Universitatea Spiru Haret - Bucuresti

Scurt istoric

La 19 ianuarie 1991, din initiativa prof. univ. dr. Aurelian Gh. Bondrea, ia fiinta, în Bucuresti,  FUNDATIA ROMÂNIA DE MÂINE – institutie de cultura, stiinta si învatamânt, autonoma, fara scopuri politice sau patrimoniale (nonprofit) – al carei presedinte a fost ales de adunarea generala constitutiva a membrilor fondatori.

Prin Sentinta civila nr. 109 din 12 februarie 1991, Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, admite cererea de înscriere a Fundatiei România de Mâine în Registrul asociatiilor si fundatiilor, prin aceasta devenind persoana juridica de drept privat.

În conformitate cu prevederile art. 7 din Statutul Fundatiei România de Mâine, aprobat de adunarea generala constitutiva, scopul si obiectivele propuse se realizeaza prin institutiile sale de profil, care organizeaza si desfasoara, în conditiile legii, activitati de învatamânt, stiinta si cultura. Inspirat de modelul Fundatiei si al Universitatii Harvard, prof. univ. dr. Aurelian Gh. Bondrea, presedintele Fundatiei România de Mâine, a conceput, initiat, organizat si a condus, Universitatea Spiru Haret, al carei spirit tutelar este marele om de stiinta, reformator si ctitor al învatamântului modern în România, Spiru Haret.

Universitatea Spiru Haret a fost înfiintata si acreditata prin Legea nr. 443 din 5 iulie 2002, publicata în Monitorul Oficial al României nr. 491 din 9 iulie 2002, care consfinteste faptul ca Universitatea Spiru Haret, acreditata, este „institutie de învatamânt superior, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de învatamânt”.

Universitatea Spiru Haret a aderat la idealurile si principiile înscrise în Magna Charta Universitatum, adoptata la Bologna, în anul 1988, actionând pentru transpunerea, în spatiul învatamântului superior si al cercetarii stiintifice, a reglementarilor, normelor si valorilor promovate în cadrul Procesului Bologna. Presedintele Universitatii a semnat, în anul 2005, la Bologna, Magna Charta Universitatum, angajându-se, în numele Universitatii, sa respecte si sa promoveze autonomia academica, valorile si drepturile universitare fundamentale, sa raspunda eficient provocarilor generate de trecerea la societatea bazata pe cunoastere,de procesul de globalizare.

Eforturile întreprinse de Universitatea Spiru Haret pentru asigurarea integrarii sale în spatiul national si european al cercetarii stiintifice au fost orientate în directia conceperii propriei strategii de cercetare-dezvoltare, pornind de la evaluarea starii de fapt, definirii setului de obiective strategice si specifice ale cercetarii-dezvoltarii, elaborarii planului de cercetare-dezvoltare si stabilirii instrumentelor necesare pentru realizarea sa.

Universitatea a desfasurat activitati diverse pentru a-si promova imaginea, a-si face cunoscute realizarile, a participat la manifestari importante, interne si externe, a încheiat parteneriate, conventii, a stabilit relatii de colaborare în diferite domenii. Actiunile, momentele, evenimentele demonstreaza, cu pregnanta, deschiderea ampla spre lume a Universitatii Spiru Haret, dorinta de colaborare, pe multiple planuri, în spatiul european si international al învatamântului si cercetarii. Reprezinta, totodata, expresia prestigiului dobândit de institutia noastra, o dovada de necontestat a menirii sale de promovare a valorilor învatamântului, stiintei si culturii românesti în spatiul universal.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0214551000
Str. Ion Ghica, nr. 13, sector 3, Bucuresti
Distribuie