Berevoianu si Asociatii - Societate Profesionala Notariala Bucuresti

Divort la notar

...
Divort la notar

Consideratii generale despre divortul la notar.
Potrivit prevederilor legale, notarul public este abilitat sa constate divortul prin acordul sotilor si sa elibereze certificatul de divort, inclusiv în ipoteza în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara ei, sau adoptati.

Procedura divortului prin acordul sotilor este in competenta notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecatoriei sau a Tribunalului Bucuresti în a carei raza teritoriala s-a încheiat casatoria sau se afla ultima locuinta comuna a sotilor. Dovada ultimei locuinte comune a sotilor se face, dupa caz, cu actele de identitate ale sotilor, din care rezulta domiciliul comun sau resedinta comuna a acestora sau prin declaratie autentica pe propria raspundere a fiecaruia dintre soti, din care sa rezulte care a fost ultima locuinta comuna a acestora (în situatia în care în actele de identitate ale sotilor nu este prevazut acelasi domiciliu).

Biroul nostru este competent în toate procedurile de divort amiabil în situatia în care casatoria a fost încheiata în Municipiul Bucuresti sau sotii au domiciuliul comun în Municipiul Bucuresti.
 
Divortul prin acordul sotilor în procedura notariala
Daca sotii sunt de acord cu divortul, notarul public poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, procedând la eliberartea unui certificat de divort, potrivit legii.

Avantajele procedurii notariale a divortului constau în faptul ca aceasta este simpla, rapida (durata este de 30 de zile), este confidentiala (spre deosebire de caracterul public al sedintelor de judecata) si are costuri reduse.
Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si în cazul în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra unor aspecte esentiale, între care, exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii, stabilirea locuintei copiilor dupa divort alaturi de unul dintre parinti, precum si cuantumul contributiei fostilor soti la cheltuielile de crestere si educare a copiilor.
Cererea de divort la notar
Cererea de divort la notar se face în scris si se semneaza personal de catre soti sau prin mandatar, în fata notarului public la care se depune cererea.
Cererea de divort la notar va cuprinde:
Declaratia sotilor ca au sau nu au copii minori din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie:
Acordul de principiu al ambilor parinti cu privire la copiii minori (exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort alaturi de unul dintre parinti, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor);
Acordul acestora asupra numelui de familie pe care îl va purta fiecare dintre soti dupa divort.
Notarul sesizeaza autoritatea tutelara competenta:
În vederea admiterii cererii de divort în cazul în care exista copii minori, notarul sesizeaza autoritatea tutelara competenta, care va transmite notarului raportul de ancheta psihosociala care va cuprinde:

Date privind familia (numele, vârsta, domiciliul parintilor);
Date privind minorul (nume, vârsta, starea psihica si fizica);
Date privind relatia dintre parinti si minor;
Opinia autoritatii tutelare cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti si la stabilirea locuintei minorului, cu respectarea interesului superior al acestuia.
Notarul public, în procedura divortului cu minori, are obligatia de a asculta copilul care a împlinit vârsta de 10 ani. Ascultarea acestuia se face în prezenta parintilor si va fi astfel facuta încât sa nu afecteze emotional minorul.

Concomitent  cu certificatul de divort se elibereaza si o conventie cu privire la exercitarea autoritatii parintesti (acord parental care este titlu executoriu) care va cuprinde  mentiuni cu privire la :

Locuinta minorului;
Cuantumul, modalitatea de plata si data la care urmeaza a fi executata obligatia legala de întretinere;
Modalitatea de exercitare a dreptului parintelui separat de copilul minor de a avea legaturi personale cu acesta (detalierea programului de vizitare).
Acte necesare pentru desfacerea casatoriei prin procedura notariala:
– acte de identitate ale sotilor;
– certificatele de nastere ale sotilor;
– certificatele de nastere ale minorilor, daca este cazul;
– certificatul de casatorie al sotilor care va fi retinut de catre notarul public pâna la eliberarea certificatului de divort.

Toate actele pot fi trimise în prima faza scanate/pozate pe adresa de email: notariat@berevoianu.ro ori depuse la sediul biroului în copie, originalele urmând a fi prezentate notarului public la momentul semnarii actului.

În functie de particularitatea fiecarei situatii concrete, notarul instrumentator poate solicita documente suplimentare.

Categorii
Date de contact
0753103311; 0212301688
Str. Vasile Conta, Nr. 4, et. 1, sector 2
Distribuie