Podologica - Salon tratament pentru afectiunile picioarelor sector 4

Servicii

...
Hematom subunghial

Hematomul subunghial este o colectie de sange in spatiul dintre patul unghial si unghie. In general sunt cauzate de diverse traume. Presiunea generata de aceasta acumulare de sange, sub unghie,poate provoca durere intensa, pulsatila la nivelul falangei distale (unghie mana sau picior). In unele cazuri o tumora sub unghie poate provoca zona intunecata, care poate semana cu un hematom subunghial.

Cauzele pot fi:

  • pantofi prea mici;
  • lovirea unei mingi (frecvent de fotbal);
  • lovire peste unghie cu un obiect dur (ciocan);
  • alergat;
  • mers pe jos pe o distanta mare;
  • presiuni repetitive la nivelul degetelor (de exemplu practicarea unui sport tenis sau handbal).

Leziunea de hematom subunghial este asemanatoare unei vanatai, in acest caz sangele se acumuleaza sub unghie si nu sub tegument si este deseori mai dureroasa pentru ca, spre deosebire de piele ,unghia nu se poate intinde si inflama.

Daca hematomul este mic si unghia nu e in pericol de a cadea se urmeaza un tratament conservator, adica evitarea eforturilor mari si purtarea de incaltaminte confortabila.

In cazul in care unghia afectata creaza discomfort, degetul devine cald, este recomandat sa se indeparteze partea de unghie sau evacuarea strict a hematomului, pentru a nu decola unghia , urmat de protejarea zonei pana cand o noua unghie creste la loc, proces care poate dura mai multe luni.

Pentru a trata hemaragia dureroasa si extinsa se foloseste o freza subtire pentru a penetra unghia si pentru a elibera presiunea.Dar acest lucru este recomandat doar in prima zi dupa trauma.Daca sangele se coaguleaza, nu se mai evacueaza si in acest caz se frezeaza toata zona cu hematom.

Post interventie recomandarile sunt:

  • igiena stricta (spalare cu apa si sapun) zilnic, pentru a preveni infectiile;
  • aplicare de bandaj, lejer, doar pentru protectie;
  • evitarea activitatilor fizice intense (mai ales in cazul sportivilor);
  • incaltaminte comoda;
  • pozitia piciorului usor mai ridicata decat restul corpului, ceea ce conduce la scaderea inflamatiei si durerii.

In functie de gravitatea accidentarii ne putem adresa si unui centru de primiri urgente pentru a primi ingrijiri medicale de specialitate. Medicul poate verifica daca in timpul accidentarii nu s-a produs cumva si o fractura a degetului si poate sugera un tratament adecvat atat si pentru hematom subunghial.

In cabinetul de podologie pacientul trebuie sa vina cu toata increderea, tratamentul nefiind dureros. Se aplica local solutie desensibilizanta si procedura de tratament este in acest fel lipsita de durere. In plus pacientul primeste toate sfaturile, legate de tratament, de care are nevoie pentru a-si desfasura in conditii normale activitatile zilnice de viata.

La cabinetul nostru de podologie suntem pregatiti sa va tratam afectiuni precum hematomul subunghial, pentru programari ne puteti contacta la 0771.458.874 / 0745.810.669

...
Micoza unghie

Micoza unghiei sau onicomicoza este cunoscuta popular si sub numele de Pecingine si se refera la infectia unghiilor cauzata de ciuperci (fungi).Micoza unghiei este o infectie comuna care afecteaza aproximativ 10% din populatia adulta si 20% din persoanele varstnice. Infectia poate fi intalnita unghiile atat de la main cat si de la picioare, insa frecventa este mai mare la unghiile picioarelor, in special la degetele mari. Infectiile fungice ale unghiilor sunt de obicei cauzate de o ciuperca care apartine unui grup numit dermatofiti, care poate provoca si alte tipuri de infectii in corp, insa pot fi cauzate si de candida. Afectarea unghiei nu poate fi considerata o boala grava, dar poate provoca durere, disconfort sau distrugerea unghiilor. Unghiile afectate de micoza sunt inestetice si pot avea un impact emotional care afecteaza calitatii vietii.

Fungii care duc la unghii micotice provin din mediu, in special din mediul umed si cald care predispune la micoze. Toaletele, dusurile, vestiarele, piscinele publice sunt exemple de locuri unde putem lua contact cu infectia. Contactul singur cu ciuperca nu este suficient pentru a te infecta.Este necesar sa existe leziuni minore intre unghie si piele astfel incat ciuperca sa poata sa patrunda sub unghie, in patul unghial. Daca unghia este expusa mediului umed, ciuperca se poate multiplica usor. Micoza unghiilor picioarelor este mult mai frecventa decat la unghiile de la maini. Picioarele sunt expuse umezelii nu numai atunci cand mergem cu picioarele goale in locuri publice, dar si atunci cand stam foarte mult timp incaltati. Transpiratia, caldura, lipsa de lumina si umiditatea fac ca ciuperca sa prolifereze. La nivelul picioarelor si in special al degetelor circulatia sangvina este mai lenta decat in alte parti ale corpului, astfel anticorpii si celulele de aparare nu ajung la unghiile picioarelor la fel de usor ca in alte parti de corp.

Transmiterea micozei este putin frecventa este putin frecventa. Micoza nu se transmite doar strangand mainile sau prin atingerea obiectelor manipulate de catre o persoana infectata.

Factorii favorizanti( de risc):- Pacientii ce degeraturi, traumatisme repetate, atletii;- Diabetul zaharat, varsta inaintata;- Utilizarea anumitor medicamente;- Probleme legate de imunitate sau de istoricul familial;- Psoriazisul;- Probleme circulatorii la nivelul membrelor inferioare. Sportivii reprezinta un grup de risc pentru micoza, datorita purtarii pantofilor in mod repetat, a transpiratiei si a umezelii si cu o predispozitie mai mare la traumatismele unghiei din cauza activitatii lor fizice.

Simptomele onocomicozei sunt:- schimbari de aspect ale unghiilor (culoare si grosime);- in cazuri severe durere. In cazul pacientilor cu diabet zaharat sau imunitate scazuta, unghia micotica poate fi o poarta de acces pentru bacterii, favorizand aparitia de infectii secundare, cum ar fi erizipel, celulita.

Semnele de micoza a unghiei sunt:

  • ingrosarea unghiilor;
  • fragilitate;
  • modificarea formei unghiei;
  • culoarea intunecata;
  • ridicarea unghiei de pe patul unghial.

...
Picior diabetic

Unele persoane cu diabet nu stiu ca au un risc crescut de probleme la nivelul piciorului. Complicatiile piciorului sunt cele mai serioase si costisitoare complicatii ale unui picior diabetic. Amputatiile membrului inferior sunt precedate de cele mai multe ori de ulceratii. La cei mai multi pacienti neuropatia diabetica periferica joaca un rol principal. Statisticile arata ca jumatate dintre pacienti au neuropatie si picior la risc.

Neuropatia duce la pierderea sensibilitatii si ulterior deformarea piciorului cu posibila modificare a mersului. La pacientii cu neuropatie traumele minore, cum ar fi purtarea incaltamintei nepotrivite, mersul descult sau orice alta accidentare minora pot duce la un ulcer cronic. Pierderea sensibilitatii, deformarea piciorului si limitarea mobilitatii articulare pot produce incarcare biomecanica anormala a piciorului. Ca raspuns apare batatura, frecvent hemoragia subcutanata si in final leziunea tegumentului. Indiferent de cauza, pacientul cu sensibilitate pierduta, continua sa mearga, impiedicand astfel vindecarea. Boala vasculara periferica in asociere cu o trauma minora poate duce la un ulcer dureros, ischemic. In ingrijirea piciorului diabetic un loc important il ocupa inspectia si examinarea regulata a piciorului.

Toti pacientii diabetici trebuie examinati o data pe an pentru a depista eventualele problem ale piciorului , iar cei cu factori de risc trebuie examinati chiar mai des ( la 1-6 luni). Absenta simptomelor nu inseamna neaparat picioare sanatoase, atata timp cat pacientul poate avea neuropatie, boala vasculara periferica sau chiar ulcer.

La examinare unui picior diabetic se urmaresc simptome ca: furnicaturi, durere, pierderea sensibilitatii, claudicatia, durerea de repaus, pulsul la pedioasa, modificarea culorii tegumentelor in pozitia decliva, culoare, temperature,edem, patologia unghiilor exenplu unghii incarnate sau micotice, bataturile, pielea uscata, fisurile, macerarea interdigitala, deformarile de degete, exemplu deget in ciocan, proeminente osoase.

Educatia pacientului joaca un rol important in preventive. Pacientul este invatat sa-si recunoasca problemele si mai ales ce masuri sa ia.

Va prezentam mai jos un caz in care ingrijim un picior diabetic al unui pacient.

...
Unghie incarnata

Unghia incarnata descrie o afectiune provocata de un fragment de unghie (de obicei lateral) care intra in piele si produce inflamatie, durere si chiar infectie bacteriana. Unghia care se incarneaza frecvent este cea a degetului mare, iar statisticile arata ca frecventa este mai mare la barbati.

Cauzele incriminate pentru unghia incarnate sunt:

  • Incaltamintea prea stramta, nepotrivita;
  • Taierea gresita a unghiei. Taierea pe oval sau rotund prea adanc lasa pielea din jur sa se inalte peste nivelul unghiei si prin urmare unghia face o presiune prea mare, raneste,irita si poate forma tesut de granulatie care se dezvolta apasand si mai mult fragmentul incarnat;
  • Mostenirea sau predispozitia familiala. Unghia poate avea o forma hipercurbata si in felul acesta se incarneaza usor;
  • Transpiratia excesiva a picioarelor duce la maceratie si favorizeaza aparitia infectiilor periunghiale;
  • Modificarile osoase artorozice schimba pozitia degetelor si implicit a unghiilor. In aceste situatii intalnim frecvent unghia incarnate;
  • Anumite tratamente urmate termen indelungat pot provoca incarnarea unghiei. Aici putem aminti de chimioterapia;
  • Unghia incarnate este un fenomen intalnit frecvent la sportive si este determinat de traumele unghiilor, dar si de faptul ca in timpul antrenamentelor picioarele transpira mult,iar pielea din repliuri devine moale astfel incat marginea ascutita a unghiei strapunge usor;
  • Se poate intalni unghia incarnata chiar si la copii sau nou- nascuti, datorita formei neregulate de crestere a unghiei;
  • Unghia incarnata se intalneste frecvent asociat altor probleme, cum ar fi diabetul, tulburari circulatorii la nivelul extremitatilor, unghii micotice sau in caz de greutate excesiva.

Recidivele sunt frecvente si pentru a limita aceste lucruri se pot aplica proteze sub unghie si lateral (copoline sau spanghe) sau se recurge la matricectomie laterala.

Prevenirea este cea mai buna metoda pt controlul unghiilor incarnate. Semnele care ne arata ca este vorba despre unghie incarnata sunt: deget dureros, tumefiat si sensibil la atingere.Zona afectata este evidentiata de eritem si tumefactie. La examenul local se pot observa:

  • eritem sau inflamatie a tesutului din jurul unghiei;
  • tesut de granulatie;
  • hipertrofia marginii unghiale si a tesutului din jur;
  • infectie locala.

 

...
Veruca plantara

Veruca plantara este rezultatul unei infectii virale, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii. In mod popular, se foloseste termenul negi. Poate fi localizata oriunde pe suprafata plantara si poate fi insotita de simptome, daca se afla in zone in care se exercita presiune sau frecare prin miscarea picioarelor. Perioada de incubare este necunoscuta, dar se presupune ca variaza de la cateva luni la cativa ani.Virusul care determina veruca plantara este denumit Papiloma Virusul Uman (HPV). Acesta infecteaza doar stratul superficial al pielii, formandu-se in jur un strat gros keratolitic. Sunt forme de veruci care dispar de la sine, fara tratament, insa exista cazuri cand este necesar tratamentul acestora, mai ales atunci cand prezenta lor afecteaza mersul. Se cunosc cel putin 120 de tipuri diferite de Virus Papiloma Uman (HPV), insa doar unele dintre ele sunt responsabile de aparitia condiloamelor pielii. Anumite forme de virus afecteaza talpa piciorului.Acestea sunt infectii intalnite des, cel putin jumatate dintre adulti sunt infectati pe parcursul vietii. Verucile plantare sunt depistate la toate grupele de varsta, cel mai des sunt intalnite la copii si tineri, insa mai rar la varstnici.

Principalii factori de risc care stau la baza dezvoltarii verucilor plantare sunt:

  • Utilizarea de dusuri si bai publice( bazine de inot);
  • Traumatisme ale pielii;
  • Sistem imunitar slabit.

Categorii
Date de contact
0771458874
Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 15, bl.9, sc.6, sector 4,
Distribuie