Ortoridente-cabinet ortodontie-Bucuresti

Pedodontie

...
Pedodontie - Stomatologie Copii

ONTIE

Pedodontia este ramura stomatologiei care are in vedere profilaxia si tratamentul specific al dintilor temporari ( de lapte ) si al dintilor permanenti tineri (abia erupti ) . Prioritatea noastra este ca dumneavoastra sa aveti increderea si siguranta ca dentitia copilului dumneavoastra beneficiaza de preventie , tratamente actuale si fara durere. Micutul va veni si va pleca de fiecare data cu zambetul pe buze din clinica noastra.

Stiati ca dentitia unui copil se formeaza inca inainte de nastere ?

Ritmicitatea eruptiei

  • Dintii inferiori inaintea celor superiori.
  • Primii dinti temporari apar la 6-8 luni, apoi din 6 in 6 luni apare cate o noua grupa de dinti
  • Dintii permanenti apar de la 6 ani.
  • La 6 ani erupe molarul 1, care apare in spatele ultimului molar temporar.
  • Ordinea la maxilarul superior : Molarul 1 ( de 6 ani ), incisivul central, incisivul lateral,Premolarul1, Premolarul2, Canin, Molarul 2 ( de 12 ani )
  • Ordinea la arcada inferioara : Molarul 1 ( de 6 ani ), incisivul central, incisivul lateral, Canin, Premolarul1, Premolarul 2, Molarul 2

Igiena oro-dentara

Este indicat ca periajul sa se inceapa de indata ce erupe primul dintisor folosind o pasta de dinti cu fluor . De la varsta de 4-5 ani copilul ar trebui sa se spele singur pe dinti de minim doua ori pe zi, sub atenta supraveghere a parintilor pentru a va asigura de acuratetea periajului pana la varsta de 7 ani. Periajul corect se realizeaza prin miscari circulare dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb) , mentinand periuta intr-un unghi de 45 de garde . Se periaza fiecare dinte in parte, iar miscarile orizontale pe suprafata dintilor sunt total incorecte, exceptie facand fetele ocluzale (cele cu care mestecam )ale molarilor si premolarilor . Nu uitati sa periati si fata interioara a dintilor ! Pentru o igiena dentara completa se periaza si suprafata limbii si folositi ata dentara pentru a curate zonele unde nu ajunge periuta .

Fluorizarea

Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, in scop profilactic si este indicat cu precadere copiilor, dar si adultilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase si / sau de a reduce progresia cariilor deja existente.

Specialistii nostrii indica fluorizarea in urmatoarele cazuri : •  In priumul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de formare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic. •  Exista si cateva afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor, cum ar fi sindromul gurii uscate sau bolile gingivale. •  Persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor. •  Pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice. Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 20-30 de minute.

Sigilarea dentara – profilaxia cariei dentare

Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel. Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor „inchide” aceste spatii si vor elibera fluor. Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Sigilarile se pot realiza si pe dintii temporari , pentru a preveni aparitia cariei pe dintii permanenti evitand efectuarea unor tratamente invasive care afecteaza morfologia dentara a dintilor.

Etapele de lucru pentru sigilarea dentara: 1) – Curatarea suprafetei dintelui cu ajutorul unor periute rotative, neimplicand frezajul dintelui; – Gravarea dintelui . Un gel cu consistenta fluida este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lasat sa actioneze 15-30s, dupa care spatiul de lucru este spalat si uscat. – Aplicarea sigilantului. Sigilantul trebuie sa acopere toate santurile, precum si versantii cuspizilor adiacenti. Sigilantul aplicat se mentine 10-15s pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului mordansat in mod optim, dupa care se fotopolimerizeaza. – Reevaluarea pacientilor – dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre medic, ideal la fiecare 6 luni. – Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%, sigilarea dentara reprezentand metoda de electie in profilaxia cariei dentare la copii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS ) recomanda patru metode de prevenire a cariei dentare : sigilarea dentara, fluorizarea generala si locala, igiena oro-dentara si igiena alimentatiei .