Cum să fii chemat la un interviu de angajare în 6 secunde

Știai că recrutorii petrec în medie șase secunde citindu-ți CV-ul înainte de a decide dacă te cheamă la interviu? Află de la un specialist cum să îți creezi CV-ul potrivit pentru postul dorit.

undefined

 

CV-ul este „Cartea ta de Vizită" la care angajatorul se va uita cu interes. Scopul fiecărui CV este de a arăta unui recrutor abilitățile și experiența ta într-un timp cât mai scurt posibil și de a te recomanda pentru postul dorit. Atenție, „pentru postul dorit”, nu pentru posibile posturi!

Orice CV trebuie să conțină:

  • Detalii personale: nume, prenume, localitatea de reședință (nu trece adresa completă, asta dacă nu te aștepți să primești invitația la interviu direct pe sub ușa casei), numărul de telefon (acesta chiar e important!), adresa de mail (dacă obișnuiești să-ți citești mailurile zilnic). Poza nu este obligatorie, se pune doar la cererea angajatorului, în format portret (cap și umeri).
  •  Profilul tău și obiectivul: aici scrii cât de pasionat ești de ceea ce faci în prezent și ce îți dorești să faci la noul loc de muncă, trăsăturile personale care te recomandă, vocea și talentul, dar pe scurt.
  • Experiența profesională: începe cu cel mai recent loc de muncă, funcția și perioada în care ai lucrat acolo. Ulterior, fă o listă cu joburile anterioare, firmele și rolul pe care l-ai îndeplinit, tot pe scurt.
  •  Studiile: începe, la fel ca mai sus, cu cea mai recentă instituție de învățământ absolvită și continuă cu celelalte, în ordine invers cronologică. Cred că este lesne de înțeles că școala generală nu trebuie menționată. Oprește-te la liceu.
  • Informații suplimentare: aptitudini, hobby-uri (un sport practicat înseamnă competitivitate și spirit de echipă), cursuri absolvite, atestate obținute, limbi străine cunoscute etc. Nu abuza de această secțiune, ci, așa cum am menționat la început, adapteaz-o „postului dorit”.

Acesta ar fi varianta simplă. Să o dezvoltăm un pic, pentru a ne asigura că CV-ul nostru nu trece neobservat printre alte zeci sau sute. Gabriel Chicioreanu, consilier în managementul carierei (4Career), mi-a explicat cum trebuie să arate un CV actual, personalizat. Chiar și eu aveam nevoie de aceste informații, pentru că nu l-am mai actualizat pe-al meu de cincisprezece ani.

Iată câteva principii de bază în redactarea unui CV:

  • Orice CV, ca să fie de succes, e bine să fie personalizat pentru fiecare anunț de angajare. Experiența profesională, aptitudinile trebuie să fie în concordanță cu ceea ce dorește angajatorul. Să spunem că deții deja un CV generalist, în care ai scris de toate, de la cursul intensiv de germană absolvit, până la faptul că știi să montezi gresie și te pricepi de minune la tuns. Cum procedezi? Dacă urmează să trimiți CV-ul către un salon de înfrumusețare, iar angajatorul nu menționează în anunțul de recrutare că e în căutarea unui frizer care să-i recondiționeze pardoseala și să îi și recite din Schiller, taie informațiile neesențiale pentru anunțul respectiv (ai ghicit: gresia și germana). În schimb, dacă într-un anunț de angajare regăsești o aptitudine pe care o ai și care constituie avantaj (cunoașterea limbii ruse, talent la modelat figurine din pastă de zahăr etc.), nu uita să o menționezi, pentru că recrutarea este o competiție și așa îți cresc șansele de a fi tu cel chemat la interviu dintre alte 80 de persoane care au trimis CV pentru același post. Apropo de cunoașterea unei limbi străine: dacă anunțul de angajare este scris în engleză, este recomandat ca CV-ul să fie scris tot în limba engleză.
  • Un CV nu poate spune chiar totul despre tine, însă trebuie să spună întotdeauna adevărul! Nu inventa abilități pe care nu le deții doar pentru a prinde un post, oricare ar fi el. Dacă nu ești prins cu mâța în sac la interviu, te vei face de râs ulterior, când vei fi rugat să muți 30 de cutii cu parchet dintr-un loc într-altul, iar tu nu o să știi să pornești motostivuitorul despre care ai scris cu mâna ta în CV că „te pricepi să-l manevrezi”. Mai rău, riști să nu mai fii chemat niciodată la un interviu, mai ales dacă umblă vorba prin târg că obișnuiești să minți angajatorii. Nu mai bine optezi pentru un post la care chiar te pricepi sau pentru altul unde nu este necesară experiența în domeniu și te califici acolo? De asemenea, dacă ai pauze lungi și dese în carieră, le poți motiva succint într-o scrisoare de intenție anexată CV-ului. Mai bine așa, decât să „umfli” artificial secțiunea Experiență profesională.       
  •  Un CV trebuie să fie concis: una-două pagini sunt suficiente, iar propozițiile sau frazele să fie scurte și clare. Potrivit cercetării The Ladders, cei care fac recrutările petrec în medie 6 secunde înainte de a se hotărî dacă un candidat se potrivește sau nu pentru un post. Studiul a folosit o tehnică științifică numită „urmărire de ochi" („eye tracking" pe englezește) la mai multe firme de recrutare și a examinat mișcările ochilor celor de la Resurse Umane, pentru a analiza unde și cât se concentrau când citeau un CV. Se pare că în 6 secunde cel care îți citește CV-ul se va uita la numele tău, la funcția deținută și firma unde ai lucrat ultima oară, la datele anterioare (început și sfârșit de poziție), la educație și la competențele profesionale. Mai jos sunt două tipuri de CV-uri pe care mi le-a trimis Gabriel Chicioreanu pentru exemplificare, CV-uri care includ o hartă de căldură cu mișcările ochilor celor care făceau recrutări. Se pare că, datorită structurii clare și concise, la CV-ul din dreapta s-au uitat mai bine decât la cel de stânga: 

undefined

 

Unele companii folosesc roboți sau soft-uri care scanează rapid CV-urile și le filtrează pe cele care au cuvinte-cheie menționate în anunțurile de angajare. Drept urmare, CV-ul tău ar trebui să cuprindă cuvintele-cheie din descrierea jobului care se potrivesc și aptitudinilor tale (ex. experiență în vânzări, persoană organizată, disponibilitate lucru în 3 schimburi etc.).

  • Un CV va începe cu descrierea studiilor şi a pregătirii dacă ești la început de carieră, iar experienţa ta profesională este încă limitată. Ai efectuat un stagiu de practică în facultate sau ai participat la acțiuni de voluntariat? Menționează acest lucru în CV, pentru că există corporații care au departament de Responsabilitate socială (CSR) și te pot alege tocmai datorită faptului că ai participat la o strângere de fonduri pentru copii bolnavi sau ai îngrijit animale abandonate. Asta înseamnă că lucrezi bine în echipă, că ești o persoană empatică și că poți atinge un obiectiv din plăcere.
  • Un CV trebuie să fie verificat cu atenție înainte de a fi trimis angajatorului. Ai grijă să nu se fi strecurat greșeli de ortografie și punctuație, mai roagă pe cineva să-l citească la final, să fii sigur că s-a înțeles ce-a vrut să scrie autorul, trimite-l pe mail dacă este în format electronic sau tipărește-l pe hârtie albă (neparfumată) dacă este necesar să-l depui în format fizic.

Acum, după ce ai aflat cum se redactează un CV personalizat, fă-l cunoscut!

L-am întrebat pe Gabriel Chicioreanu cum e mai bine: să publici un CV pe rețelele de socializare profesionale, în comunitățile online și să aștepți să fii tu contactat de angajator sau să cauți în miile de oferte de muncă de pe Anuntul.ro și să trimiți CV-ul direct la anunțul care te interesează? Mi-a spus că ambele variante sunt utile și îți deschid oportunități pentru carieră. Noi îți venim în ajutor dacă optezi pentru a doua variantă și îți arătăm mai jos cum poți trimite ușor un CV pe Anuntul.ro. Succes! Revin în curând cu un articol despre cum să te prezinți la interviul de angajare.

 

 

Foto: 4career.ro; freepik.com

16.236 vizualizari Autor Raluca Cincu 10.08.2021
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.