Tinka Smile - Cabinet stomatologic Bucuresti
Protetica dentara
Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu restaurarea si mentinerea functiei, confortului, aspectului si sanatatii orale, a pacientilor prin refacerea dintilor si/sau inlocuirea dintilor lipsa cu coroane sau punti protetice. Aceasta joaca un rol deosebit de important, de asemenea in restabilirea ocluziei dentare dupa pierderea dintilor naturali sau dupa deteriorarea masiva a acestora.
O data cu marile progrese tehnologice si calitatea net superioara a materialelor de ultima generatie, protetica dentara a devenit cea mai dezvoltata ramura a medicinii dentare.
Precizia, viteza de fabricatie, estetica, functia si biocompatibilitatea materialelor sunt doar cateva dintre multele avantaje ale tehnologiilor specifice acestei sfere. Indiferent daca vorbim de o imbunatatire estetica a unor dinti existenti sau de inlocuirea celor lipsa, restaurarile protetice in ziua de astazi sunt atat de bune incat nimeni nu va observa diferenta dintre o lucrare protetica si dintii naturali ai pacientului.
Restaurarile protetice includ:
coroane integral ceramice (lucrari protetice din portelan fara suport metalic);
lucrari protetice (coroane, punti) ceramice (din portelan) pe suport de oxid de zirconium;
lucrari protetice (coroane, punti) ceramice ( din portelan) pe suport metalic (aliaj crom cobalt);
fatete ceramice;
incrustatii din compozit, ceramice;
lucrari protetice fixe si mobile pe implanturi dentare;
proteze dentare mobile (acrilice, elastice, scheletate).
Atunci cand situatia din cavitatea orala a pacientului nu ne permite realizarea unor lucrari protetice fixe, protetica dentara ne ofera posibilitatea de a compensa aceasta situatie cu lucrari protetice mobile sau combinate.
Protezele mobile pot fi – totale sau partiale. In timp ce protezele totale sunt realizate exclusiv din acril, protezele partiale sunt realizate din acril dar au si o baza metalica.
Lucrarile combinate cunoscute si sub denumirea de lucrari partial mobile, includ lucrarile ce sunt fixate pe dintii remanenti ai pacientului, de care se leaga o lucrare protetica mobila care va trebui scoasa si igenizata corespunzator de catre pacient.
Lucrarile combinate sunt o alternativa foarte buna atunci cand situatia din cavitatea orala a pacientului nu ne permite inserarea implantelor dentare.In ceea ce priveste reabilitarea orala implanto-protetica posibilitatile sunt destul de limitate la fiecare pacient in parte datorita suportului osos, acesta nefiind de fiecare data intr-o cantitate suficienta si nici de o calitate extraordinara. In functie de numarul de dinti pe care trebuie sa il inlocuim exista mai multe posibilitati pentru a face acest lucru: unul sau mai multi dinti pe implanturi, o punte pe implanturi, proteze pe implanturi sau sitemele „All on 4 ” sau „All on 6”.