Sfantul Silvestru, Scoala Gimnaziala Nr. 23 - Bucuresti

Istoria scolii

...
Istoria scolii

Scoala Gimnaziala „Sfântul Silvestru” se afla în zona centrala a Capitalei, pe strada Oltarului, strada ce porneste din Calea Mosilor. Cladirea se învecineaza cu Biserica Sfântul Silvestru, situându-se în apropierea a patru artere de circulatie importante: Calea Mosilor, Bulevardul Dacia, bulevardul Mihai Eminescu si Bulevardul Carol I. Din acest motiv, scoala beneficiaza de un numar mare de mijloace de transport, fiind accesibila pentru diferite zone ale orasului.

Asezata între strada Parintele Galeriu si Clopotnita Bisericii Scoala Sfântul Silvestru musteste de traditie si istorie. Despre scoala ca institutie în sine, se pot spune foarte multe lucruri, dar este mai important sa vorbim despre munca de educatie ce freamata aici, despre profesorii si generatiile de elevi care i-au populat clasele si laboratoarele, primind învatatura de calitate si îndrumare în viata.

Pe una din principalele artere bucurestene, Calea Mosilor, într-un colt pitoresc, acolo unde strada Oltarului, acum ca si altadata se termina în Clopotnita Bisericii, la adapostul batrânilor castani, se înalta sobra si impunatoare, cladirea Scolii Sfântul Silvestru.

Activitatea Scolii Sfântul Silvestru poate fi împartita în doua perioade:

a) perioada scolii primare – de la înfiintare pâna la schimbarile profunde care au loc prin aplicarea Reformei Învatamântului din August 1948.

b) perioada gimnaziului – de la 1948 pâna în zilele noastre.

Biserica Sfântul Silvestru, înca de la construirea sfântului locas, în anul 1839, acesta s-a situat în fruntea bisericilor din acea vreme si în ceea ce priveste viata de cult. Dar activitatea bisericii nu s-a rezumat doar la cea duhovniceasca, ci si la sprijinirea învatamântului, care cunoaste un avânt în dezvoltarea sa, mai cu seama dupa Unirea Principatelor Române din 1859.

Astfel, în anul 1860 ia fiinta, în locuinta parohiala a bisericii Silvestru, o scoala de fete denumita în Anuarul General al Instructiunii pe anul 1864-1865 „Externatul de fete Nr.1 sucursala galben”. Prima mentiune a Scolii Primare Silvestru, se face in “Matricola Externatului de fete a Statului” pe anul scolar 1860/1861.

Se aminteste ca în anul 1865 s-a construit în curtea bisericii, cu cheltuiala de 27.773 lei sub epitropia lui Niculae Frâncu si Dimitrie Lucovici un frumos lacas de scoala care a servit ca scoala primara de baieti. Apoi, când numarul elevilor a crescut si localul a devenit impropriu, primaria a expropriat mai multe cladiri si a construit actuala scoala de baieti si fete, cladire mareata care este asezata pe terenul cedat de biserica, chiar unde a existat vechea scoala. In aceasta cladire au functionat ca scoli separate: Scoala de fete Nr. 7 si Scoala de baieti Nr. 7.    

Scoala a ramas legata de biserica nu numai prin cladirile oferite, ci si prin preotii slujitori. Din personalul scolii faceau parte preotul T.R. Artareanu – director, preotul Grigore Ionescu si Economul Chiriac Gh. Bidoianu. În Scoala popilor cum a mai fost numita, învatatura era gratuita.

Mai târziu, in l867, Epitropia Bisericii Silvestru, înfiinteaza  «Scoala de baieti Nr. 3”, care a functionat înca de la început in casele parohiale ale Bisericii: pe când scoala de fete s-a mutat in diverse localuri închiriate de Primarie. În l886, Primaria Bucurestilor construieste pe terenul donat de Biserica Silvestru în apropierea acesteia un local  modern in care se muta scolile de fete si de baieti.

Biblioteca bisericii a fost de un real folos scolilor, pe atunci prost înzestrate. Cronica consemneaza Biserica Sfântul Silvestru se mai distinge printr-o biblioteca ce nu se gaseste la multe biserici cuprinzând autori români, autori francezi, toti morali si sustinatori ai sentimentului religios. De asemenea, spiritul vremii favoriza cultivarea sentimentului national în scoli sau biserica. Aceasta preocupare pentru spiritul national a fost transmisa de la profesori la elevii de scoala, fiind o constanta a vremii.

Si daca in timpul Razboiului de Independenta din 1877 întâlnim gesturi nobile din partea elevilor scolii bisericii Sfântul Silvestru, care au donat sume de bani si îmbracaminte ostasilor, suntem convinsi ca biserica Silvestru a jucat un rol viu în viata oamenilor din cartier, fiind lumina ce-i calauzea în acele vremuri tulburi spre limanul dragostei de neam si tara.

Însusi regele Carol I vizita biserica Sfântul Silvestru, fiind nelipsit între anii 1868-1877. Scoala a functionat în perioada 1860-1880 sub îngrijirea bisericii, care a sustinut educatia copiilor din parohie cu mult înainte.

În anul 1880, Scoala Sfântul Silvestru a devenit scoala de stat, continuându-si activitatea pâna astazi si purtând denumirea de Scoala Nr.23  cu clasele I-IV.

Categorii
Date de contact
0212102045
Str. Oltarului, Nr. 11, Sector 2, Bucuresti
Distribuie