Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie

Policlinici in subordine

...
Policlinica Balneara Sovata

Scurt istoric al statiunii balneoclimaterice SovataAtestata documentar din anul 1578 (Zowatha) statiunea se afla asezata la poalele muntilor Gurghiu pe cursul superior al Tirnavei mici, fiind una dintre cele mai renumite statiuni balneoclimaterice din tara.Lacurile sarate calde din Sovata au fost folosite pentru bai si tratamente din cele mai vechi timpuri.Prima pomenire a lacurilor curative din Sovata dateaza din 1769 (Istvan Halmagyi).Prima descriere stiintifica a lacurilor apare in car-tea inginerului de mine Iohan Fichtel, carte aparuta la Sibiu in anul 1780 .Lacuri sarate,munti de sare sunt peste tot in lume,dar faima statiunii Sovata se datoreaza lacurilor heliotermale. Efectul heliotermic apare numai in cazul in care suprafata unui lac sarat este strabatuta de un piriu dulce.Stratul de apa dulce cu grosimea de citva cm produce un efect de sera in urma caruia apa sarata din adincime de pina la 2-3 m se poate incalzi la 70 grade celsius.Efectul heliotermic a Lacului Ursu, cel mai renumit lac din statiune, este unic in Europa.Fenomenul heliotermic a fost explicat si descris pentru prima data in lume de Sandor Kalecsinszki, care a efectuat experiente in Sovata intre anii 1898-1901.

 

Lacul Ursu s-a formet intr-o dolina de sare , in urma astuparii unui ponor (gaura prin care un piriu intra sub pamint, devenind piriu subteran).Se cunoaste cu exactitate data formarii sale , 27.V.1875 ora 11,00.Aceasta bogatie naturala este inconjurata de paduri seculare,strabatute de piriuri cristaline.

 

O alta curiozitate o reprezinta vegetatia abundenta care inconjoara statiu- nea ,lucru mai puti cunoscut in zonele cu masive de sare Proprietitile terapeutice ale lacurilor, si posibilitatea de a folosi pentru bai curative se datoreaza localnicilor Jozsef Veress si Lajos Ilyes. Lacul minune Ursu care se afla intr-un mediu pitoresc avea o faima care, in scurt timp a devenit europeana.Inainte de primul razboi mondial devenea locul de intilnire al oamenilor de cultura din epoca respectiva.Statiunea Sovata traieste o a doua perioada de inflorire intre cele doua razboaie mondiale sub conducerea vestitului balneolog prof.Dr.Marius Sturza.

 

Din anul 1920 devine cea mai populara statiune balneoclimaterica din Romania.Cea mai mare reclama pent- ru statiune o fac vizitele familiei regale la Sovata.Intre 1926-1937 se construieste cladirea principala cu baza de tratament URSU, unde se afla in prezent sediul Policlinicii Balneare Sovata.Dupa anii 1970 au loc cele mai mari investitii din istoria statiunii.In anul 1974 se construieste Hotelul Sovata si in anii urmatori hotelurile Alunis,Faget,Bradet,Hefaistos.In 1884 Sovata a fost atestata oficial ca statiune balneara.

 

Tratamentul balneofizical, profilul statiunii.

Existenta unori factori curativi naturali fericit imbinati-apele sarate ale l lacurilor helioterme, namolul terapeutic, bioclimatul sedativ de crutare- a conferit statiunii Sovata un dublu profil de cura balneara si de odihna.In privinta curei balneare statiunea este pro filata in principal pe tratamentul afectiunilor aparatului genital a femeii si afectiunilor aparatu lui locomotor (boli reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare),apoi afectiuni post traumatice,iar ca boili asociate unele boli endocrine,afectiuni neurologice periferice,nevroze.

 

Curele balneare sunt de trei feluri: profilactice,terapeutice si recuperatorie (de reabilitare). Durata curelor sunt de 10-20 zile.Metodele balneofizioterapeutice aplicate in statiunea Sovata sunt : aplicatii ale apei clorurosodice, aplicatii ale namolului sapropelic Sovata, metode de fizioterapie(toata gama), masaj terapeutic, kinetoterapie si climatoterapie.

 

Medicii Policlinicii Balneare Sovata: 

Dr.Harsan Cornel

medic specialist BFT,

Dr.Cozma Victor Ioan

medic specialist BFT,

Dr.Bordi Szasz F.Paraschiva

medic specialist BFT,

asistent sef Toos Jozsef.

Sovata la 03.01 2011        

Medic sef Policlinica -

Dr. Harsan Cornel

...
Policlinica Balneara Pucioasa

SCURT ISTORIC AL STATIUNII PUCIOASA SI POLICLINICII BALNEARE

 

Statiunea este asezata la 100 km distanta de Bucuresti ,20 km de Targoviste si 40 km de Sinaia, pe valea raului Ialomita,intr-o zona colinara, la altitudinea de 600 m,cu un climat bland, de crutare. Raul , padurile si zacamintele din zona creaza o ionizare negativa a aerului benefica cu efect vizibil in ameliorarea afectiunilor pulmonare.

 

Numele Statiunii Pucioasa provine de la existenta in zona a unor mari zacaminte de pucioasa (sulf). Inca de pe vremea romanilor aceste rezerve de sulf au fost exploatate prin minerit subteran.In 1928 ,Doctorul Constantin Olanescu a organizat primul stabiliment balnear medical din Romania folosind resursele si metodele locale. Ulterior, statiunea a continuat sa se dezvolte prin amenajearea unui mare stabiliment balnear ,ultramodern la acea data. Acesta a fost distrus la marele cutremur din 1947,printr-o alunecare de teren. Catastrofa nu s-a soldat cu victime umane ,dar intrarile in galeriile minelor de sulf romane au fost complet acoperite. De asemenea ,anumite izvoare au fost infundate.

 

Pentru a se ajunge la apa de sulf acumulata in galerii s-au sapat puturi si s-au instalat pompe. Apa extrasa astfel are in compozitie sulfati si sulfiti foarte utili din punct de vedere terapeutic si contine extrem de putin Hidrogen sulfurat (compus nociv de descompunere al apelor sulfuroase care confera mirosul caracteristic Уde ou clocitФ prezent in majoritatea celorlalte ape de acelasi tip din alte locuri).Prin compozitia sa ,apa de sulf utilizata sub forma de bai si aerosoli construieste depozite de sulf in organismul pacientului .

 

Din aceste depozite ,organismul foloseste treptat cantitatile de sulf de care are nevoie pentru a-si reface structura mucopolizaharidelor si a altor substante proprii care intra in compozitia tesutului conjuctiv, elastic, a cartilajelor, oaselor ,fasciilor, tendoanelor, etc. In acest mod ,efectele bailor cu ape sulfuroase sunt complexe.Ele actioneaza benefic asupra artrozelor, artritelor si tuturor celorlalte afectiuni articulare periferice sau ale coloanei vertebrale ,refac structura osoasa dupa traumatisme si fracturi, reduc osteoporoza, au afecte antialergice si antiasmatice cu regenerarea elasticitatii tenului si tesutului cutanat in general,si cu regenerarea parului.

 

Prin actiunea supra alveolei pulmonare , baile de sulf produc efecte antiasmatice .La hotelul Turist ,terapia bolior respiratorii e completata de existenta unei saline artificiale. Prin regenerare tesuturilor endocrine, baile de sulf produc un efect de aparenta intinerire, cu cresterea fertilitatii, a potentei si libidoului. Efectele sunt spectaculoase in tratamentului frigiditatii si infertilitatii, de asemenea ,al obezitatii, gutei si diabetului zaharat.

 

Ulterior ,in 1953, vechiul stabiliment balnear construit de dr Olanescu a fost marit construindu-i-se inca o aripa.Acest complex a fost folosit pentru cazare si tratament de cea mai inalta calitate si profesionalism si este acum Hotelul Turist,cunoscut in zona si sub numele de ,,Balnearul vechiФ.

 

Mai tarziu , in 1989, a fost dat in folosinta inca un complex hotelier si balnear construit atunci pentru Uniunea Nationala a CAP-urilor si devenit acum Hotelul Ceres.In ambele hoteluri functioneaza sectii profesionale ala Institutului National de Balneologie care verifica si acrediteaza periodic calitatea factorilor naturali de cura (ape sulfuroase, calitate aerului ,etc) .

 

Intregul personal medical cu gradul profesional cel mai inalt posibil este asigurat ,instruit , verificat si acreditat la nivel european de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.

 

La policlinica Balneara care functioneaza in incinta hotel Turist asistenta medicala este asigurata de

 

dr. Stan Mariana ,

doctor in stiinte medicale ,medic primar BFTRM

cu competenta in acupunctura si studii de homeopatie

 

si asistent sef Ionita Marieta impreuna cu un colectiv de cadre medicale.

...
Policlinica Balneara Lacu Sarat

Lacu Sarat este o cocheta statiune balneara, situata in Campia Brailei la numai 5 km de orasul Braila, de care se leaga printr-o linie de tramvai.

 

Statiunea este inconjurata de 70 ha de padure care atenueaza climatul excitant de stepa si constituie un placut loc de recreere.Lacul cu salinitate crescuta este format pe un vechi curs al Dunarii iar fundul lacului este acoperit pe intreaga suprafata de un namol terapeutic cu grad ridicat de mineralizare.Primele cercetari stiintifice au fost intreprinse in 1861 cand a fost intocmit un studiu asupra valorii terapeutice a lacului. S-a efectuat analiza chimica a apei si a namolului, au urmat primele recomandari facute de medici.In anul 1879 au fost construite primele stabilimente balneare.

 

De numele acestei statiuni este legata si aparitia primei publicatii periodice in balneologia romaneasca, buletinul saptamanal ДLacu Ц SaratФ (20 mai 1905) tiparit la Braila.Timp de aproape 100 de ani tratamentele s-au putut efectua numai in perioada de vara, acum datorita noilor amenajari si dotari statiunea a capatat un caracter permanent.

 

Este unul din locurile din tara cu cel mai mare numar de ore de stralucire a soarelui (2.200 ore pe an).

Principalii factori naturali de cura ai statiunii sunt:- apa sulfatata, clorurosodica, magneziana a lacului cu un grad ridicat de mineralizare de peste 80g/l- namolul sapropelic cu un grad ridicat de hidrogen sulfurat, bogat in substante minerale (40%) si organice (30%)- climatul excitant de stepa.

 

Din anul 1999 hotelul Perla este dotat cu o moderna baza de tratament ce permite recuperarea afectiunilor aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice, afectiuni posttraumatice, afectiuni ale sistemului nervos central.In baza de tratament Perla si TBRCM lucreaza personal medical de inalta calificare in balneofizioterapie si recuperare medicala.

 

Cei doi medici sunt :

Doctor Steluta Matei - medic primar

Doctor Anisoara Ralea -

medic primar, medic coordonatorAsistent Sef Gligore Maria - asistent principal BFT

...
Policlinica Balneara Singeorz Bai

Localitatea Sangeorz-Bai este situata in bazinul superior al raului Somesul Mare, la confluenta cu paraul Borcut, la poalele Muntilor Rodnei.

 

Atestata documentar in anul 1245, apare mentionata pentru prima data in lucrarea "Carmaen Miserabilae", a canonicului Rogerius, care relateaza despre invazia tatarilor din 1241-1242, situata la 9 km N-V de actuala asezare, sub numele de Sfantul Gheorghe, denumirea localitatii devenind mai apoi Sangeorzul Romanesc.

 

Ca statiune balneara "Baile Hebe" cu un hotel si citeva vile , se contureaza abia la inceputul secolului XX . membrii Societatii Bancii "Aurora" dau numele apelor minerale de HEBE , dupa zeita tineretii vesnice , fiica lui Zeus , paharnica zeilor din Olimp , studiind calitatile apelor minerale : de vindecare si revitalizare .

 

De la mijlocul secolului XX incepe sa se desfasoare in statiune o activitate medicala organizata si specializata .Factorii naturali de cura sunt reprezentati printr-o fericita asociere , de izvoarele minerale si climatul de crutare , intr-un cadru natural deosebit de pitoresc. Acesti factori naturali de cura sunt : climatul , apele minerale , namolul mineral de izvoare , emanatiile de dioxid de carbon (mofete naturale) .

 

Apele minerale - cunoscute sub denumirea de " Hebe " , cele 9 izvoare de apa minerala sunt caracterizate ca o apa carbogazoasa , bicarbonatata , clorurata , sodica , calcica , magneziana , slab bromurata si iodata , slab feruginoasa , cu un pH de 6- 7 , cu un continut de dioxid de carbon de 1 Ц 1,9 gr./litru si o mineralizare totala 8- 10 gr.

 

Namolul mineral de izvoare este reprezentat de sedimentele curative depuse la izvoare , cu bogat continut de saruri radioactive. Emanatiile de dioxid de carbon ( mofetele) - efectul acestora consta intr-o sudatie accentuata , insotita de eliminarea unor produse biologice - pierderea de cloruri avand drept consecinta scaderea aciditatii gastrice si concomitent cresterea eliminarii acidului uric.

 

Actiunea vasodilatatoare a CO2 asupra tegumentelor vizeaza aparatul cardio-vascular si tensiunea arteriala cu scaderea acesteia dupa procedura.

Curele balneare in statiune urmaresc trei obiective majore : profilatic , terapeutic, de recuperare .

Indicatiile curei balneare :

Bolile tubului digestiv : gastrite cronice cu clorhidrii , ulcer gastric , ulcer duodenal , tulburari functionale ale colonului , sechele dupa stomac operat ;

Boli ale glandelor anexe ale tubului digestiv : dischinezie biliara , colecistita cronica , litiaza biliara , hepatita cronica stabilizata , steatoza hepatica .

- Boli de nutritie si metabolism : diabet zaharat , sindrom hiperuricemic , artropatii gutoase , sindrom hiperlipemic , obezitate simpla .-

 Boli asociate : alergoze , rinite , sinuzite , reumatism cronic articular si abarticular .

 

Organizarea tratamentului balnear Sectia de electroterapie : curenti diadinamic , iono-galvanizari , curenti Trabert , curenti interferentiali , curenti TENS , ultrasonoterapie , unde scurte , raze infrarosii , magnetoterapie , bai galvanice .

 

Sectia de hidroterapie : bai minerale , dus subacval , bai ascendente .Sectia termoterapie : parafina , Sollux .Alte tratamente : masaj , kinetoterapie , aerosoli , injectii cu apa minerala .

 

In cadrul Policlinicii Balneare isi desfasoara activitatea un colectiv de 1 medic si 32 de cadre medii :

 

Dr. Marton Mira - medic primar RMFB ;

- As. Magurean Ana  asistenta sefa .

Categorii
Date de contact
Tel/Fax. 0213121450
Str. Sf. Dumitru, nr. 2 - ambulatoriu de recuperare clinica I si II, sector 3,
Distribuie