Velvet Dental-clinica stomatologica-Bucuresti

Radiologie dentara

...
Radiologie dentara

  • Velvet Dental Primaverii vine in ajutorul pacientilor, oferind tehnologia digitala ale carei principale beneficii sunt: 
    • reducerea si calibrarea dozei de radiatii emise;
    • timp de expunere mai scurt;
    • prelucrarea si arhivarea imaginii obtinute;
    • obtinerea de informatii in timp real;
    Avantajele utilizarii unui aparat de radiologie digitala sunt certificate de cercetarile în domeniu care atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% în momentul expunerii senzorului, comparativ cu filmele clasice, acest fapt datorandu-se proprietatilor senzorului, care il fac mult mai sensibil la fotonii Radiatiilor X.Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mari avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ in software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, printre care: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, magnificarea, colorarea artificiala, realizarea de masuratori etc. Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale, medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional. 
  • Sigilarea dentara - profilaxia cariei dentare la copii
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda patru metode de preventie primara a cariei dentare: sigilarea dintilor, fluorizarea generala si locala, igiena oro-dentara si igiena alimentatiei.Sigilirea dentara sau sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta metoda de prevenire si profilaxie a cariei dentare la copii, incidenta cu precadere pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor si avand un grad de aparitie mai ridicat la molari si premolari.Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte) cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi (molarii de 6 ani si 12 ani, dar si pe premolari) in intervalul de varsta 6 - 15 ani.Protejand dintii de lapte (deciduali) de carii, garantam sanatatea dintilor definitivi si eliminam riscul unor tratamente invazive care vor afecta morfologia dentara pe intreaga durata a vietii.De ce este necesara sigilarea dentara?Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara. Aceste santuri, mai degraba fisuri, au un diametru mai mic decat firul periei de dinti si sunt profunde, sansele atacului carios fiind mari in ciuda igienei conventionale: spalatul sau curatarea dintilor, ambele metode fiind ineficiente in indepartarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.Materialele folosite – sigilantii – sunt rasini compozite transparente sau opace, preferandu-se sigilantii fotoactivi (cei care se intaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).Etapele de lucru pentru sigilarea dentara:1) Curatarea suprafetei dintelui cu ajutorul unor periute rotative, neimplicand frezajul dintelui;2) Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistenta fluida, in a carui concentratie intra si acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lasat sa actioneze 15-30s, dupa care spatiul de lucru este spalat si uscat.3) Aplicarea sigilantului se realizeaza cu aplicatoare speciale cu varfuri de unica folosinta. Sigilantul trebuie sa acopere toate santurile, precum si versantii cuspizilor adiacenti. Sigilantul aplicat se mentine 10-15s pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului mordansat in mod optim, dupa care se fotopolimerizeaza.4) Adaptarea functionala consta in refacerea morfologiei functionale a suprafetelor sigilate, indepartandu-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hartiei de articulatie prin utilizarea pietrelor diamantate.5) Reevaluarea pacientilor – dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre medic, ideal la fiecare 6 luni.Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%, sigilarea dentara reprezentand metoda de electie in profilaxia cariei dentare la copii. 
  • Bruxismul la copii
  • Cand privesti un copil care doarme vrei sa auzi o respiratie normala si din cand in cand un suspin, dar de multe ori parintii aud de fapt, niste scrasnituri ale dintilor. Incidenta cea mai ridicata este pana la 5 ani, unde 3 din 10 copiiscrasnesc dintii.

    Cauzele pot fi:

    • alinierea proasta a dintilor
    • raspuns la o durere: de ureche sau eruptia dintilor
    • nervozitate
    • ingrijorarea din cauza unui test la scoala sau a schimbirii de rutina, chiar o cearta cu parintii la copii hiperactivi.

    Efectele sunt:

    • deranjeaza zgomotul
    • poate afecta smaltul dintilor
    • cresterea temperaturii
    • muscarea obrajilor

    Corectarea se realizeaza la fel ca la pacientii adulti prin purtarea unor gutiere speciale.

    Clinica stomatologica Velvet Dental recomanda parintilor sa nu administreze multe alimente si lichide dulci bebelusilor, mai ales noaptea, acestea le pot afecta grav dentitia