Zoltan Farkas, Psihoterapaut Bucuresti

Terapie logopedica

...
Terapie logopedica

În cabinetul de logopedie din Bucuresti, obiectul de activitate îl reprezinta tulburarile si deficientele de limbaj ale copiilor si ale persoanelor adulte. În toate aceste cazuri principala problema este nu atât dificultatea de a pronunta anumite sunete sau grupe de sunete, cât dificultatea de a transmite cu claritate o informatie. Aceste persoane, de multe ori, din cauza pronuntiei deficitare sau a tulburarilor de ritm si fluenta, ajung sa fie respinse sau chiar se izoleaza de comunitatea din care fac parte. Ca urmare, de cele mai multe ori, adultii, atunci când descopera ca fluenta comunicarii nu este cea asteptata de audienta, încearca sa rezolve aceasta problema singuri, prin intermediul internetului.Si într-adevar descopera o multime de exercitii sau chiar planuri complete de tratament logopedic pentru astfel de probleme. Nu de putine ori, poate chiar întotdeauna, rezultatele nu sunt dintre cele dorite. Descurajarea devine din ce în ce mai mare, iar retragerea din grupul de prieteni si cunostinte începe sa se faca din ce în ce mai mult observata. Se întâmpla asta, nu pentru ca exercitiile sau planurile de tratament nu au fost respectate sau ineficiente, ci pentru ca fiecare persoana are un mod unic de a se exprima, de a pronunta si de a comunica. Ca urmare si planul de tratament va trebui sa fie individualizat în sedintele de terapie a tulburarilor de limbaj.

...
Terapii balbism (balbaiala)

Evaluarea copilului si a adultului cu bâlbâiala presupune un demers centrat pe aspecte care privesc atât functionarea lingvistica, cât si impactul balbismului asupra integrarii sociale si a structurarii emotionale. Conduc terapia logopedica în functie de particularitatile individuale pentru o recuperare completa.Bâlbâiala este definita ca fiind acea tulburare caracterizata printr-un numar crescut si/sau o durata semnificativa a pauzelor, blocajelor în timpul fluxului vorbit. Balbismul apare la aproximativ 5% din populatia infantila. Dintre aceste persoane, 70% vor trece peste aceasta tulburare pâna în copilaria târzie. La vârsta adulta doar 1% din populatie ajunge sa manifeste aceasta tulburare. Se manifesta mai des la copiii cu vârste între 6-12 ani. În rândul baietilor, bâlbâiala este mai frecventa (1 din 3) fata de fete (1 din 5). Unii autori mai mentioneaza ca apare de trei ori mai frecvent în familiile în care exista un istoric de bâlbâiala fata de familiile în care acest istoric este absent.

...
Terapia dislaliei (tulburari pronuntie)

Termenul de dislalie desemneaza o categorie specifica de tulburari de pronuntie cu un caracter tranzitiv. Este vorba de tulburari în planul articularii sunetelor. Aceasta tulburare exclude dizabilitatea intelectuala, tulburarile neurologice, dizabilitatea auditiva sau alte afectiuni medicale care pot împiedica articularea corecta a sunetelor.Sunt Farkas Zoltan, logoped si psiholog cu experienta de 17 ani. Va astept în cabinetul meu din Bucuresti pentru a lucra sedintele de terapie a dislaliei.Manifestari ale dislalieiPrincipalele forme ale tulburarilor de pronuntie sunt:- distorsiunea (alterarea sunetului în cauza)- omisiunea (excluderea sunetului în cauza de la nivelul cuvântului)- înlocuirea (utilizarea în locul sunetului-tinta a unui alt cuvânt)