Q Med -clinica stomatologica- Bucuresti

Ortodontie, aparate dentare

...
Ortodontie, aparate dentare

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare atat pentru copii dar si pentru adulti. Dintii strambi sau care nu sunt aliniati corect sunt mai greu de intretinut, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor strambi sau nealiniati corect.

Medicii Ortodonti Q Med recomanda cele mai eficiente si rapide solutii privind tipurile de aparate  dentare in functie de fiecare caz in parte. Ambianta placuta si profesionalismul celor 3 medici specialisti sunt ingredientele unei alegeri perfecte pentru cei mici, tineri sau pentru adulti.

Exista multe tipuri de aparate atat fixe, cat si mobile, pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei ,medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Ofera copilului tau, celor dragi si, inclusiv, tie un zambet frumos si sanatos, incredere si o buna sanatate si igeiena orala! Rezultatele se vad rapid, in 3-4 luni!

 

 

La ce ajuta tratamentul ortodontic?

Exista multe tipuri de aparate atat fixe, cat si mobile, pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei dvs., medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Apelam la medicul ortodont:

  • cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori – supraocluzie verticala (overbite)
  • cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata, sau cei superiori sunt retrasi mult in spate – ocluzia inversa, un aspect de buldog, (underbite)
  • cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normal – ocluzie incrucisata
  • cand muscati pe dintii posteriori formarea unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali – ocluzie deschisa
  • cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori – malocluzie pe linia mediana
  • cand exista spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada – dinti distantiali
  • cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara – inghesuire dentara

Aparate ortodontice fixe:

  • aparate ortodontice clasice – sunt cele mai frecvente, formate din inele, sarme si/sau bracketuri. Inelele se fixeaza in jurul dintilor/dintelui si servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt in general fixate pe suprafata frontala a dintelui. Ligaturile de sarma trec prin bracketuri si sunt atasate de inele; strangerea ligaturilor de sarma exercita presiune asupra dintilor, facandu-i sa migreze treptat in noua pozitie; aparatele ortodontice se ajusteaza de obicei lunar pentru obtinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura intre cateva luni si cativa ani; in prezent, aparatele ortodontice sunt mai putin voluminoase, mai usoare si contin mult mai putin metal decat in trecut; pentru copii se gasesc in culori vii, in timp ce adultii prefera variantele transparente, invizibile
  • aparate ortodontice fixe speciale – utilizate pentru controlul sugerii policelui sau al protruziei limbii, acestea sunt fixate pe dinti cu inele; fiind foarte incomode in timpul masticatiei, se folosesc numai cand sunt imperios necesare
  • mentinatoare de spatiu fixe – in cazul pierderii premature a unui dinte de lapte, se foloseste un mentinator de spatiu pentru a tine edentatia deschisa pana la eruperea dintelui permanent.; pe unul din dintii care incadreaza bresa edentata se fixeaza un inel, de la care se extinde o sarma catre celalalt dinte invecinat bresei

Aparate ortodontice mobile:

  • gutiere – alternativa a aparatelor ortodontice clasice pentru adulti, gutierele in serie sunt recomandate din ce in ce mai frecvent de un mare numar de ortodonti, pentru realinierea dintilor in acelasi mod in care actioneaza si aparatele, insa fara sarme si bracketuri metalice; gutierele sunt practic invizibile si se scot in timpul mesei, periajului si folosirii atei dentare
  • mentinatoare de spatiu mobile – actioneaza la fel ca si mentinatoarele de spatiu fixe; acestea sunt executate dintr-o baza acrilica ce se muleaza pe maxilar, fiind formate din ligaturi de sarma sau din plastic fixate intre dinti, pentru mentinerea spatiului deschis dintre acestia
  • aparate pentru repozitionarea maxilarului – numite si „sine”, acestea se poarta pe maxilar sau mandibula, pentru a obisnui maxilarele sa se inchida intr-o pozitie mai favorabila; se folosesc in disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM)
  • scuturi labiale/vestibulare – se interpun intre buze/obraji si dinti; muschii buzelor si obrajilor pot exercita presiune asupra dintilor, de aceea se folosesc aceste „amortizoare” pentru a le detensiona
  • arc transpalatinal – un dispozitiv utilizat pentru largirea arcadei maxilarului; acesta consta dintr-o placa de plastic fixata pe valul palatin; presiunea exterioara exercitata de placa prin strangerea unor suruburi forteaza articulatiile osoase ale palatului sa se distanteze, largind bolta palatina
  • aparate de contentie mobile se poarta fixate pe valul palatin, pentru a preveni migrarea dintilor inapoi in pozitia initiala; acestea pot fi modificate pentru a folosi la prevenirea sugerii policelui
  • dispozitive cranio-cervicale de tractiune – acestea au o chinga in jurul gatului, atasata in fata de un arc facial extraoral metalic; dispozitivul cranio-cervical de tractiune incetineste cresterea maxilarului superior si tine pe loc dintii posteriori, in timp ce dintii frontali sunt trasi inapoi

Aparat fix cu bracket METALIC

Desi pare mai putin rezistent decat alte aparate dentare de pe piata, tratamentul ortodontic metalic cu ligaturi este  puternic, iar rezultatele sunt foarte bune, chiar daca este nevoie de ceva mai multa rabdare si mai mult timp pentru obtinerea lor.

In Clinicile Q Med un avantaj il confera pretul mai mic al aparatului dentar. Acest tip de aparat ortodontic este considerat cel mai ieftin, de aceea, este inca cerut de foarte multi pacienti cu venituri modeste sau de cei care nu vor sa investeasca sume foarte mari.

Ligaturile sunt adesea colorate, ceea ce confera aparatului o tenta copilareasca. Aparatul prezinta optiunea alegerii ligaturilor transparente, insa ortodontii nu le recomanda, din cauza colorarii lor rapide, in urma consumului de alimente si bauturi.

Pentru verificari de rutina medicul Ortodont Q Med te va invita la vizite medicale pe baza faptului ca ligaturile tind sa isi piarda din “forta” si sa slabeasca puterea aparatului, putand afecta rezultatele tratamentului.

Aparatele dentare metalice sunt eficiente, economice si rezistente. Nu doar ofera rezultate garantate si definitive, ci reduc durata tratamentului. Acestea au bracket-urile mai mici reusind sa corecteze si cele mai grave anomalii oro-dento-maxilare.

 

 

2.000 lei/ aparat.  2 rate: 1.000 lei/ luna Aparat fix cu bracket CERAMIC

Aparatul dentar ceramic este compus din bracketi policristalini ceramici si elastice care imita culoarea dintelui, fiind fie albe opace, fie transparente. Un astfel de aparat ortodontic este mai discret decat cel metalic, insa la fel de eficient, fapt care il recomanda cu precadere pacientilor care urmaresc sa aiba parte de rezultate maxime, in contextul unui plus estetic pe durata tratamentului.

Are avantajul ca este mai putin vizibil decat un aparat dentar metalic, deci mai putin stanjenitor, poate oferi un plus de farmec purtatorului/oarei, are aceeasi eficienta precum un aparat dentar metalic, isi mentine culoarea sau transparenta, dupa caz, daca pacientul respecta indicatiile medicului ortodont (evitand consumul regulat de alimente care pateaza, precum cafeaua).

In cazul colorarii elasticelor, acestea sunt oricum inlocuite la fiecare consultatie, astfel ca efectul estetic este mentinut pana la finalizarea tratamentului.

Desi aparatul dentar ceramic este putin mai costisitor decat cel metalic, avantajele estetice compenseaza cu brio aceasta diferenta.

2.600 lei/ aparat. 2 rate: 1.300 lei/ luna Aparat fix cu bracket SAFIR

Aparatul dentar din safir este o solutie moderna foarte avantajoasa de indreptare a dintilor, in scopul ameliorarii unei fizionomii care nemultumeste sau tratarii unei ocluzii deficitare, care provoaca disconfort, chiar durere.

Avantajul major pentru care medicul Ortodont recomanda aparatul dentar din safir il reprezinta faptul ca este aproape invizibil, chiar daca se ”lipeste” pe fata dintilor. Cum se poate acest lucru? Datorita proprietatilor optice ale acestui mineral, din clasa oxizilor de aluminiu. Safirul natural, datorita impuritatilor, poate avea nuante de la rosu (rubin), la galben sau albastru, fiind folosit la realizarea bijuteriilor.

Alegem acest tip de apparat pentru ca este la fel de rezistent ca si unul metalic. Bracketii metalici au pe spate un caroiaj care le imbunatateste adeziunea la dinte. Similar acestui model, bracketii din safir prezinta pe spatele lor microgranule de zirconiu, care formeaza goluri extrem de mici in care patrunde compozitul dentar si astfel se creeaza o ”dubla fuziune”, atat chimica, dar si mecanica, gratie microretentiilor oferite de oxidul de zirconiu. De ce este important acest lucru? Pentru ca ii confera aparatului din safir capacitatea de a se fixa extrem de puternic pe dinte, astfel incat sa suporte fortele necesare unui tratament ortodontic oricat de dificil.

Aparatul ortodontic din safir este placut la purtare, avand muchii rotunjite, obtinute prin frezare cu ajutorul unor discuri cu diamant.

Un alt avantaj este acela ca bracketul de safir se cimenteaza pe smaltul dentar la fel de simplu ca si cele din metal sau ceramica, cu avantajul major al unei forme ce urmareste perfect anatomia dintilor si se potriveste fiecarui grup de dinti in parte. De aceea, medicul poate manevra mai usor aceste piese delicate, le poate potrivi mai rapid pe fiecare dinte si astfel se reduce considerabil timpul petrecut pe scaunul stomatologic, precum si disconfortul cauzat de mentinerea indelungata a gurii deschise si de senzatia de uscaciune.

3.100 lei/ aparat. 3 rate: 1.035 lei/ luna