Sonrisa Dental - Clinica Stomatologica Bucuresti
Ortodontie
Ce sunt aparatele ortodontice?
Aparatele dentare sunt dispozitive folosite de medicul ortodont pentru dezvoltarea corecta a arcadelor, alinierea dintilor si obtinerea unei muscaturi stabile.
Cât costa un aparat ortodontic?
Costurile variaza în functie de tipul de aparat ortodontic: 1000 lei/ arcada pentru un aparat mobil, 2500 lei/ arcada pentru un aparat fix cu bracketi metalici sau 4000 lei/ arcada pentru un aparat fix de tip autoligaturant DAMON.
Câte tipuri de aparate ortodontice exista?
Aparatul mobilizabil este indicat copiilor care au atât dinti de lapte, cât si dinti permanenti, începând cu vârsta de 6-7 ani, pâna la aproximativ 12 ani (odata cu eruptia tuturor dintilor permanenti). Aparatul actioneaza la nivelul dintilor, dar mai ales la nivelul osului, fiind foarte util în timpul procesului de crestere, putând ajuta la corectarea înghesuirilor dentare sau obtinerea spatiului necesar eruptiei dintilor, prin expansiunea maxilarului.
În aceasta categorie se încadreaza mai multe tipuri de aparate mobile:
Placute palatinale sau linguale (pentru maxilar sau mandibula) prevazute cu unul sau mai multe suruburi, care prin activare ajuta la dezvoltarea maxilarelor.
Activator – aparat dentar bimaxilar (monobloc) care redirectioneaza presiunea exercitata de muschii fetei si de cei masticatori asupra maxilarelor si dintilor, îmbunatatind ocluzia (contactele între dintii superiori si inferiori), functionalitatea limbii si a musculaturii orale.
Twin Block – aparat dentar alcatuit dintr-o placuta superioara si una inferioara, care conlucreaza pentru dezvoltarea maxilarului superior printr-un mecanism cu surub si asezarea corecta a mandibulei, “împingând-o” usor înainte.
Trainer – aparat functional sub forma unei gutiere ce înglobeaza atât arcada superioara, cât si cea inferioara, având scopul de a influenta dezvoltarea corecta a maxilarelor si a musculaturii orale si de a elimina obiceiurile vicioase.
Disjunctorul este un aparat cimentat pe molarii superiori, prevazut cu un surub pentru expansiunea maxilarului (actioneaza la nivelul suturii maxilo-palatine), în cazurile de îngustare severa. Acest aparat este indicat în perioada de crestere, între 8-16 ani.
Arcul transpalatinal/ Dispozitivul Nance/ Bara linguala sunt dispozitive de ancoraj folosite la nivelul maxilarului sau mandibulei în general, în cazurile în care se fac extractii în scop ortodontic si este necesara retrudarea grupului frontal sau mentinerea molarilor în aceeasi pozitie.
Masca Delaire este un dispozitiv extraoral folosit în general în cazurile de hipodezvoltare maxilara sau prognatism mandibular. Se asociaza cu un aparat mobilizabil sau fix intraoral maxilar.
Aparatul fix cu bracketi pozitionati pe suprafata exterioara a dintilor este indicat, în cele mai multe cazuri, dupa eruptia dintilor permanenti (începând cu 11-12 ani), pentru corectarea malpozitiilor dentare, cât si a contactelor dintre arcade. Bracketii pot fi metalici (cea mai rapida modalitate de îndreptare, datorita frecarii mai mici între componentele aparatului) sau fizionomici (ceramica, safir). Prin bracketi trece un arc ce este fixat prin intermediul unor module elastice (transparente sau de diferite culori) sau a unor ligaturi metalice.
Aparatul fix de tip autoligaturant (Damon) – bracketii au o dimensiune mai mica, fixarea arcului se face prin clapitele lor, forta de frictiune fiind mai mica (arcul este conectat printr-un mecanism glisant, se elimina folosirea modulelor elastice). Avantajele acestui aparat sunt igienizarea mai usoara, fortele mai blânde si micsorarea numarului de vizite la cabinet pentru controlul ortodontic.
Gutierele de aliniere (Invisalign) se indica în cazuri cu înghesuire mica sau moderata. Numarul gutierelor difera în functie de tipul de tratament. Durata de purtare a fiecarui set de gutiere este de aproximativ 2 saptamâni (aprox. 22 ore/ zi).