Decalogul angajării la stat

Vezi care sunt cele 10 condiții necesare, dar insuficiente pentru a te angaja la stat, unde găsești posturile vacante și cum se desfășoară recrutarea.

undefined

Conform OUG 80/2022, Guvernul a înghețat angajările în sistemul public între 1 iulie 2022 și 31 decembrie 2022. Măsura ar fi fost luată ca să se mai facă economie la buget pentru a putea finanța și categoriile vulnerabile, deși știrile din ultimele zile spun că ar urma noi măriri de salarii pentru bugetari.

Locuri de muncă disponibile la stat și după suspendarea angajărilor

O excepție în ceea ce privește suspendarea angajărilor se face totuși în cazul posturilor unice de la stat, adică „cele ale căror atribuții, prin conținutul și natura lor, ori responsabilității stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică sau se află în compartimentele în care există numai posturi vacante, unde se vor putea organiza, punctual, concursuri sau examene de angajare".

Iar în cazuri temeinic justificate (dacă chiar e musai cum ar veni), ordonanţa de urgenţă dă posibilitatea ca, prin memorandumuri aprobate de Guvern, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Ministrul Educației a fost primul care a pus această problemă, spunând e necesar fie angajați în continuare profesori (permanent sau pe perioadă determinată) pe locurile libere din școli, altfel (cităm) „cine ar intra la clasă începând cu 5 septembrie?". Și-așa bate vântul prin cancelarii, motiv pentru care Ministerul Educației a mai propus atât un salariu între 3.650 de lei și 3.750 de lei care să atragă profesorii debutanți, cât și un proiect de lege prin care orice persoană cu studii superioare poate să predea în școli, fără module de pregătire sau masterat didactic în prealabil (vezi detaliile aici). 

Unde găsești joburi la stat?

1. Dacă vrei un loc de muncă la stat, poți apela la site-ul posturi.gov.ro. Aici sunt centralizare de obicei joburile disponibile în administrația publică și în instituțiile publice.

Pe platforma guvernamentală dedicată posturilor vacante la stat se găsesc în continuare locuri de muncă scoase la concurs. Mult mai puține decât acum o lună-două, dar bune și-astea. Joburile sunt pentru diferite tipuri și niveluri de pregătire (se caută muncitori, îngrijitori, paznici, șoferi, bucătari, dar și medici, lectori, ingineri, administratori financiari etc.).

În Capitală...

- Centrul de Sănătate Multifuncțional „Sfântul Nectarie” angajează 3 medici specialiști în cardiologie, neurologie și oncologie medicală.

- Institutul Limbii Române angajează 19 lectori de limba română pentru 19 universități din lume, printre care Universitatea Strasbourg, Universitatea Delhi și Universitatea de Stat Arizona.

Se caută și directori:

- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar din județul Constanța recrutează director adjunct economic.

- Spitalul Județean de Urgență Brăila angajează director de îngrijiri pe o perioada determinată de 4 ani.

Și primăriile mai fac angajări:

- Primăria Comunei Sfântu Gheorghe din județul Ialomița angajează funcționar debutant cu studii medii și bucătar pentru un centru de zi, iar Primăria Comunei Lozna din Județul Sălaj și cea a Comunei Cătina din județul Buzău caută șoferi de microbuze școlare.

2. Stai cu ochii și pe paginile de carieră ale ministerelor și companiilor de stat, ca vezi când apare vreun post nou. De exemplu, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat zilele trecute organizează concurs de ocupare a două posturi de conducere vacante, unul de de director general al Direcției Generale Anticorupție, iar celălalt de inspector general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Și STB-ul a scos la concurs un post de inginer la Serviciul Electronică Automatizări, dar face în continuare și angajări de șoferi de autobuz pe locurile rămase libere în urma concedierii angajaților care au făcut grevă la începutul anului.

3. Urmărește constant ofertele de muncă de pe platformele de anunțuri. De exemplu, Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat) a lansat pe Anuntul.ro o ofertă de angajare prin concurs pentru 25 de instalatori, 10 sudori, 25 de muncitori necalificați și 10 electricieni în cadrul Direcției Termoenergetice și Direcției Mecano-Energetice.

Ca să te poţi angaja la stat, trebuie să îndeplineşti următoarele 10 condiţii:

  1. să ai cetățenia română și domiciliul în România;
  2. să cunoşti limba română (scris și vorbit);
  3. să ai cel puţin 18 ani împliniți;
  4. să ai capacitate deplină de exercițiu;
  5. să ai o stare de sănătate corespunzătoare funcției publice pe care o doresti, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
  6. să îndeplineşti condițiile de studiu prevăzute de lege pentru funcția publică;
  7. să îndeplinești condițiile specifice pentru ocuparea funcției publice;
  8. să nu ai cazier;
  9. să nu fi fost dat afară dintr-o funcție publică pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  10. să nu fi făcut poliție politică.

Și ar mai fi și punctul 11 despre care nu se vorbește, dar se subînțelege: să ai și ceva pile. Doar nu credeați nu mai există concursuri cu „dedicație", pe bază de tata-mama-nașu' mare la stat

undefined

Cum se desfășoară angajarea la stat?

După cum ai văzut mai sus, un job la stat se obține pe bază de concurs. E cam ca la facultate. Întâi și întâi depui un dosar (cu șină, desigur) care trebuie conțină mai multe documente și care este evaluat de secretarul comisiei de concurs. 

Acte necesare

  • formularul de înscriere;
  • CV-ul (modelul comun european);
  • copia actului de identitate;
  • copiile diplomelor de studii și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări;
  • copia carnetului de muncă sau, după caz, o adeverință care să ateste vechimea în muncă și, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice;
  • certificatul de cazier judiciar;
  • adeverința care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni inainte de concurs de către medicul de familie sau de către unitățile sanitare abilitate;
  • declarația pe propria răspundere sau adeverința care să ateste că nu ai făcut poliție politică.

Potrivit ghidului publicat de Guvernul României, copiile după actele menționate mai sus trebuie ori să fie legalizate, ori să fie însoțite de documentele originale atunci când sunt prezentate secretarului comisiei de concurs.

Atenție! Toate aceste documente sunt obligatorii și lipsa unuia dintre ele te descalifică pentru intrarea în concurs.

După ce ți-a fost analizat și aprobat dosarul (urmărește pe site-ul instituției angajatoare dacă ești pe lista candidaților selectați), urmează proba scrisă și interviul. După caz, poate fi nevoie susții și o probă practică sau de aptitudini fizice și psihologice (dacă te angajezi în Poliție sau în Armată, de exemplu).

Pentru proba scrisă este necesar să studiezi bibliografia care este trecută la finalul fiecărui anunț de angajare. Lucrarea poate fi una de sinteză, un test grilă sau și, și.

Interviul este unul obișnuit, la fel cel de la privat, și se realizează pe baza următoarelor criterii de evaluare:

  • abilitățile de comunicare;
  • capacitatea de analiză și sinteză;
  • abilitățile impuse de funcție;
  • motivația candidatului;
  • comportamentul în situațiile de criză.

Dacă nu știi cum să faci o impresie bună la întâlnirea față în față cu recrutorul de la stat, avem câteva sfaturi pentru tine aici.

Atenție! Proba interviului poate fi susținută doar dacă ai reușit la scris.

Dacă ești declarat admis (felicitările noastre), vei fi numit, potrivit legii, în funcția publică pentru care ai candidat în termen de 15 zile de la afișarea rezultatelor. Dacă nu, ori te resemnezi, ori faci contestație. Detalii cu privire la depunerea și soluționarea acesteia găsești tot în ghidul de pe site-ul posturi.gov.ro.

E bine să lucrezi la stat?

Depinde. Dacă vrei ai o funcție care dă bine în CV și care nu se clatină decât în caz de crize economice care necesită restructurări în masă, da, e bine la stat. Dar nu te aștepta fie totul roz.

Cu siguranță ai auzit bugetarii au un program lejer și vinerea rup ușa la 13:30, nu-i stresează nimeni și nimic, iar cu salariile câștigate de ei poți face câte un citybreak în fiecare weekend etc. nu generalizăm. Nu uita că la stat lucrează și pompierii care se aruncă-n foc după victime, și medicii de la UPU care dorm când își aduc aminte, și polițiștii care aleargă după infractori periculoși, și profesorii debutanți cu salarii mici etc. 

28.045 vizualizari Autor Raluca Cincu 11.08.2022
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.