Cum să faci bani în studenție?
De ce e o idee bună să te angajezi în timpul facultății? * Când ar trebui să-ți iei primul job? * Ce să treci în CV dacă nu ai experiență? * Unde poți lucra ca student?
Piața muncii este la momentul actual disperată după forțe proaspete. O arată cele mai recente date furnizate de INS: șomajul în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani ocupă un loc fruntaș (și) în trimestrul al doilea al anului 2022, cu o rată de 21,3%. Prezența șomajului chiar în etapa inițială a carierei are un efect negativ asupra realizărilor viitoare ale tinerilor în câmpul muncii. De aceea, specialiștii în Resurse Umane consideră că este esențial ca cei în floarea vârstei să-şi caute un loc de muncă imediat ce intră la facultate.
De ce e o idee bună să te angajezi în timpul facultății?
"1. Tinerii care lucrează încă din timpul facultății au un venit pe termen lung. Chiar dacă la început acesta este mic, îi ajută să-și plătească diverse cursuri sau să-și procure singuri borcanul cu zacuscă :). Ulterior, experiența acumulată duce la obținerea unui salariu mai consistent, iar tinerii vor deveni independenți din punct de vedere financiar.
2. Studenții care muncesc duc o viață mai disciplinată, deoarece se obişnuiesc să lucreze după nişte norme, după un program, să aibă nişte standarde.
3. Își dezvoltă competențe specifice domeniului de activitate, învață să lucreze în echipă și relaționează cu alte persoane (colegi, clienți).
4. Un student care lucrează, face voluntariat, practică, internship de la 18 ani îi va demonstra viitorului angajator principal că este o persoană dedicată, pusă pe treabă - care nu doar a dormit sau a rupt cluburile pe banii părinților în timpul liber - și că merită o poziție superioară în companie", spune Gabriel Chicioreanu, consililer în managementul carierei (4Career).
Când ar trebui să-ți iei primul job?
Specialistul sugerează să te angajezi din semestrul al doilea al anului I sau cel târziu în anul II (asta dacă nu ești la o facultate prea solicitantă - Medicină, Arhitectură, diverse specializări de la Poli etc.). Cu cât pleci la drum mai repede, cu atât ajungi mai departe, deci nu lăsa căutarea unui job pe „luna care vine", fiindcă sunt șanse mari să tooot amâni până se termină facultatea și masterul și intri în cercul acela vicios de „nu m-angajează nimeni, că n-am experiență în câmpul muncii”.
„Experiența este extrem de importantă, deoarece angajatorii nu te întreabă la interviu din... cărți, ci ce știi practic să faci. De aceea, le recomand studenților din programele de licență ca, în funcție de timpul pe care îl au înainte sau după cursuri, să se angajeze 2, 4 sau 6 ore pe zi (la master pot lucra full time, fiindcă programul de studiu e mult mai flexibil). Şi să urmeze neapărat toate stagiile de practică din facultate. Îi vor ajuta foarte mult, pentru că vor înțelege dacă domeniul respectiv este ceea ce-și doresc și dacă pot face față cerințelor lui", explică Gabriel Chicioreanu.
Ce să treci în CV dacă nu ai experiență?
La prima citire, un recrutor se uită preţ de câteva secunde pe CV-ul tău, iar dacă ești un student aflat la început de carieră, nu prea are ce să vadă în afară de studiile absolvite (cele medii, că gimnaziul și grădinița nu se pun) și studiile în desfășurare (facultate sau master). Și atunci ce să mai scrii în CV ca să-i atragi atenția angajatorului?
„Dacă n-ai experienţă ca angajat în câmpul muncii, menționează stagiile de practică, cursurile la care ai participat în afara facultății cu tot cu certificările obținute, abilitățile sociale (spiritul de echipă, de exemplu), competențele lingvistice și digitale pe care le ai, chiar și hobby-urile sau activitățile desfășurate în timpul liber dacă ele se potrivesc cu activitatea sau industria în care dorești să lucrezi". Dacă ai făcut voluntariat, trece asta în CV și subliniază cu două linii! Gândește-te că un angajator care vede că ești dispus să muncești cu entuziasm fără bani își imaginează că o să muncești și mai bine... cu!
Atenție! Este foarte important ca CV-ul tău să fie tot timpul la zi. Așadar, completează-l atunci când termini studiile, când înveți o limbă străină nouă, când obții permisul de conducere etc. Bine, procesul de actualizare a CV-ului trebuie făcut permanent, indiferent de vârsta pe care o avem.
După ce ți-ai făcut „lecțiile", poți începe să-ți cauți de lucru. Cum?
* Accesează frecvent site-urile cu anunțuri de angajare studenti (la fiecare 2-3 zile) pentru a fi printre primii candidați care trimit CV-ul către angajatori. Pe Anuntul.ro sunt publicate zilnic oferte noi de muncă. Intră pe Oferte full time sau part time și filtrează anunțurile după „Pot aplica studenți". Aici vei întâlni și sfaturi despre cum să te prezinți la interviul de angajare, vei afla cum poți lucra de acasă sau în ce domenii sunt cele mai mari salarii - ca să-ți alegi specializarea potrivită la master.
* Apelează la pile, cunoștinte, relații. Cu cât știe mai multă lume din jurul tău că-ți cauți un job, cu atât șansele de a-l găsi rapid sunt mai mari. Mai ales dacă lumea aia te cunoaște și te poate angaja (sau măcar recomanda unui patron). Este mult mai simplu să lucrezi sub aripa unor persoane apropiate. Carevasazică după ce te-ai decis asupra unui post anume, roagă-ți colegii de facultate, neamurile, prietenii, cunoștințele să te ajute să-l găsești. Te revanșezi tu față de ei la prima mărire de salariu.
* Participă la târguri de joburi. „Este important ca studenţii să participe la orice fel de târg de locuri de muncă, indiferent că e unul la nivel naţional sau unul organizat de facultate. Astfel vor vedea care este oferta ocupaţională, se pot întâlni personal cu angajatorii și pot ţine legătura cu ei", transmite Gabriel Chicioreanu.
Consilierul în carieră recomandă să alegi pentru început orice muncă, inclusiv pe cea de jos. Chiar dacă mulţi angajatori îţi vor oferi minimul pe economie sau pe-acolo, să nu spui pas. „În momentul în care ia un tânăr, angajatorul trebuie să-l crească, să-l înveţe de la zero ce are de făcut la locul respectiv de muncă, proces care poate dura și câteva luni. Absolvirea unei facultăți de management nu înseamnă directorat din prima, cu un salariu de 2.000 - 3.000 de euro. Oamenii se formează în timp".
Iată câteva variante de joburi de pe Anuntul.ro speciale pentru tine dacă ești student:
Operator call center pe timp de noapte. Lucrezi 4 zile pe săptămână, de la 4 după-masă până la 3 dimineața în timpul săptămânii și de la 5 după-masă la 5 dimineața în weekend. Salariul este 2.400 lei plus bonusuri de performanță și ai transport asigurat. Dacă vrei ceva mai lejer, îți poți lua un job de operator call center de 2 ore într-o multinațională. După ce te familiarizezi cu ce ai de făcut, lucrezi doar de acasă.
Asistent educatoare. Dacă ai terminat Pedagogicul și urmezi o facultate de profil, te poți familiariza din timp cu lucrul cu copiii. O să-ți prindă bine. Programul de la 8:00 la 14:00 îți permite să ajungi și la cursuri.
Vânzător. Dacă te pricepi să vorbești cu oamenii și să faci și negoț, te poți angaja să vinzi scovergi în weekend, de exemplu, de la 10 dimineața la 10 seara. Câștigi 1.500 de lei și ai și mâncare, apă, suc, cafele din partea casei.
Actor pentru conținut social media. Pierzi Petreci zilnic ore în șir pe TikTok și Instagram? Ei bine, poți juca rolul unui tâmplar 2 zile pe săptămână, câte 6 ore pe zi, pe un salariu de 2.000 de lei plus bonusuri.
Șofer de Uber/Bolt. Dacă ai peste 21 de ani și permis de conducere de minimum 2, poți să transporți persoane cu Uber sau Bolt (acum depinde în ce oraș faci facultatea). Programul ți-l aranjezi cum vrei tu.
Curier/livrator. În cazul în care îți place să mergi cu bicicleta, trotineta sau scuterul, o soluție ar fi să-ți depui CV-ul la firmele de livrari (Tazz, Glovo etc.). Ele au nevoie mereu de oameni de teren.
Secretară. Dacă urmezi studii juridice sau o facultate de limbi străine, poți să te „lipești" de un cabinet notarial și să te ocupi inițial de sortarea și expedierea documentelor de traduceri, respectiv apostile și legalizări. Câștigi 1.500 de lei la un program de 6 ore pe zi și ai posibilitatea de a avansa.
Contabil. Dacă ești la ASE și vrei să faci bani frumoși în timp ce pui în practică ce înveți la facultate, fă-ți repede un PFA sau un SRL (vezi aici cum) și începe să colaborezi cu firme cărora să le ții contabilitatea. Poți încasa 300 de euro pe lună lucrând 1-4 ore pe zi.
Ospătar. E cea mai comună meserie pentru studenți, mai ales pentru cei care au suficient timp și multă energie. Te învață să fii organizat, punctual, respectuos și te provoacă să relaționezi cu tot felul de oameni. Dacă nu ai posibilitatea să lucrezi în perioada anului universitar, te poți angaja în vacanța de vară, când e cea mare nevoie de personal în HoReCa.
Agent de curățenie. Nu-i rușine să dai cu mătura, rușine e să stai degeaba. Sunt foarte multe firme care oferă joburi pentru studenți la curățenie pentru birouri, de exemplu. Poți lucra de la 17:00 la 21:00 de luni până vineri pe un salariu net de 1.300 lei.
Dacă ai tras lozul cel mare și ai un orar flexibil la facultate sau posibilitatea de a merge cu alte grupe la seminarii, ar fi și păcat să nu muncești 4-6 ore pe zi dimineața, seara sau în weekend. Alege ceva ce-ți place, insistă pe acel ceva și fă-o profesional.
La final, niște sfaturi de la oameni mari
Ai grijă să fie respectate condițiile de muncă stabilite la interviu: ziua de salariu să fie zi de salariu, programul ăla de 6 ore care ți s-a comunicat în momentul angajării să fie de 6, nu de 8 sau 9, la fel și intervalul orar de lucru (10:00-14:00 să rămână 10:00-14:00, că de la 14:30 poate ai un curs important sau un examen). Poți da dovadă de disponibilitate din când în când, ca să faci o impresie bună la lucru, dar nu-ți neglija studiile pentru câteva sute de lei în plus. Un angajator care tot trage de tine să muncești peste program e de lăsat, pentru că e clar că nu-l interesează ca tu să-ți vezi și de școală și să te dezvolți din punct de vedere profesional. Caută în schimb un patron care să investească în tine pentru viitor.
Un alt sfat este să nu accepți sub nicio formă munca la negru, nici măcar pentru câteva luni, să vadă angajatorul „cum te descurci" înainte să-ți facă acte. Cere întotdeauna o copie a contractului de muncă și fișa postului.
Investește! Chiar daca visai la asta de când te-ai angajat, nu da banii câștigați la primul job pe telefoane sau haine scumpe, nu ieși zilnic la restaurant, ci investește-i. În tine, nu în cryptomonede. Plătește-ți un curs de programator, învață bine o limbă străină căutată pe piața muncii, fă un curs de calificare într-un domeniu care te pasionează.
Și ai grijă de sănătatea ta. Dacă vrei să nu te distrugi încet, dar sigur, trebuie să înțelegi că nu mai poți sta cu prietenii la băute până la 2 dimineața într-o marți, iar a doua zi să mergi și la muncă, și la facultate. Acum ești tânăr și duci, dar o să vezi tu mai târziu... Deci dormi suficient, ia-ți concediu de studii înainte de sesiune (vezi aici condițiile), bea apă multă, fă mișcare și evită stresul.
8.780 vizualizari Autor Raluca Cincu 25.10.2022