Psychology Hub, psihologie, psihoterapie Bucuresti
Evaluare psihologica
O evaluare psihologica completa include, pe lânga un interviu clinic aprofundat si teste privind abilitatile/ inteligenta cognitiva, teste de personalitate, scale de evaluare a comportamentului si diferite alte scale ce evidentiaza psihopatologia (depresie, anxietate, tulburari de personalitate etc.) cu care se confrunta o persoana.
Adesea, simptomele unei tulburari psihologice sunt evidente, cum ar fi atunci când un copil are probleme academice si sociale la scoala sau un adult se lupta sa mentina relatii personale si profesionale din cauza problemelor de furie, dar cauza problemei nu este întotdeauna clara. Testarea si evaluarea psihologica consta într-o serie de teste care ajuta la determinarea cauzei simptomelor si tulburarilor psihologice, determinarea diagnosticului corect si urmarirea cursului adecvat de tratament.
- ajuta la definirea situatiei/ problemelor actuale si a elementelor importante din istoria personala
- testele în sine actioneaza atât ca lentila cât si ca pârghie: obtinerea unei perspective unice asupra problemelor relevante
- evidentiaza locul si modul în care terapia sau tratamentul trebuie sa fie focusate
Când sa apelezi la evaluarea psihologica?
Cauza fundamentala a problemelor unei persoane nu este întotdeauna clara.
Atunci când un copil are probleme comportamentale, sociale sau academice, acest lucru poate fi consecinta unei tulburari de învatare, unui deficit de atentie sau chiar a unei probleme emotionale, cum ar fi anxietatea sau depresia. Tipurile specifice de teste psihologice pot ajuta un psiholog sa excluda anumite conditii în timp ce se pronunta asupra unui diagnostic precis.
Testarea si evaluarea psihologica se utilizeaza, de asemenea, la adulti, de exemplu, pentru a determina gradul de leziune sau tulburare a creierului sau pentru a decide daca o persoana are discernamânt.
Daca o persoana are probleme la locul de munca, la scoala sau în relatiile personale, testele pot ajuta un psiholog sa înteleaga daca aceasta ar putea avea probleme de gestionare a furiei, aptitudini interpersonale sau anumite trasaturi de personalitate care contribuie la problema. Alte teste evalueaza daca persoana sufera de tulburari emotionale, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Unele companii si organizatii utilizeaza teste psihologice si de evaluare pentru a decide daca un candidat este sau nu un candidat bun pentru o pozitie în cadrul companiei sau pentru a determina nevoile unui angajat activ.