Dr. Seremet-Cabinet Medical-Bucuresti

Coloana Vertebrala

Spatele este una dintre cele mai importante parti ale corpului. Coloana vertebrala sustine intregul corp si este folosite 24 de ore pe zi – chiar si atunci cand dormim.

Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de oase mai mici, (vertebre), asezate unul in continuarea celuilalt. Vertebrele sunt impartite in cinci grupuri.

In partea de sus a coloanei sunt 7 vertebre cervicale (ale gatului), urmeaza 12 vertebre toracice (pieptul) si 5 lombare. Intre acestea sunt alte cinci vertebre sudate ce formeaza osul sacral. Coloana se termina cu coccis-ul (noada).

Probabil ca v-ati auzit doctorul vorbind despre vertebre intr-o forma codata – L4, C6 si asa mai departe. Aceste coduri sunt pur si simplu un mijloc de a puncta o anumita zona. Fiecare vertebra si disc intervertebral are un numar specific. Intre fiecare doua vertebre sunt “tampoane” ce absorb socurile – discurile intervertebrale. Acestea ajuta coloana sa se indoaie in diferite directii. Discurile intervertebrale sunt circulare si aproximativ plate. Pe interior sunt formate dintr-o substanta gelationoasa (nucleul) continuta intr-o panza de fibre dure, elastice. Daca aceste fibre sunt distruse, nucleul se poate scurge in afara.

Acest tip de afectiune este adesea incorect catalogat ca “disc deplasat” , termenul mai exact fiind: “disc intervertebral scurs”.

Zona de jos a coloanei (zona lombara) este cea mai vulnerabila zona si, cel mai adesea, durerea apare aici. Aceasta sensibilitate apare pentru ca zona lombara sustine intreaga greutate a trunchiului, plus alte greutati aditionale (sacose, rucsaci).

Tot din zona lombara, coloana trebuie sa se invarta si sa se rasuceasca mai mult decat in partea de sus a corpului. Deci, inevitabil, zona lombara se “uzeaza” mai repede si dezvolta mai multe afectiuni

Coloana vertebrala, una dintre cele mai importante parti ale corpului, este formata din 33 de vertebre. Intre aceste vertebre se afla discurile intervertebrale ce absorb socurile. Partea de jos a coloanei, zona lombara, este cea mai vulnerabila si adesea durerile de spate apar aici. Zona lombara sustine toata greutatea corpului, plus alte greutati pe care le carati.

Durerea de coloana vertebrala

In general durerea de coloana vertebrala semnifica iritarea unui muschi sau nerv la acest nivel si este modul organismului de a reactiona atunci cand apare o afectare a acestuia. Statisticile arata ca 6 din 10 adulti sufera de o durere de spate mai mult sau mai putin severa, de-a lungul unui an, si cca 30-35% dintre romani sufera de dureri de coloana vertebrala.

Ea poate fi localizata la toate nivelurile: durere cervicala, toracica, lombara, sacrata, coccigiana si se poate incadra in diverse etiologii:

- Durere reumatismala (spondilartroze, spondiloze);- Durere neurologica (discopatii, nevralgii);- Durere psihogena (somatizarea diverselor forme de stres sub forma de dureri de coloana vertebrala );- Durere oncologica (diverse neoplazii, metastaze);- Durere traumatica (traumatisme, contuzii, fracturi la nivelul coloanei vertebrale);

Cauze

Principalii factori declansatori ai durerii de coloana vertebrala sunt:- Postura incorecta in timpul zilei, la serviciu sau la condus;- Obezitatea - greutate suplimentara care suprasolicita coloana vertebrala;- Fumatul scade fluxul de sange la nivelul portiunii inferioare a maduvei spinale favorizand degenerescenta discurilor intervertebrale;- Sarcina - prin cresterea greutatii uterului si copilului;

 

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
Tel. 0723566303; 0721447282
Str. Cobadin, nr. 1, bl. P19A, sc. 1, ap. 3, parter, sector 5,
Distribuie