apele de suprafata, subterane, cu zona costiera, faleza, litoralul si plaja marii, cu apele maritime interioare, marea teritoriala, zona economica exclusiva si platoul continental, precum si functionarea si exploatarea in continuare a celor existente si dupa caz, desfasurarea activitatii de depozitare, manevrare, si/sau transport prin conducte a substantelor periculoase, sau alte activitati pe sol sau in subsol care pot conduce la evacuarea indirecta de substante periculoase in apele subterane sau de suprafata.

...
Acord de Preluare Ape Uzate

Evacuarea apelor uzate in reteaua publica de canalizare poate fi realizata numai pe baza unor documente justificative si respectand normele si normativele in vigoare cu privire la conditiile si calitatea apelor evacuate.
 
Care sunt actele necesare obtinerii acordului de preluare a apelor uzate?
 
Avizul si autorizatia de gospodarire a apelor sunt documente emise de o autoritate competenta iîn domeniu, iar noi intocmim documentatiile tehnice necesare obtinerii.
 
 

cerere tip;
 
 

copie certificat constatator (emis de ORC pentru punctul de lucru respectiv);
 
 

memoriu de prezentare si declaratie;
 
 

planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale a retelei de canalizare municipala;
 
 

schita retelei interioare de canalizare;
 
 

schema flux a instalatiilor de preepurare, fisele tehnice ale instalatiilor de preepurare;
 
 

copie dupa Autorizatia de Gospodarire a Apelor/ Notificarea de functionare/ casare / conservare (pentru utilizatorul care detine sursa de apa subterana);
 
 

avizul sanitar emis de Directia de Sanatate Publica Bucuresti pentru unitatile specificate in Ordinul nr.188/2002, cu modificarile si completarile ulterioare – NTPA 002 – art. 6;
 
 

documente de predare a deseurilor conform Legii 211/2011 (grasimi, uleiuri, slamuri, produse petroliere, ape uzate cu continut de substante periculoase etc. );
 
 

buletine de analize pentru fiecare camin racord / sectiune de control prin care sunt evacute apele uzate in reteaua publica de canalizare de catre utilizator (cu o vechime de cel mult 30 de zile calendaristice).
 
Documentatiile tehnice (Memoriul de prezentare si Planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale a retelei de canalizare municipala) reprezinta elementele cheie ale solicitarii, de acuratetea acestora depinzand obtinerea Acordului de Preluare a apelor uzate. De aceea, este recomandat ca aceste documentatii sa fie elaborate de catre specialisti cu experienta in domeniu, in conformitate cu situatia existenta in amplasament.
 
In functie de complexitatea activitatii, in urma analizei dosarului, pot fi solicitate si alte documente relevante pentru emiterea acordului de preluare a apelor uzate.

Categorii
Date de contact
0723202147; 0314378881; 0214201949
Str. Petre Ispirescu, nr. 107, Sector 5
Distribuie