Rasmin Dent-cabinet stomatologic- Bucuresti

Implanturi dentare

Definitie, rol, avantaje

Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multe radacini.

Implanturile dentare se pot folosi atat in cazul lipsei unui singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti pana la toti dintii de pe arcada.

Pe implanturi se pot confectiona o mare diversitate de lucrari protetice : de la coroane dentare simple pana la punti extinse sau proteze scheletate mobilizabile in functie de caz si posibilitatile fiecarui pacient.

Rolul implanturilor dentare

Principalul rol al lucrarilor pe implanturi dentare este de a inlocui dintii lipsa preluand principalele functii ale acestora.

  • Functia masticatorie -- Implanturile preiau excelent aceasta functie, toate fortele masticatorii transmitandu-se osului alveolar la fel ca in cazul dintilor naturali.
  • Functia estetica -- Lucrarile pe implanturi au o estetica deosebita. Acest lucru se datoreaza inlocuirii mult mai aproape de natural a dintilor lipsa comparativ cu o proteza, de exemplu. * refacerea functiei estetice cu ajutorul implanturilor dentare
  • Functia fonetica -- Este afectata mai ales in situatii cu lipsa incisivilor superiori. Acomodarea cu functia fonatorie se face foarte rapid dupa executarea lucrarilor pe implanturi.

 

De ce este importanta "inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa" ?

In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se vor forma mai multe spatii, caracterizate prin lipsa unitatilor dentare. Acestea se numesc spatii edentate.

Nerestaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile cu un efect negativ asupra sanatatii bucale.

In urma unei extractii dentare se pot produce urmatoarele modificari :

  • Dintii antagonisti sau opusi , notati cu a, vor migra inspre locul extractiei. Aceasta migrare se produce pana cand dintele atinge gingia opusa sau un alt obstacol situat pe traiect.
  • Dintii vecini, notati cu v, se vor inclina spre spatiul edentat sau, dupa caz, vor migra cu tot corpul, micsorand cu mult aceasta bresa.

Aceste modificari duc la afectarea grava a functiilor aparatului dentar : masticatorie, estetica si fonatorie. Mai mult, in urma acestor migrari, spatiul necesar confectionarii lucrarilor dentare se va diminua sau va disparea cu totul.

Se ajunge astfel la situatii ce necesita tratamente complicate sau efectuarea unor lucrari dentare de compromis cu calitati masticatorii si estetice precare. Sunt multe cazurile in care nu se mai pot confectiona lucrari dentare din cauza lipsei spatiului.

Concluzie

Intotdeauna, in urma unei extractii dentare, este esential sa va restaurati lipsa cat mai repede cu putinta.

Avantajele implantului dentar

  • Marele avantaj al unui implant dentar este inlocuirea dintelui lipsa in cel mai natural mod posibil. Datorita integrarii in osul alveolar, presiunile masticatorii se transmit la fel ca in cazul dintilor naturali. Acest lucru asigura un confort exceptional masticatiei, confort care nu se poate compara cu nici un alt tip de lucrare mobilizabila.
  • Asigura o estetica deosebita si o stabilitate foarte buna a lucrarilor.
  • Adaptarea cu lucrarile pe implanturi se face foarte rapid.
Galerie foto
  • ...
  • ...