Clinica Sanamed-Bucuresti

Oftalmologie

Oftalmologia este ramura medicinei concentrata pe problemele ochiului si ale anexelor acestuia (pleoape, glande lacrimale si membrana conjunctiva). Cele mai multe afectiuni oftalmologice sunt asimptomatice, fapt care impune frecventa unor controale de rutina. O evaluare oftalmologica completa poate duce la depistarea unor boli cu potential de orbire, unor nereguli la nivelul acuitatii vizuale si chiar la descoperirea unor tumori sau a altor anomalii cerebrale.

Prima vizita la cabinetul medicului oftalmolog este recomandata inca de la varsta de trei ani, intrucat problemele de vedere pot fi vindecate pana la sase ani. Majoritatea parintilor descopera defectele de vedere ale copiilor abia dupa ce acestia ajung la scoala, de multe ori afectiunea nemaifiind tratabila, ci doar tinuta sub observatie.

Un alt moment cheie in privinta sanatatii ochiului este pragul varstei de 40 de ani, deoarece, in cele mai multe cazuri, chiar si persoanele care nu au purtat niciodata ochelari ajung sa aiba nevoie de un ajutor de acest gen, din diverse motive. Printre acestea se numara astenopia acomodativa (oboseala oculara) si presbiopia (pierderea capacitatii oculare de a focaliza obiecte apropiate).

In cazul in care evaluarea oftalmologica periodica nu este efectuata cu strictete, vizita la oftalmolog este obligatorie la aparitia unuia sau a mai multe simptome ca:

  • Durerea la nivelul ochilor.
  • Roseata la nivelul ochilor.
  • Privirea incetosata.
  • Lumini, cerculete sau valuri care ingreuneaza vederea.
  • Pierderea temporara sau brusca a vederii.
Galerie foto
  • ...