Total Heat - Sisteme de Incalzire in pardoseala, Bucuresti

Incalzire in pardoseala

...
Incalzire in pardoseala

Tot ce ai nevoie sa stii despre sistemele de incalzire in pardosealaIndata ce foile calendarului trec de luna august, incepem sa apreciem din nou caldura. Si cum in zilele racoroase de toamna sau de iarna, aerul rece are deosebita placere sa se intinda pe dusumea, trebuie sa gasim solutiile adecvate, iar una dintre acestea este incalzirea in pardoseala.

De ce sa alegi incalzire in pardoseala?Cand vremea se raceste, aerul rece se asterne pe pardoseala facandu-ne sa il simtim chiar si cand caloriferele sau soba duduie de caldura. Mai rau, daca te bazezi pe un aparat de aer conditionat atarnat undeva sus pe perete, lucrurile devin si mai complicate deoarece aerul cald ajunge jos, la podea, cu greu. Cum legile fizicii nu pot fi schimbate, solutia ca aerul cald sa vina de jos si, circuland natural, in sus, sa incalzeasca uniform intreaga incapere. Acest lucru este posibil prin instalarea unui sistem special de incalzire prin pardoseala. Confortul obtinut din caldura uniform degajata este doar unul din multele beneficii ale unui sistem de incalzire in pardoseala. Acesta devine invizibil, economisind spatiul ocupat de calorifere sau alte sisteme de incalzire. Este usor de controlat si poate fi distribuit sub podea intr-un mod uniform sau in functie de anumite criterii. Este perfect atunci cand ai copii, mai ales pentru bebelusii care abia incep sa mearga si pentru care dusumeaua este locul preponderent de joaca. Un astfel de tip de incalzire in pardoseala elimina aproape complet riscul aparitiei mucegaiului in dusumea, in colturi sau pe peretii care sunt inspre exterior. Este de asemenea mai eficient deoarece este nevoie de mai putina caldura pentru a ajunge la o temperatura confortabila in incapere spre deosebire de sistemele clasice unde tavanul devine cel mai cald loc din casa si este nevoie de o cantitate suplimentara de energie pentru a se ajunge la temperatura dorita si in apropierea dusumelei.

 

Ce fel de incalzire prin pardoseala poti alege?Sunt doua tipuri principale de incalzire in pardoseala:      -Incalzire in pardoseala bazata pe apa      -Incalzire in pardoseala bazata pe incalzire electrica.Sistemul bazat pe apa functioneaza pe principiul unui calorifer. Tevi prin care trece apa calda sunt instalate sub podeaua pe care o incalzesc. Apa nu trebuie sa ajunga la temperaturi foarte inalte, lucru care face ca acest sistem sa fie eficient din punct de vedere energetic. In mod normal, un boiler clasic este suficient pentru care asigura incalzirea catorva camere.Pentru o astfel de solutie, trebuie insa luat in considerare un spatiu in care sa fie amplasat boilerul sau rezervorul in care apa este incalzita si impinsa prin tevi. Acest sistem este recomandat si foarte eficient daca poate fi cuplat la un sistem de incalzire pe baza de energie solara. Astfel, apa incalzita de razele soarelui este transferata direct in tevile de sub dusumea. De asemenea, trebuie luat in calcul riscul inghetarii, nefiind recomandat pentru locuinte in care anumite camere nu sunt folosite timp indelungat sau acolo unde exista riscul de inghet, cum ar fi o cabana sau o casa de vacanta la munte. Evident, sistemul ar trebui sa permita eliminarea apei, dar intreg procesul de incalzire prin pardoseala devine mai complicat.Sistemul bazat pe incalzirea electrica presupune instalarea unor cabluri speciale care incalzesc dusumeaua. Se recomanda impartirea acestei instalatii pe camere sau in zone ale camerei pentru un control mai eficient si posibilitatea de a avea temperaturi diferite in camere diferite.Pentru a eficientiza un astfel de sistem de incalzire, atat pentru incalzirea cu apa cat si cea electrica, se pot instala intre tevi sau cablurile de incalzire si pardoseala niste placi speciale de aluminiu care raspandesc uniform caldura pe suprafata intregii dusumele.Indiferent de sistemul ales, foarte importanta este tipul de dusumea folosita. Acest  sistem se poate se poate instala deopotriva sub parchet sau sub gresie avand insa timpi diferiti de incalzire.In cazul parchetului este recomandat cel stratificat ce permite mai usor transferul de caldura. Se poate de asemenea opta pentru un parchet mai subtire, dar rezistent.La fel de importanta este suprafata pe care se aseaza sistemul de incalzire in pardoseala. Acesta trebuie izolat pe cat posibil de pamant pentru a impiedica astfel, cat mai mult, scurgerea caldurii .

 

Ce nu este placut la incalzirea in pardoseala?Un dezavantaj al unui astfel de sistem, este timpul necesar pana la incalzire, iar acesta depinde in mare masura de tipul de dusumea. In cazul unei dusumele de lemn sau parchet, poate fi vorba de 30 de minute pana la o ora pentru a se atinge o temperatura confortabila in camera in timp ce pentru o podea de beton sau gresie este nevoie de cateva ore. Pe de alta parte, caldura inmagazinata se degaja in camera chiar si dupa oprirea sistemului de incalzire in pardoseala ca si in cazul unei sobe cu teracota.Dispunerea mobilei in camera poate influenta rapiditatea cu care se incalzeste aerul. De exemplu, intr-un dormitor in care dusumeaua este acoperita aproape complet de pat, sifonier sau alte piese de mobilier, acest sistem de incalzire in pardoseala poate deveni ineficient sau timpul de incalzire a camerei poate creste destul de mult. De aceea, inainte de a alege aceasta varianta, este important sa se stabileasca si zonele in care va fi amplasata mobila astfel incat sistemul de incalzire in pardoseala, sa se poata amplasa in configuratia in care se obtine maximul de eficienta.Evident, o astfel de solutie de incalzire prin pardoseala nu se poate adopta peste noapte de aceea, daca planuiesti sa iti renovezi casa sau tocmai iti construiesti casa pe care o visezi, ia in calcul si aceasta varianta. Investitia va merita cu siguranta prin confortul pe care ti-l ofera si chiar prin economia de energie realizata pe termen lung.

 

Sistemul de incalzire in pardoseala, util in situatii multipleNu doar in casa poti beneficia de un sistem de incalzire in pardoseala. La fel de bine, poate fi instalat intr-o sala de gimnastica unde se lucreaza foarte mult la nivelul podelei, intr-o cresa sau intr-o gradinita unde copiii sunt greu de controlat in ceea ce priveste imbracamintea. Un astfel de sistem poate fi instalat chiar si afara, pe un teren aflat in aer liber pentru a scapa de grija dezapezirii sau pe o rampa foarte abrupta de iesire dintr-un garaj unde orice strat de polei sau zapada iti face viata dificila.